stella_konitopoulouΜεσοφλέβαρα, μεσοβδόμαδα κι ενώ το Τριώδιο έχει διανύσει τις πρώτες ημέρες στο ημερολόγιο, μία από τις πιο χαρακτηριστικές νησιώτικες φωνές και μέλος της περίφημης οικογένειας των Κονιτοπουλέων, η Στέλλα Κονιτοπούλου μας περιμένει απόψε, Τέταρτη (16\2) στις «Χίλιες και δύο Νύχτες» για μία βραδιά γεμάτη με ήχους του Αιγαίου Πελάγους και των Κυκλάδων. Η Στέλλα Κονιτοπούλου έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στη «θαλασσινή» παραδοσιακή μουσική με κάποιες πινελιές λαϊκότροπες. Μαζί της μία ομάδα από δεξιοτέχνες μουσικούς που ξέρουν καλά αυτά τα «μονοπάτια». Βασίλης Κλουβάτος (βιολί), Δεμέναγας (λαούτο), Γιώργος Καλυβάς (μπουζούκι), Χρήστος Σταθάκης (κιθάρα), Κυριάκος Τσολάκης (ακορντεόν), ενώ μαζί με την Στέλλα Κονιτοπούλου, τραγουδά και ο Βαγγέλης Δουβάλης.
Στις Χίλιες & Δύο Νύχτες (Καραϊσκάκη 10 στου Ψυρρή. Τηλέφωνο: 2103317293-4).

 

smyrnaΤην Τετάρτη (16\2) η μουσική σκηνή, «Άλλη Όχθη» παρουσιάζει το project του νέου μουσικού σχήματος, «Smyrna». Πρόκειται για τέσσερις νέες στην ηλικία κοπέλες, αλλά και μουσικούς με πολλές παραστάσεις, καθώς κάθε μία τους έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει παράλληλα και σε άλλα γκρουπ. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ένα «ταξίδι» από το Αιγαίο, την Καππαδοκία, τη Θράκη και φυσικά την Σμύρνη.
Μέσα από την προσωπική και ομαδική τους έρευνα οι «Smyrna» κατάφεραν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα με πολύ σημαντικές μουσικές προτάσεις, καθώς ανασύρουν και κομμάτια που αξίζουν τη δική τους θέση στο σχετικό πάνθεον, αλλά έχουν λησμονηθεί. Το σχήμα κινείται μουσικά σε διάφορες εποχές της, ευρύτερης αιγαιακής (προς Ανατολάς) παραδοσιακής μουσικής, ενώ «κατεργάζονται» μουσικά σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, το Αιγαίο και τον Πειραιά της υστερομικρασιατικής περιόδου.
Οι «Smyrna» είναι η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Γεωργία Λόλη (κανονάκι , σαντούρι, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τζουράς, τραγούδι) και η Κλαούντια Ροσίνι (βιολί, τραγούδι).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
www.myspace.com/smyrnaorchestra

Μουσική σκηνή «Άλλη Όχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος Τηλ. 2109270628).

cihan_turkogluΗ αρχή έγινε την περασμένης εβδομάδα και αυτή την Πέμπτη (17/2) έχουμε τη συνέχεια των παραστάσεων του Ross Daly στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι). Αυτή τη φορά ο Ιρλανδοκρητικός, δάσκαλος και μουσικός και οι μουσικοί του έχουν ειδικό προσκεκλημένο τον δεξιοτέχνη στο σάζι, Τούρκο μουσικό Cihan Turkoglu, από την Κωνσταντινούπολη. Ταξίδια σε δρόμους των σούφι και απλώματα σε  world ατμόσφαιρες, μέσα από μία αντάμωση χωρίς σταγανά, μουσικών και κοινού.
Παίζουν Ross Daly (λύρα, σάζι, τάρχου, ραμπάμπ), Kέλυ Θωμά (λύρα), Σόλης Μπαρκή (κρουστά), Cihan Turkoglu (σάζι, τσέλο).
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2103474312, 2103479426

 

rowan_stormΣτη μουσική σκηνή της οδού Καραϊσκάκη στου Ψυρρή, τις «Χίλιες και Δύο Νύχτες» (Καραϊσκάκη 10 στου Ψυρρή. Τηλέφωνο: 2103317293-4) φιλοξενείται αυτή την Κυριακή (20/2, το μεσημέρι) ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για το παραδοσιακό κρουστό, το μπεντίρ. Η σπουδαία δεξιοτέχνης, Rowan Storm θα παρουσιάσει παραδοσιακές και καινούριες τεχνικές με τα δικά της μπεντίρ, ενώ στη μουσική της συνοδεία θα βρίσκεται ο Βασίλης Παπανικολάου (ούτι).
Η Rowan Storm παρουσιάζει τα δικά της σχέδια μπεντίρ με σύγχρονη τεχνολογία της Remo και της Cooperman μαζί με την μοναδική της μέθοδο. Μια δημιουργική έκφραση που επιτυγχάνει την ισορροπία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
Ώρα έναρξης, 2 μ.μ., διάρκεια σεμιναρίου περί τις 3 ώρες, με τιμή  €20
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.rowanstorm.com
,
http://www.youtube.com/watch?v=bo7kODpgDJo
.
Τηλέφωνο κινητό
: 0030 6949022085

Ο Simone Mongelli και ο Armando Illario θα βρεθούν για λίγες μέρες και πάλι στην Ελλάδα. Οι δυο Ιταλοί καλλιτέχνες συνεργάζονται πολλά χρόνια πάνω σε διάφορες μουσικές μορφές και δρώμενα. Με το «Suditalia» παρουσιάζουν ένα μουσικό project αφιερωμένο στην παράδοση της Κάτω Ιταλίας, χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά όργανα της περιοχής, με βάση το ενδιαφέρον, την μελέτη και την αγάπη τους για την αρχαία, βαθιά και πλούσια τελετουργική αυτή παράδοση. Το πρόγραμμα αποτελείται από tarantelle, tammurriate, pizziche, εξορκισμούς, προσευχές, ελληνόφωνα τραγούδια, όλα διασκευασμένα με σεβασμό στις παραδοσιακές μορφές και τους αυθεντικούς τρόπους της Κάτω Ιταλίας.

Για δύο μόνο εμφανίσεις στην Αθήνα, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου φιλοξενούμενοι στην μπουάτ, «Απανεμία», στην Πλάκα (Θόλου 4, Πλάκα. 210.3248580) και την Κυριακή 20/02  στο Cafè Αλάβαστρον, στο Παγκράτι (Δαμάρεως 78, Παγκράτι. 210.7560102).

zotos1Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στην «Άλλη Όχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος Τηλ. 2109270628) το συγκρότημα «Λαλητάδες», που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για τα «πατήματά» του πάνω στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση, υποδέχονται στη συντροφιά τους τον μεγάλο μουσικό και δάσκαλο του στεριανού λαούτου, Χρήστο Ζώτο. Ο πλούτος και η ποικιλία των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων της Ηπείρου σε μια περιπλάνηση στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα, το Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Πωγώνι, τη Δερόπολη, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα. Οι «Λαλητάδες» είναι ο Δημήτρης Ρίζος (κλαρίνο), ο Δημήτρης Τσίπρας (τραγούδι), ο Κώστας Κίκιλης (βιολί), ο Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα (λαούτο) και η Ματίνα Τζήκα (ντέφι και τραγούδι).


Η φωτογραφία του Χρήστου Ζώτου είναι από το http://www.akarnania.net