nikos_giasemiΔύο ανθρώπους που συνιστούν μέρος της ζωντανής ιστορίας της παραδοσιακής μας μουσικής τιμά στις 5 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κρωπίας. Ο λόγος για τους Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, που στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σφήττεια 2012» θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα - αναδρομή στη μεγάλη μουσική τους πορεία. Μία διαδρομή που περιλαμβάνει τόσο τα παλιά Μεγαρείτικα τραγούδια, όσο ασφαλώς και τα μικρασιάτικα που οι δυο τους ερμήνευσαν δισκογραφικά και συναυλιακά με ένα τρόπο και συνέπεια όσο λίγοι το έπραξαν ανάλογα

  

mikrasiatisΣπουδαίος τραγουδιστής της καθεαυτής λαϊκής μας μουσικής, ο Νίκος Σαραγούδας (γεννημένος το 1933 στα Σπάτα), εξελίχθηκε ωστόσο και αναγνωρίστηκε ακόμη περισσότερο ως ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες δεξιοτέχνες στο ούτι, παρότι ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία με την κιθάρα και… άργησε ουσιαστικά να έρθει σε επαφή με το όργανο που τον έκανε γνωστό ακόμη και έξω από τα όρια της Ελλάδας. Μάλιστα αυτό συνέβη μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στο Καφενείο των Μουσικών, σε μία περίοδο όπου τα «Σαντουροβιόλια» είχαν αποκλειστεί από τις λαϊκές ορχήστρες, το ρεμπέτικο είχε κάνει τον μεγάλο κύκλο του και παντού κυριαρχούσε το νέο λαϊκό τραγούδι με το μπουζούκι σε κυρίαρχο ρόλο. Στο Νίκο Σαραγούδα και στη επιμονή και την αγάπη του γι’ αυτή τη μουσική, οφείλουμε, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό το ότι το ούτι κατάφερε να αντέξει μέσα στο χρόνο και να πάρει τη θέση του και στη σύγχρονη  εποχή της ελληνικής δισκογραφίας. Όλα αυτά βεβαίως με τη μεγάλη συνδρομή της συντρόφου του στη ζωή και το πάλκο, Γιασεμή, που Σμυρνιά ούσα και από τους δύο της γονείς μετέφερε και  απέδωσε αυτούσιο το Μικρασιάτικο τραγούδι τις τελευταίες 4 δεκαετίες αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

«Πριν μπω στο τραγούδι και ξεκινήσω επαγγελματικά αυτή την πορεία, δούλευα στο χασάπικο του πατέρα μου. Εδώ στα Σπάτα. Ήθελα όμως να γίνω τραγουδιστής. Μια μέρα λοιπόν, έπιασε ο πατέρας μου στο κρεοπωλείο τον Σαρίκα και του είπε: «Αυτό το παιδί θέλει να τραγουδήσει!». Εγώ κοίταζα τον Σαρίκα φοβισμένος – άλλα χρόνια τότε, σεβόμασταν πολύ, ντρεπόμασταν πολύ! – Γυρνάει λοιπόν ο Σαρίκας και μου λέει: «Εντάξει, θα σου δείξω». Έτσι ξεκίνησε να μου μαθαίνει κιθάρα, γιατί ο τραγουδιστής τότε έπρεπε να γνωρίζει κι ένα όργανο. Ο δάσκαλός μου λοιπόν ήταν ο  Σαρίκας, από τις Φωκαιές της Σμύρνης. Κάναμε κανένα χρόνο περίπου μαθήματα και μετά άρχισε να με παίρνει μαζί του σε γάμους δίπλα σε τραγουδιστές όπως ο Παπασιδέρης! Όλοι νομίζουν ότι είμαι από την Πόλη, όμως δεν έχω καμία σχέση, ούτε με τη Μικρά Ασία... Οι γονείς της γυναίκας μου είναι από τη Σμύρνη. Με τη γυναίκα μου παίξαμε μαζί τα Μικρασιάτικα. Από τότε που τα παίζω, λέω ότι παίζω μουσική. Άλλο πράγμα! Το Μικρασιάτικο τραγούδι έχει άλλους δρόμους, σε γλυκαίνει πιο πολύ!», μας είχε αναφέρει μερικά χρόνια πριν σε μία συνέντευξη ο ίδιος ο Νίκος Σαραγούδας.

saragoudas_moshos_korosΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


5 Σεπτεμβρίου 2012
Θέατρο Δεξαμενής
Θάσου & Μυκηνών, Πάρκο Δεξαμενής, Κορωπί
Τηλ.: 2106026270

Συμμετέχουν οι μουσικοί...
Νίκος Σαραγούδας (Ούτι - τραγούδι)
Γιασεμή Σαραγούδα (Τραγούδι)
Στρατής Ψαραδέλλης (Πολίτικη Λύρα)
Νεκτάριος Αγγέλου (Κρουστά)
Σοφία Λαμπροπούλου (Κανονάκι)