nektaria1Αφιερωμένη στην Παναγία είναι η νέα δισκογραφική δουλειά της ψάλτριας και ερμηνεύτριας παραδοσιακής μουσικής, Νεκταρίας Καραντζή. Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, θα κυκλοφορήσει τις 12 Αυγούστου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ένα πρώτο δείγμα από το (στην πραγματικότητα) πληρέστερο ελληνικό, μουσικό έργο, αφιερωμένο στην Θεοτόκο, με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα που αναφέρονται στην Παναγιά, υπό τον τίτλο Ύμνοι και Τραγούδια της Παναγιάς, ερμηνευμένα από τη Νεκταρία Καραντζή, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Το σύνολο του έργου θα εκδοθεί τμηματικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΜΥΕ, την 6η Ιουλίου 2012) από το Φθινόπωρο του 2012. Περιλαμβάνοντας συνολικά πάνω 70 μουσικά αρχεία (περίπου 30 παραδοσιακά τραγούδια και 40 βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους), όλα με θέμα την Παναγία, το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο, σε τέτοια έκταση και μοναδικό ολοκληρωμένο μουσικό έργο συλλογής ύμνων και τραγουδιών της Παναγιάς σε όλη την Ελλάδα.

nektaria4Η Νεκταρία Καραντζή εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Musicpaper.gr εξηγεί τη σημασία που έχει για την ίδια η συγκεκριμένη δουλειά, την προσωπική της σχέση με την έννοια της Παναγίας, ενώ τραγουδά αποκλειστικά για την ιστοσελίδα ένα απόσπασμα από το «Μαρία» του Πέτρου Μπερεκέτη.

Η Νεκταρία Καραντζή είναι ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία.

nektaria2Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια.
Είναι –τέλος- επίτιμη Πρόεδρος του "Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών" και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία.

Συντελεστές της δισκογραφικής παραγωγής Ύμνοι και Τραγούδια της Παναγιάς είναι οι μουσικοί: Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιώργος Κωτσίνης (πνευστά), Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι), Στρατής Ψαρεδέλλης (πολίτικη λύρα), Παντελής Παυλίδης (ποντιακή λύρα), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Μαρία Πλουμή (λαούτο), Οδυσσέας Στεφανής (κρουστά). Το τραγούδι «Παναγιά μου» είναι σε μουσική διασκευή του Βασίλη Καζούλλη και παίζουν οι: Βασίλης Καζούλλης (κιθάρα), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Τάσος Μυσιρλής (Τσέλο), Alejandro Diaz (κρουστά).

Στο δείγμα του έργου που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα στις 12 Αυγούστου συμμετέχουν οι Χρόνης Αηδονίδης, Χρήστος Τσιαμούλης, καθώς και ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου - Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Μ. Διδυμοτείχου, Χρήστος Κισσούδης.


Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της Νεκταρίας Καραντζή στον Σωτήρη Μπέκα και το Musicpaper.gr : Νεκταρία Καραντζή: Συνάντηση με τις ρίζες