alt


Με πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις μας αποχαιρετά η τελευταία εβδομάδα του 2012. Καταρχάς, αποτελεί από μόνο ξεχωριστό γεγονός η κάθοδος των Χάλκινων της Γουμένισσας στην Αθήνα, για τη συναυλία τους στο Gagarin της οδού Λιοσίων. Από την άλλη μεριά, έχουμε την παρουσίαση (και στην πρωτεύουσα μετά από τη συναυλία στη Σύρο) του The Re-Define Project, ενός μουσικού εγχειρήματος με ευρύ θεματολόγιο και ανάλογο ενδιαφέρον ως προς τη σύνθεση του σχήματος.

Τέλος, εξίσου σημαντική παράσταση είναι αυτή που φιλοξενείται στο Badminton Backstage με το συγκρότημα αραβικής μουσικής, Al Mahabba και τον συνθέτη και ουτίστα, Haig Yazdjian να υποδέχονται μια από τις κορυφαίες χορεύτριες της ανατολικής μουσικής, Aisha. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Χάλκινοι ήχοι, ένταση, εκρηκτικός ρυθμός είναι μερικά μόνο από όσα θα… απλωθούν απόψε στο stage και ολόγυρα στο χώρο του Gagarin. Αιτία κι αφορμή ηπολυαναμενόμενη παράσταση των Χάλκινων της Γουμένισσας, ενός σχήματος που φέρει όλο αυτόν τον ήχο, την ένταση και τους ρυθμοί που συνοδεύουν τη ζωή και τα γλέντια στην παράδοση της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια και νταούλια συνθέτουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο ηχόχρωμα, όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε από της αρχές του αιώνα στην Μακεδονία, αλλά και ιδιαίτερα στην πόλη της Γουμένισσας, γενέτειρας τόσων και τόσων λαϊκών οργανοπαιχτών.

Η Γουμένισσα έχει την δική της μουσική γειτονιά, αφού διακόσιοι και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν την δική τους ιστορίαστην πόλη και τη γύρω περιοχή. Πνευστά όπως κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ευφώνια, σαξόφωνα νταούλια,τύμπανα και γκραν κάσα είναι τα κύρια εκφραστικά του μέσα. Η ονομασία «Χάλκινα της Γουμένισσας» δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα του Αλέξανδρου Ζώρα σε μια συνεργασία με την Δήμητρα Γαλανή στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα «Χάλκινα» του Αλέξανδρου Ζώρα με βασικό πυρήνα την οικογένεια Ζώρα και σε συνεργασία με διάφορους άλλους μουσικούς, έχουν εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής. Τα «Χάλκινα» έχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Αυστραλία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη δίδοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία.
Όσο για το τι μπορούμε να προσδοκούμε από την εμφάνιση στο Gagarin; Είναι πολύ κατατοπιστική η αναφορά που γίνεται στο Δελτίο Τύπου…

«Αυτή δεν είναι μουσική για να χαλαρώσεις. Αυτή είναι ξέφρενη μουσική για να τα σπάσεις, να παραδοθείς άνευ όρων στο ρυθμό, να αφεθείς στους διονυσιακούς ήχους των χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων. Αυτή η μουσική θα σου πάρει το μυαλό γιατί… εδώ είναιΜπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε»

Gagarin 205 Live Music Space Λιοσιών 205, Αθήνα Τηλ.: 2155400888

altThe Re-Define Project σημαίνει κατ’ουσίαν ο επαναπροσδιορισμός, μουσικός στη περίπτωσή μας.Επανατοποθέτηση, μία άλλη, βαθύτερη πιθανώς, ματιά στις προσωπικές συνθέσεις και επιρροές 6 εξαιρετικών μουσικών και μιας τραγουδίστριας, με πλούσιο δείγμα γραφής στο χώρο της εγχώριας world-jazz σκηνής. Από την Ανατολή του νέυ έως τη Δύση (;) του φλαμέγκο οιXρυσόστομος Καραντωνίου (κλασική κιθάρα), Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (λάφτα,ακουστική κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Παραουλάκης(νέϋ), Παναγιώτης Μπουραζάνης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά) και η ΧρυσούλαΚεχαγιόγλου (τραγούδι) επιτυγχάνουν ένα μουσικό ταξίδι που καταρρίπτει όποια όρια. Πρόκειται για μια μίξη μουσικών που έχουν δουλέψει εις βάθος πάνω σε ένα κράμα world-jazz έως και mainstream δυτικήςμουσικής.
Όλη αυτή η συνεργασία παρατίθεται επί σκηνής, μαζί με μέρος της προσωπικής δισκογραφίας του καθενός, όπως τραγούδια από τους «Ματ σε Δύο Υφέσεις» (Αλέξανδρος Καψοκαβάδης) και νέα συνθέσεις του Νίκου Παραουλάκη. Οι The Re-DefineProject είναι μία κολεκτίβα που μοιράζεται επί ίσοιςόροις τη δημιουργική ευθύνη στο μουσικό αποτέλεσμα και όπου όλα τα όργανα διεκδικούν το δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτή την Παρασκευή (28 Δεκεμβρίου) οι Re-DefineProject θα παρουσιάσουν τη μουσική τους συνεύρεση επί σκηνής της «Αυλαίας».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσική σκηνή «Αυλαία»
Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115),
Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικός
Τηλ. 2103474074Όπως περιγράψαμε, ωστόσο και στον πρόλογο, η βραδιά της Παρασκευής είναι πραγματικά πολύ πλούσια, αφού το επταμελές συγκρότημα Αραβικής Μουσικής AlMahabba και η διεθνώς αναγνωρισμένη χορεύτριαAisha, συναντιόνται αύριο (28 Δεκεμβρίου) στοBadminton Backstage για μία βραδιά αφιερωμένη στον μαγευτικό κόσμο του ανατολίτικου χορού ή «RaqsSharqui» στα αραβικά. Οι χορογραφίες που θα παρουσιαστούν, στηρίζονται σε κλασικές συνθέσεις και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Μέσης Ανατολής και σε μουσικές της «Χρυσής Εποχής» του αιγυπτιακού κινηματογράφου. Μαζί τους ο συνθέτης και κορυφαίος σολίστας στο ούτι Haig Yazdjian, ο οποίος επιμελήθηκε την παραγωγή της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του συγκροτήματος με τον ομώνυμο τίτλο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Badminton Backstage
Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή,
τηλ: 13855 και 210 88 40 600
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου