jansoloΟι Jan van de Engel είναι μία από τις μεγάλες μουσικές «εκπλήξεις» που κυκλοφορούν… ανάμεσά μας, δημιουργώντας και στήνοντας καρτέρι για να μας τη «φέρουν» στην κατάλληλη ευκαιρία! Σε εισαγωγικά η λέξη «έκπληξη», διότι… οποία έκπληξη καλλιτεχνικού αποτελέσματος από μία παρέα εξαιρετικών μουσικών που ενώνουν τις δυνάμεις και τις ιδέες τους πάνω σε ένα funky, world, jazz μοτίβο που επιτρέπει ευρύ φάσμα επιλογών και ελευθερία κινήσεων. «Χορευτική μουσική που θέλει να είναι άμεση και ταυτόχρονα εγκεφαλική. Συγκερασμός ακουστικών οργάνων (βιμπράφωνο, τύμπανα, κόντρα μπάσο, πνευστά και έγχορδα) με αναλογικούς και ηλεκτρονικούς ήχους. Instrumental μουσική και τραγούδια με τη φωνή σε ρόλο αφηγητή. Grooves και μπασο-γραμμές που εξελίσσονται και μεταμορφώνουν το όλο τοπίο».

 

Με αυτό τον τρόπο αυτοπροσδιορίζει η ίδια η μπάντα το ύφος της, ενώ ο δημιουργός του project, o ντράμερ, Γιάννης Αγγελόπουλος, εξηγεί… «Ξεκίνησα το Jan Van de Engel σαν solo project μαζί με τον ηχολήπτη Τάσο Μπακασιέτα. Το όνομα προέρχεται από την ελεύθερη μετάφραση του ονόματος μου -Γιάννης Αγγελόπουλος- στα ολλανδικά, (σπούδασα μουσική/τύμπανα και έζησα με τους Φλαμανδούς επτά χρόνια)».
Το Νοέμβρη του 2010 μέσω του ανεξάρτητου label «64 millimeters» κυκλοφόρησε το ντεμπούτο CD των Jan van de Engel υπό τον τίτλο Misspent και την συμμετοχή των Βαγγέλη Παρασκευαΐδη (βιμπράφωνο), Δημήτρη Γιαννόπουλο (σαξόφωνο, φλάουτο), Πολυξένη Ακλίδη (φωνή), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Πέτρο Βαρθακούρη (κοντραμπάσο).

gkk_bandΤώρα οι Jan van de Engel μας παρουσιάζουν τα δύο νέα τους single «Λαδόκολλα» και «Quantity» που θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο 45 στροφών τον Νοέμβρη.
Η «Λαδόκολλα» είναι το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος με ελληνικό στίχο και σε συνεργασία με τους GoJam Group, δηλαδή τους Γιώργο Τσιατσούλη (ακορντεόν), Λευτέρη Χαβουτσά (κιθάρα), Πέτρο Βαρθακούρη (μπάσο), Γιάννη Αγγελόπουλο (τύμπανα). Αυτό που προσδίδει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο κομμάτι είναι πως συμμετέχει φωνητικά ο Κώστας Μερετάκης (εδώ παίζει και νταούλι), που γνωρίζουμε ως εξαιρετικό δεξιοτέχνη των παραδοσιακών κρουστών, αλλά εδώ μας αποκαλύπτεται και ερμηνευτικά, κάτι που σπάνια κάνει υπό ειδικές συνθήκες στις «live» εμφανίσεις του με άλλες μπάντες!

Το «Quantity» έχει τραγουδήσει ο Al the X-King από τους Burger Project, ενώ κλαρίνο έπαιξε ο Μάριος Βαληνάκης και congas ο Θοδωρής Χιώτης.
Οι Jan van de Engel είναι οι μουσικοί Γιάννης Αγγελόπουλος (ντραμς και άμπλετον), Χρήστος Πασσαλής (φωνητικά και samples), Κίτσος Παρασκευάς (μπάσο), Βαγγέλης Στεφανόπουλος (synths), Τάσος Μπακασιέτας (ήχος)