altΤα «μάτια του μάγου» (Ojos de Brujo) μπορεί να σφάλισαν προ ολίγου καιρού, ωστόσο η μουσική σκηνή της Βαρκελώνης προσφέρει πολλά κίνητρα για να έχει κανείς τα μάτια του στραμμένα προς την πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Ακόμη και με ελληνική απόχρωση! Το Musicpaper σας παρουσιάζει σε προακρόαση μέρος της δουλειάς του Yacine & the oriental Groove, που παρουσιάζεται επισήμως στις 15 Φεβρουαρίου κι έχει φαρδιά, πλατιά και τη σφραγίδα ενός πολύ αξιόλογου Θεσσαλονικού μουσικού και ουτίστα, του Γιάννη Παπαϊωάννου, που εδώ και αρκετά χρονιά ζει και δημιουργεί στη Βαρκελώνη.

 


Συγκεκριμένα, «L'estima venç la salvatgia» είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής καταγραφής του Yacine & The Oriental Groove ενός σχήματος στα πρότυπα της μουσικής κολεκτίβας, έτσι όπως αυτός ο τύπος συνεργασίας αποτυπώθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και συνέβαλλε τα μέγιστα στη δημιουργία της λεγόμενης «σκηνής της Βαρκελώνης», που μας έδωσε μερικά από τα καλύτερα fussion της world μουσικής, τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, ο τίτλος του cd αποκτά ούτως ή άλλως επίκαιρη δυναμική, καθώς μεταφρασμένος σημαίνει «Η αγάπη θα νικήσει την αγριότητα», ένα μότο (αν μη τι άλλο) θέση απέναντι στην παγερή επέλαση της παγκοσμιοποιημένης κρίσης, που συνθλίβει ή προσπαθεί να συνθλίψει τα όρια του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι, κατά τόπους.

Το «L'estima venç la salvatgia», πάντως, οφείλει (τρόπο τινά) πολλά στην ανοιχτή αγορά, διότι κέρδισε την παραγωγή του χάρις στον ακτιβισμό του συστήματος crowd funding, που στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει (ακόμη) αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο σε αρκετές χώρες αποτυπώνει την διαφορά κουλτούρας στην πολυσυμμετοχικότητα και την στήριξη καλλιτεχνικών δρώμενων.

Ο Αλγερινοκαταλανός, Yacine Belahcene Benet, frontman των Yacine & the oriental Groove ήταν, επίσης, ο ιδρυτής των Cheb Balowski, μια μπάντα με ήχο αραβικό/βαλκανικό fusion από τη Βαρκελώνη στα τέλη του ‘90. Η φυσική εξέλιξη εκείνου του project ήταν οι Nour, ένα σχήμα που επίσης έπαιζε με τους μεσογειακούς ήχους. Ο Yacine συνεχίζει τη δημιουργική του δουλειά, εδώ και λίγα χρόνια, με τους Yacine & the Oriental Groove, μια μπάντα που διευθύνει ο «δικός» μας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Έλληνας ουτίστας που μένει μόνιμα στη Βαρκελώνη. Αρχικά, στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας καταπιάστηκε με σχήματα όπως οι «08001» και οι «Asíkides» (που βασίζονται σε διασκευές ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών), που συνεχίζουν την δράση τους. Μαζί με τους Yacine & The Oriental Groove, πλέον, παρουσίασαν το 2011 τον πρώτο δίσκο της μπάντας, το «Parabólic». Πλέον, το σχήμα εδραιώνεται με το cd/dvd, «L'estima venç la salvatgia» και για το οποίο ο Γιάννης Παπαϊωάννου μίλησε στο Musicpaper.

altΓια την ηχογράφηση του δίσκου συμμετείχαν οι μουσικοί από την Ελλάδα, Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), Δημήτρης Ρεμπάμπης (γκάιντα), Γιάννης Μρίνγκα Κουφόπουλος (φωνή), Ζαχαρίας Βαμβακούσης (ακορντεόν), από την Αλγερία, Amel Zen (φωνή), Massinissa AOT Ahmed (φωνή) και ο Rabah Ourrad (φωνή). Επίσης, οι Καταλανοί, Ramón Faura (Macho / Le Petit Ramon-φωνή) και ο Carlos Castellanos Lecha «Sami» (τρομπέτα), καθώς και ένα κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τις Luna Aragón, María Juan, Sandrine Robillard και τον Franco Molinari. Το μουσικό αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα από τον «ήχο της Βαρκελώνης», την electrónica και αλγερινή φολκ, pop, καθώς και από ελληνικές μελωδίες, funk και πολυρυθμίες.
 
«Το 2004 ήμουν σε μία κατάσταση όπου έψαχνα απλώς μια δικαιολογία για να φύγω από την Ελλάδα. Αυτή ήρθε με ένα Μεταπτυχιακό στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Έτσι βρέθηκα εδώ», μας εξιστορεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου και συνεχίζει «Καλλιτεχνικά είχα ανάγκη να δω περισσότερα πράγματα και δεν το μετάνιωσα καθόλου που άφησα τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα και ήρθα στη Βαρκελώνη. Υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στη μουσική και ειδικά την εποχή που ήρθα υπήρχε μεγάλη κίνηση στη μουσική σκηνή, αλλά και στην Τέχνη γενικότερα. Μάλιστα, εδώ, είχα την τύχη να μην υπάρχουν πολλοί μουσικοί που να παίζουν ούτι, μπουζούκι ή σάζι κι έτσι βρήκα χώρο να κινηθώ σε σχήματα με πιο οριεντάλ ήχο.

Ξεκίνησα με τους «08001», που στην πραγματικότητα είναι ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής Ουραβάλ. Ήμασταν μία κολεκτίβα 12 μουσικών, έτσι όπως πολλά άλλα σχήματα λειτουργούσαν τότε στην πόλη και έδωσαν τον «ήχο της Βαρκελώνης» ή mestizaje στα καταλανικά, που σημαίνει fussion. Μετά έκανα τους «Ασίκηδες» ένα σχήμα που ξεκίνησε από συνεργασίες με Έλληνες μουσικούς, μία τραγουδίστρια από το Ισραήλ και έναν κοντραμπασίστα, με τον οποίο γνωριστήκαμε μέσω facebook. Δεν ήθελα να παίζουμε απλώς ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια κι έτσι ξεκίνησα να γράφω τα δικά μου κομμάτια, σε ύφος μεσογειακής μουσικής. Το πρώτο μας cd έχει κάποιες δικές μου συνθέσεις, αλλά κυρίως παραδοσιακά, ρεμπέτικα. Στη δεύτερη δουλειά μας, η αναλογία ήταν αντίστροφα. Πήγαμε αρκετά καλά, κάναμε μερικές πολύ σημαντικές συνεργασίες όπως με τον Omar Faruk Tekbilek και ταξιδέψαμε για συναυλίες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α. Σε εκείνη τη φάση γνωρίστηκα με τον Yacine και την Amparo Sanchez από τους Amparanoia. Κάναμε τους Τransadelica, ένα σχήμα με κουβανοαλγερινό ρεπερτόριο. Είχαμε επαφή με όλους τους μουσικής από την ευρύτερη σκηνή της Βαρκελώνης, αφού δουλεύαμε στα ίδια μέρη.

altΓενικά, το εγχείρημα της κολεκτίβας δούλεψε πολύ καλά, αλλά δυστυχώς επειδή κινήθηκε πολύ χρήμα γύρω από αυτό, κάπου στην πορεία αλλοιώθηκε. Οι Ojos de Brujo είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης μιας κολεκτίβας που ξεκίνησε σαν μουσική παρέα, έγινε επιχείρηση και κάποια στιγμή βρέθηκε να χρωστάνε πολλά λεφτά, σε διάφορους φορείς. Κάπως έτσι διαλύθηκαν σαν σχήμα»

Τι είναι όμως οι Yacine & the Οriental Groove; Ο Γιάννης Παπαϊωάννου μας εξηγεί… «Παίζουμε world music, όχι όμως με την έννοια των μουσικών του κόσμου, αλλά δικές μας συνθέσεις επηρεασμένες από ένα σωρό άλλες μουσικές, όπως προσωπικά παίζω ούτι, αλλά έχω επιρροές από ροκ, ρέγκε, τζαζ. Όλα αυτά είναι world music, αλλά κατά βάση δική μας μουσική παίζουμε. Κι αυτό που κάνουμε με τον Yacine είναι ακριβώς αυτό. Δεν «πουλάμε» το ότι είναι Αλγερινός και Καταλανός, αλλά την ποιότητα της μουσικής μας.

Προσέχουμε πολύ το τελικό, μουσικό μας αποτέλεσμα και όχι το περιτύλιγμα. Οι επιρροές του σχήματος είναι σαφώς από την παράδοση της Μεσογείου, τη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία. Η παραδοσιακή μουσική της Βορείου Αφρικής είναι πολύ πλούσια ρυθμικά, έχει εντυπωσιακές μελωδίες και υπάρχει ένα ευρύτερα κοινό ρεπερτόριο, λόγω του οθωμανικού παρελθόντος, αλλά με μια πιο δροσερή αύρα. Το «L'estima venç la salvatgia» είναι διπλό cd και περιλαμβάνει dvd με στιγμιότυπα από συναυλίες μας στο Ontitori, της Βαρκελώνης. Από τα 9 κομμάτια, τα 7 είναι σε δικές μου συνθέσεις, ενώ τα λόγια είναι του Yacine. Η θεματική του στίχου αφορά το σύγχρονο παρόν, βασίζεται σε καθημερινές καταστάσεις, αλλά έχει ελαφρά κοινωνικοποιημένη συνείδηση»

*Εδώ μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια του L'estima venc la salvatgia.{YouTube}44867048{/vimeo}