Τελευταία εβδομάδα για τις Απόκριες και αποκορύφωμα της ιδιαίτερης αυτής περιόδου με τα τόσα –πανάρχαια- τελετουργικά και τα ξεχωριστά –σε κάθε τόπο- έθιμα. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη γιορτάζει με τον δικό της τρόπο τις Απόκριες και οι εκδηλώσεις των κατά τόπους κοινωνιών φιλοξενούν πολλές παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής. Πρακτικά, είναι αδύνατον να αναφερθούμε σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού τους. Θα εστιάσουμε, όμως σε ορισμένες που διαλέξαμε τις τελευταίες ημέρες και που πιστεύουμε πως έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον.

solon_lekkas2Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η επίσκεψη του Σόλωνα Λέκκα στην Αθήνα για δύο… άκρως αποκριάτικες παραστάσεις, σε Αυλαία (1η Μαρτίου) και Πυρήνα (3 Μαρτίου).

Ο Σόλων Λέκκας από την Πηγή Λέσβου κρατώντας στις αποσκευές του όλα τα παλιά Μυτιληνιά – αλλά με έντονη Μικρασιατική επίδραση τραγούδια και αμανέδες – έρχεται να συναντήσει τους: Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Κάρολο Κουκλάκη (μπουλγαρί, λαούτο), Ανδρέα Τσεκούρα (κιθάρα) και την Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, πολίτικο λαούτο) σε μια μουσική παράσταση που πλημμυρίζει από σκωπτικά, αποκριάτικα, τραγούδια, χορό και πολύ γλέντι!

 

Ο Σόλων Λέκκας είναι ένας Μυτιληνιός λαϊκός (παραδοσιακός) τραγουδιστής με όλο εκείνο το ιδιαίτερο χρώμα στη φωνή του, που φέρνει στο νου τα πολύ παλιά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο Λέκκας «κουβαλάει» μέσα του και εξωτερικεύει τόσο την Μυτιληνιά παραδοσιακή μουσική και περιπαικτική διάθεση, που διακατέχει τους κατοίκους του νησιού, όσο και το ηχόχρωμα της Ιωνικής γης. Του Αϊβαλιού, της Σμύρνης, της Περγάμου, που σαν ξανοιχτείς στις πλαγιές της πόλης της Μυτιλήνης, βλέπεις τούτα τα μέρη απέναντί σου, αλλά τόσο δίπλα σου.

Ο Σόλων Λέκκας, άνθρωπος του μόχθου, ο ίδιος, αφού το κύριο του επάγγελμα είναι οικοδόμος, απέκτησε μεγάλη φήμη στο νησί του, τα χρόνια που δούλεψε και σαν τραγουδιστής σε λαϊκά γλέντια της Λέσβου. Τραγουδιστής, ερασιτέχνης οργανοπαίκτης και χορευτής. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι είναι συνεχής, ερασιτεχνική, αλλά και επαγγελματική, ιδιαίτερα την περίοδο 1969 - 1971. Κυκλοφόρησαν, τότε, με ιδιωτική πρωτοβουλία εκτός εμπορίου, αρκετά cd με τίτλο «Οι Νόμοι του Σόλωνα».
Αυλαία (Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Τηλ. 2103474074) και Πυρήνας (Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11. τηλ.: 210 7237150).

perisinakishaigΟ Πάρις Περυσινάκης (λύρα, κρουστά, τραγούδι) και ο Haig Yazdjian (ούτι, κρουστά, τραγούδι) μας περιμένουν την Τρίτη 2 Μαρτίου στον «Πυρήνα» ((Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11. τηλ.: 210 7237150).
Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση επί σκηνής και έχοντας διανύσει παράλληλες πορείες στο χώρο της έθνικ-παραδοσιακής μουσικής σκηνής, ο Πάρις Περυσινάκης και ο Haig Yazdjian αντάμωσαν και πάλι φέτος στη μουσικη σκηνή των Ιλισίων κουβαλώντας ο καθένας πολύτιμα μουσικά «φορτία».
Οι μουσικές παραδόσεις της Κρήτης και της Αρμενίας σμίγουν στο δοξάρι της λύρας και στις χορδές από το ούτι, στον αυτοσχεδιασμό του αμανέ, του ριζίτικου και στην κρητική μαντινάδα. Πρόκειται για έναν μουσικό διάλογο ανάμεσα σε δύο εξαιρετικούς μουσικούς, που εμπιστεύονται και περιγράφουν τη μουσική παράδοση της Μεσογείου.

Αυτή την Πέμπτη (3 Μαρτίου) η Dilek Koc στην «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Τηλ. 2103474074), σε μία παράσταση που καταδεικνύει τους τόπους συνάντησης ελληνικής και τουρκικής μουσικής παράδοσης. Από τα «μονοπάτια» της Ανατολής και τα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, έως τα Καφέ Αμάν της Σμύρνης.dilek_koc_425x

Η Τουρκάλα τραγουδίστρια έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» (2003), αλλά και από τις μετέπειτα συνεργασίες της με το Μίμη Πλέσσα, τη Γλυκερία, τη Νένα Βενετσάνου, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά, το Χρόνη Αηδονίδη κ.ά.

Στο «Sevdalim Aman», την πιο πρόσφατη δουλειά της, περιέχονται τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, όπως τα «Από τα γλυκά σου μάτια/Sallasana sallasana», «Ας βαστήξει αυτός ο μπάλος/Beberim oglan», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα/Sevdalim aman» και «Έξω ντέρτια και καημοί/Pencereden ay dogdu».

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου στην «Άλλη Όχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος τηλ. 210 9270628), η Στεριανή Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα. Ο δάσκαλος του κλαρίνου στο «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων», δημιουργός των «Χάλκινων της Κοζάνης», σε μια βραδιά με την κομπανία του και ένα αφιέρωμα στα παραδοσιακά, λαϊκά, αποκριάτικα τραγούδια. Τραγούδια αθυρόστομα, άνευ ορίων και άνευ όρων. Παράλληλα, δεν θα λείψουν σε γενναίες δόσεις τα περάσματα από τις μελωδίες και τα τραγούδια του Μοριά, της Ρούμελης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Τον Δημήτρη Κώτσικα (κλαρίνο) συνοδεύουν ο Λάζαρος Τσαμπάς στο τραγούδι, ο Κώστας Καλαϊτζάκης στο λαούτο και το τραγούδι, ο Γιώργος και ο Θανάσης Κώτσικας σε βιολί και κρουστά.

Ο Χρήστος Τζιτζιμίκας, μας προσκαλεί την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου στο «Ποντίκι» της Κυψέλης, για να γλεντήσουμε με ένα παραδοσιακό αποκριάτικο πρόγραμμα. Ο σπουδαίος ερμηνευτής, θα ακολουθήσει τα διονυσιακά μονοπάτια των Αποκρών και «Θα τρίψει το πιπέρι» μαζί με «του διαβόλου τους καλόγερους».

Μια μουσική παράσταση γεμάτη από γλέντι και χορό, που προσφέρει μία παρέα σημαντικών μουσικών της παραδοσιακής μουσικής.
Τον Χρήστο Τζιτζιμίκα, πλαισιώνουν οι Γιώργος Τσουμάνης (κλαρίνο),
Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Κώστας Σιδερής (λαούτο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά, τραγούδι).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το «Ποντίκι», Επτανήσου 9, Κυψέλη, τηλέφωνο 210 8232971 

grakoicover1700ΤΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ

Γραικοί-«Της Αγάπης και του Έρωτα»
Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, με το μουσικό σχήμα «Γραικοί», που δημιουργήθηκαν το 2005, από την οικογένεια Ελληνίδη και τον Λουκά Μεταξά.
Το σχήμα ειδικεύεται στην απόδοση της Ηπειρώτικης και Θεσσαλικής μουσικής (λόγω καταγωγής των μελών του από τις περιοχές αυτές), αλλά και της μουσικής της Βόρειας Ηπείρου, των μουσικών ιδιωμάτων των Γρεβενών, της Μακεδονίας, Θράκης, Πελοποννήσου, Ξηρόμερου και νησιών του Αιγαίου, κατέχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο.
Τους «Γραικούς» απαρτίζουν οι Κατερίνα Τριανταφύλλου Ελληνίδου (τραγούδι), Πάνος Ελληνίδης (κλαρίνο), Ρία Ελληνίδου (τραγούδι, κρουστά), Σουμέλη Ελληνίδου (τραγούδι), Αστέριος Μαυρούδης (ούτι, τραγούδι), Πασχάλης Περηφάνης (θρακιώτικη λύρα), Τάσος Καλογεράς (βιολί), Ευαγγελία Βέλη (λαούτο), Νίκος Βαρελάς (κρουστά).

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
Στα «Νικηφόρεια 2011», στην Πάτρα, πραγματοποιείται φεστιβάλ παραδοσιακής έκφρασης. Πρόκειται για μία πρόσκληση συνεργασίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio - «Έλα και τραγούδα: Λαϊκές Παραδόσεις».

Από το Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιείται μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και του Περιφερειακού Σχολικού Γραφείου του Abruzzo της Ιταλίας το τομεακό πρόγραμμα «Comenius Regio», που χρηματοδοτείται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και ανήκει στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης.

Θέμα του προγράμματος είναι η παράδοση των δυο γειτονικών λαών, στη μουσική, στο χορό, αλλά και στα τοπικά έθιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται, στην Πάτρα, στις 10 Απριλίου 2011, φεστιβάλ παραδοσιακής έκφρασης στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και φορείς καλλιτεχνικής έκφρασης. Με αυτό τον τρόπο όλοι θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους πάνω σε θέματα παραδοσιακής μουσικής ή χορευτικής έκφρασης.

Πληροφορίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα τηλέφωνα 2610641604 ή 2610641800 Μουσικό Σχολείο Πατρών υπεύθυνος κ. Σταμάτης Λέκκας, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο τηλέφωνο 6948740877 κ. Μαρία Ρέντιτ.

Επίσης λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα για το πρόγραμμα «Comenius Regio» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://comeniusregiopde.gr/