Ο σπουδαίος Αρμένιος μουσικός, βιρτουόζος στο ούτι, συνθέτης και παραγωγός, Haig Yazdjian είναι από εκείνος τους ανθρώπους της μουσικής, η προσφορά των οποίων συνεκτιμάται σιωπηλά, αλλά πολύ ουσιαστικά. Τόσο από τους ομότεχνούς του συνεργάτες και συναδέλφους μουσικούς, όσο και από πολύ περισσότερους, για τους οποίους αποτέλεσε έμπνευση και αιτία για να ασχοληθούν με το ούτι ή να αδράξουν την ευκαιρία για ένα δράμι πραγματικά καλής μουσικής. Διότι και η μουσική αντίληψη χτίζεται. Λιθαράκι το λιθαράκι ή για να κυριολεκτούμε άκουσμα το άκουσμα.

Εάν μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα πρόχειρο flashback στην καλλιτεχνική πορεία του Haig Yazdjian, η οποία έχει συνδεθεί με την Ελλάδα, το «σπίτι» του όπως ο ίδιος λέει, θα πρέπει να σταθούμε στην πολύ μεγάλη του συμβολή στη δημιουργία ενός κύκλου δημιουργίας γύρω από την εντός των τειχών world – jazz. Με βαθιά αφομοίωση ως προς τα ακούσματα της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του (Αρμενίας), της γενέτειράς του (Συρίας), αλλά και της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται –ωστόσο- από τη διαρκή αναζήτηση μέσω καινοτόμων ιδεών, ωσάν σε μία μουσική κατακόρυφο που δημιουργεί στεγανά, αλλά και ανατροπές διαρκώς.

 

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη βήμα προς βήμα ωρίμανση και εξέλιξη μέσα από τις εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές του, που οξύμωρο γαρ, δημιουργούν ερωτήματα για το ποια είναι η καλύτερη. Διότι ενώ στο Amalur (2007) αποπνέει φρεσκάδα και σύγχρονη αντίληψη με άξονα την world music, την ίδια στιγμή ως ακροατής αισθάνεσαι πως το Talar (το πρώτο solo άλμπουμ του Yazdjian, το 1996) είναι αξεπέραστο. Κι επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, πρέπει να σημειωθεί το κριτήριο του Αρμένιου καλλιτέχνη στις επιλογές όχι μόνο του ρεπερτορίου ή των συνεργασιών του (σπουδαίες συμπράξεις από την Loreena McKennitt και τον Ara Dinkjian μέχρι την Ελένη Βιτάλη), αλλά και των συνεργατών του. Δίπλα στο Yazdjian έχει εργαστεί στενά μία ομάδα πολύ σπουδαίων μουσικών (Νίκος Σιδηροκαστρίτης/ντραμς-τύμπανα, Χάρης Λαμπράκης/νέυ, Βαγγέλης Καρύπης/κρουστά, Γιάννης Κυριμκυρίδης/πλήκτρα, Vahan Galstian/ντουντούκ και τόσοι άλλοι) που ειδικά ο πιο στενός πυρήνας από αυτούς έχει συνδιαμορφώσει τον γνώριμο ήχο του Αρμένιου συνθέτη. Είναι τέτοια η συμβολή τους.

 

Ενόψει και της νέας του δουλειάς, που αναμένεται σε λίγους μήνες ο Haig Yazdjian μίλησε στην κάμερα του Musicpaper.gr για όλα τα πιο πάνω και μας αποκάλυψε μερικά από τα στοιχεία, που θα αποτελέσουν το χαρμάνι για το νέο υλικό της μουσικής του. Η συνέντευξη ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε υπό τον διακριτικό, αλλά διαπεραστικό φακό του Γιάννη Ανθούλη, ο οποίος αποτύπωσε τη στιγμή και σας την προσφέρει σε μία εξαιρετική φωτογραφική σεκάνς. Μέσω της συνέντευξης, ο Haig Yazdjian προσφέρει προς ακρόαση δύο πρωτότυπες εκτελέσεις των Αρμένικων, παραδοσιακών τραγουδιών, Zartir Vortyag και Yar Ko Parag.