araΟι σχέσεις του Ara Dinkjian με την Ελλάδα είναι ισχυρές και οι συνεργασίες με καλλιτέχνες από τη χώρα μας αποτελούν ένα μεγάλο μέρος στην πορεία του σπουδαίου Αρμένιου μουσικού και συνθέτη. Το ελληνικό κοινό γνώρισε τον Dinkjian κυρίως μέσω της συνεργασίας του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στο δίσκο Τα κορμιά και τα μαχαίρια, όπως και μέσα από την παρουσία του στο συγκρότημα Night Ark. Η εκτίμηση και η αγάπη ελληνικού κοινού - καλλιτέχνη, ωστόσο, είναι αμφίδρομη και αυτό το έχει αποδείξει ο Dinkjian αρκετές φορές με επισκέψεις από τις ΗΠΑ όπου μένει μόνιμα, για συναυλίες ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις της χώρας μας. Αυτή τη σχέση έρχεται να ενισχύσει στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα εμφανιστεί –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς μαζί με το μόνιμο «ελληνικό» σχήμα του (Σωκράτης  Σινόπουλος / πολίτικη λύρα, Βαγγέλης Καρίπης / κρουστά, Γιάννης Kυριμκυρίδης / πλήκτρα) σε μία αναδρομή όλης της δισκογραφίας του, αλλά και σε μία παρουσίαση της νέας του δουλειάς, την οποία ειρήσθω εν παρόδω θα ηχογραφήσει επίσης τον επόμενο μήνα σε στούντιο της Αθήνας! Ωστόσο, ουδέν καλόν… έρχεται μόνο.

 

Ο Ara Dinkjian φρόντισε να έχει για τη συγκεκριμένη συναυλία δύο πολύ ιδιαίτερους καλεσμένους, τη… συνήθη ύποπτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά και τον συμπατριώτη και ομότεχνό του (και οι δύο σπουδαίοι βιρτουόζοι στο ούτι), Haig Yazdjian, ο οποίος στον πιο πρόσφατο δίσκο του (Amalur) έγραψε προς τιμήν του Dinkjian ένα από τα καλύτερα κομμάτια του μέχρι σήμερα, υπό τον τίτλο Ara. Σε αυτό μάλιστα παίζει ούτι ο ίδιος ο Dinkjian ως επιστέγασμα μίας μεγάλης φιλίας και σχέσης αλληλοεκτίμησης. Εφ’ όλης της ύλης θα είναι –συνεπώς- η παράσταση του Αρμένιου μουσικοσυνθέτη, που έρχεται σε μία δύσκολη για την Αθήνα και τη χώρα περίοδο, χαρίζοντάς μας ωστόσο μία πολύ καλή ευκαιρία για μία συναισθηματικά και ψυχολογική απόδραση.

dinkjianMOYΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, 12 – 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει στην Αθήνα από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 τη «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου».

Οι εκδηλώσεις της Συνάντησης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12/10 στο Θέατρο Δόρας Στράτου στου Φιλοπάππου, το Σάββατο 13/10 το πρωί στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, το Σάββατο 13/10 το απόγευμα  στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) και την Κυριακή 14/10 στους πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη (βλ. συνημμένο πρόγραμμα).

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει τον δεκαετή επιτυχημένο θεσμό των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών, που ξεκίνησαν το 2002 και καθιερώθηκαν σε ετήσια βάση σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος). Το 2011 στη Σαντορίνη η Συνάντηση επεκτάθηκε με οργανοπαίκτες απ’ όλο το  όλο το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και από τη Σάμο, την Ικαρία, την Κρήτη, τον Πόντο και τη Θράκη, με περισσότερες από 200 συμμετοχές!..

ara-dinkjian-bΣτόχος των «Μουσικών Συναντήσεων» είναι να εντοπίσει, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (κυρίως τσαμπούνα και σουραύλι). Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στον χώρο του Αιγαίου, ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Παρόλα αυτά, απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου “νησιώτικου” ρεπερτορίου. 

 Έτσι, οι Μουσικές Συναντήσεις επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.

Για το σκοπό αυτό, ήδη από την πρώτη Συνάντηση, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) όλων των συμμετεχόντων και δημιουργία σχετικού αρχείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και με ομάδα νέων εθνομουσικολόγων τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας. 
Αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται και σε μια σειρά από ταινίες-ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου και του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. 
Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυξάνεται, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι και η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων. Στις Συναντήσεις αυτές οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους, να μαθητέψουν και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου.

Διοργάνωση: 
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη 
σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοιν. Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού).
και την ευγενική  υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη
και του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου».

Πληροφορίες: Mουσείο Λαϊκών Οργάνων: 210-3254119, 210-3254129
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – Τάσος Αναστασίου: 6942469559

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


11η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ, 12 - 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρας Στράτου» - Φιλοπάππου
19.00 - 20.00: Καλωσόρισμα των νησιωτών μουσικών.
20.00 - 23.00: Μουσική και χορευτική βραδιά στον χώρο του θεάτρου.
Είσοδος ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη
Διογένους 1, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα
11.00 - 11.30: Ξενάγηση στο ανακαινισμένο Μουσείο.
11.30 - 14.30: Γλέντι με μουσική και χορό στην αυλή του Μουσείου. 
Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς 138
19.00 - 21.30: Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Τσαμπούνες σε μεθυστικό πληθυντικό» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Συζήτηση για το μέλλον των Συναντήσεων. 
Είσοδος ελεύθερη

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
11.30- 15.30: Μουσικός περίπατος - περιήγηση στους πεζοδρόμους του αθηναϊκού
κέντρου. Κορύφωση του λαϊκού γλεντιού. 
17.30- 19.00: Αναχωρήσεις των μουσικών για τα νησιά τους.