karadumanΜία μεγάλη προσωπικότητα της παραδοσιακής μουσικής της Τουρκίας, αλλά και της world music, ο Halil Karaduman έφυγε χθες (8 Οκτωβρίου) από τη ζωή, προδομένος από την καρδιά του, έπειτα από μία συναυλία στη Γερμανία με τον Zülfü Livaneli

Ο σπουδαίος Τούρκος μουσικός, δεξιοτέχνης και δάσκαλος στο κανονάκι ολοκλήρωσε το «ταξίδι» του σε ηλικία μόλις 53 ετών, αφού γεννήθηκε το 1959 στο Ουρφά Μπιρετσίκ, ενώ μεγάλωσε στο Γκαζιαντέπ, όπου έχτισε και τη σχέση του με το όργανο που τον ανέδειξε σε μία πασίγνωστη καλλιτεχνική φυσιογνωμία σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Δάσκαλός του στο κανονάκι υπήρξε ο πατέρας του, ενώ το karadu21977 πήγε στην Κωνσταντινούπολη και αποφοίτησε από το Technical University State Conservatory με ειδική μνεία στο πτυχίο του. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν υψηλής ποιότητας μουσικό, συνθέτη και παραγωγό, ενώ συνεργάστηκε με πολύ σπουδαίους ομότεχνους και τραγουδιστές όπως οι Zeki Müren, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli. Ειδικά με τον Livaneli, έδωσε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συνεργάστηκε παράλληλα με πολλές ορχήστρες και μουσικούς της world music διεθνώς.

Το έργο και η υψηλότατη τεχνική του τον έκαναν έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς στο κανονάκι και απέκτησε πολλούς μαθητές σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Τυνησία, ο Λίβανος και η Συρία. Έχει ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες από την Τουρκία (φυσικά), karaduman_faraτις ΗΠΑ, αλλά και την Ελλάδα. Ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία στην καλλιτεχνική πορεία του ο Halil Karaduman υπήρξε και το βιβλίο με τη μέθοδο για κανονάκι που άφησε ως υπερπολύτιμη παρακαταθήκη.

Ειδικά, με τη χώρα μας είχε μία πολύ ιδιαίτερη και στενή σχέση, αφού συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα, τον Χρίστο Τσιαμούλη, τον Σωκράτη Σινόπουλο, ενώ έχει διδάξει πολλές φορές σε σεμινάρια στον «Λαβύρινθο» του Ross Daly, του συγκροτήματος Εν Χορδαίς και αλλού.

Ο Halil Karaduman θα μείνει αξέχαστος για την απαράμιλλη τεχνική του, το σπουδαίο έργο του πάνω στο κανονάκι και την παραδοσιακή μουσική γενικότερα, αλλά και ως ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της world music.