altΔύο συναυλίες (ελεύθερης εισόδου) με έντονο βαλκανικό ηχόχρωμα «κλέβουν» την παράσταση αυτή την εβδομάδα, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στην προ Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Στην πρώτη κατά χρονική σειρά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο σπουδαίος Νορβηγός ακορντεονίστας, Stian Carstensen θα συμπράξει με την μουσικό και τραγουδίστρια, Μάρθα Μαυροειδή σε μία ελληνονορβηγική μουσική σύμπραξη με άξονα τη μουσική των Βαλκανίων, υπό τον τίτλο «Nu-Balkan»: Stian Carstensen meets Martha Mavroidi». 

 


Με αφετηρία τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων, απόψε το βράδυ (12 Δεκεμβρίου) ο Νορβηγός ακορντεονίστας Stian Carstensen και η Ελληνίδα λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή, αυτοσχεδιάζουν εξερευνώντας ένα νέο μουσικό ιδίωμα. Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη δεξιοτεχνία που έχει αναπτύξει, την ευφυΐα του και τις επιρροές από Βαλκανική μουσική, jazz και bluegrass, ο Stian Carstensen συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ακορντεονίστες της σύγχρονης εποχής. Αντίστοιχη πορεία σημειώνει και η συνθέτης, τραγουδοποιός, σολίστ στο πολίτικο λαούτο (λάφτα) και τραγουδίστρια, Μάρθα Μαυροειδή, συνδυάζοντας τη μουσική παράδοση της Ελλάδας και των Βαλκανίων με σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Μάλιστα, τραγούδια και συνθέσεις της Μαυροειδή έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της world music κοινότητας τα τελευταία χρόνια και έχουν συμπεριληφθεί σε πασίγνωστες συλλογές, όπως αυτές του περιοδικού Froots.

«Με τον Stian Carstensen γνωριστήκαμε όταν έγραψα ένα κομμάτι και του το έστειλα να το ακούσει. Του άρεσε και έτσι ήρθαμε σε επαφή. Πολύ σύντομα έπεσε η ιδέα να συμπράξουμε σε μία συναυλία με βαλκανικά στοιχεία. Γνώριζα, πάντως από πριν τη δραστηριότητα του Carstensen από τη συμμετοχή του στο γκρουπ, Farmers Market. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μουσικό, που ασχολείται τα τελευταία 22 χρόνια με τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων. Το πρόγραμμα στη συναυλία της «Στέγης» θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από προσωπικές μας συνθέσεις με έντονα τα στοιχεία της βαλκανικής μουσικής, καθώς και μερικά κομμάτια από την καθαυτή μουσική παράδοση της περιοχής», είπε στο Musicpaper η Μάρθα Μαυροειδή.


Συμπράττουν: Stian Carstensen: ακορντεόν, banjo, kaval | Μάρθα Μαυροειδή: ηλεκτρική λάφτα, σάζι, φωνή | Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο | Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα, τάμπλα και στάμνα


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 12/12/2012, 8.30μ.μ.
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα | Tηλ.: 210 9005800, info@sgt.gr
Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα από την εκδήλωση.


altBalkan Clarinet Summit - Clarinet meets Klarino
Οι μουσικές παραδόσεις του κλαρίνου στη νότια Ευρώπη και την Τουρκία αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο που φτάνει από τις δυτικές βαλκανικές χώρες μέχρι τη Μικρά Ασία. Με το εγχείρημα «Balkan Clarinet Summit» το Ινστιτούτο Goethe επιχειρεί μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην κοινή αυτή μουσική παράδοση, την ερχόμενη Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, σε μία εκδήλωση, που –μάλιστα- είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δεξιοτέχνες του κλαρίνου από έξι διαφορετικές χώρες, οι Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο σε Λα, Ελλάδα), Sergiu Balutel (κλαρινέτο, Ρουμανία), Slobodan Trkulja (κλαρινέτο, Σερβία), Oguz Büyükberber (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, Τουρκία), Claudio Puntin (κλαρινέτο, κλαρινέτο σε Μιb, άλτο κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, ενορχηστρώσεις, Ελβετία/Ιταλία) και ο Steffen Schorn (κόντρα άλτο κλαρινέτο, ενορχηστρώσεις, Γερμανία) ανακαλύπτουν υπό τη μουσική διεύθυνση του Schorn Puntin Duo τα κοινά τους μουσικά στοιχεία.

Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός τζαζ, δημιουργικής μουσικής δωματίου και της βαλκανικής παράδοσης του κλαρίνου – ένα μουσικό υβρίδιο ασυνήθιστο, πρωτοποριακό.

Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες του φθινοπώρου, ακολουθούν μέσα στον Δεκέμβριο, περιοδείες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σερβία και την Τουρκία. Οι τελευταίες συναυλίες θα δοθούν το 2013 στη Γερμανία, όπου το εγχείρημα θα παρουσιαστεί και στο γερμανικό κοινό. 

Goethe-Institut, 16/12/2012, 8.30μ.μ.
Ομήρου 14–16, Αθήνα | Είσοδος ελεύθερη | Τηλ.: 210 3661000