alexandros_arkadopoulosΤα σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους ενδιαφέροντες εναλλακτικούς τρόπους διακοπών, μετά του ωφελίμου. Ευτυχώς, η λίστα διευρύνεται διαρκώς παρά τις αντιξοότητες, που εγείρει η οικονομική συγκυρία εντός των τειχών.
Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εσχάτως καινούργιες πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα μουσικής διδασκαλίας και τη φιλοξενία σε μέρη που ξεχωρίζουν για το φυσικό τους κάλλος, όπως οι πανέμορφες Ροβιές της βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή (8 Ιουλίου) ξεκινούν εκεί οι πρώτες εργασίες του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα», που αφορούν την παραδοσιακή μουσική και τον  χορό.

arethousa_afisaΤο Εργαστήρι Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» ιδρύθηκε το 2012 και βασικός γεωγραφικός χώρος εργασιών του είναι η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ευβοίας, με μόνιμη βάση το χωριό Ροβιές.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η προβολή και μελέτη της παραδοσιακής μουσικής όλων των περιοχών της Ελλάδας, μουσικές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, μελέτες μεμονωμένων ατόμων που δημιουργούν μουσική με έμπνευση την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα, καθώς και το έργο ελλήνων μουσικών που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό.

Έμπνευση υπήρξε η από την αρχαιότητα έως σήμερα μετακίνηση διαφορετικών πληθυσμών από και προς την Εύβοια, με αποτέλεσμα μια γοητευτική αλλά και δύσκολη, ως προς την επιβίωση στο βάθος του χρόνου πολιτιστικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, συνύπαρξη.

Την αυλαία του σεμιναρίου ανοίγουν (Κυριακή 8 Ιουλίου)  οι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής, Ουρανία Λαμπροπούλου και Κυριάκος Πετράς με ένα πενθήμερο γεμάτο από ακούσματα και μελωδίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης
και της περιοχής της Κωνσταντινούπολης.

 

hristos_zotosΤον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» ολοκληρώνουν προς το τέλος του καλοκαιριού (27-31 Αυγούστου) οι Βαγγέλης Κώτσου (πολυφωνικό τραγούδι) και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος με έντονες αναφορές στην λαϊκή μουσική της Ηπείρου, ενώ ο σπουδαίος δάσκαλος Χρήστος Ζώτος θα παραδώσει σεμινάριο Λαούτου και μουσικών συνόλων. 


               Αναλυτικά το πρόγραμμα

8-13 Ιουλίου 2012
   Σεμινάριο Σαντουριού με την Ουρανία Λαμπροπούλου
   Σεμινάριο Βιολιού με τον Κυριάκο Πετρά

kiriakos_petras

    27-31 Αυγούστου 2012
Σεμινάριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον Βαγγέλη Κώτσου
Σεμινάριο Κλαρίνου με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο
Σεμινάριο Λαούτου και μουσικών συνόλων με τον Χρήστο Ζώτο

Πληροφορίες: Το κόστος συμμετοχής είναι 230 και περιλαμβάνει τη διαμονή, τα δίδακτρα και το πρωινό. Τηλέφωνο: 6979.948576,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


              Παράλληλες εκδηλώσεις

ourania_labropoulouΠαράλληλα, με τα μουσικά σεμινάρια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα», ξεκινούν μια σειρά εξειδικευμένων εκδηλώσεων και σεμιναρίων για την μελέτη των ιδιαίτερων πολιτικών στοιχείων των τόπων καταγωγής των σύγχρονων Ευβοέων. Στη Βόρεια Εύβοια εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός Ικαριωτών στις αρχές του 20ου αιώνα. Σημαντική υπήρξε η τεχνογνωσία τους στην αξιοποίηση του δασικού πλούτου (υλοτομία, παραγωγή ξυλοκάρβουνου κλπ.).

Προσκεκλημένος ο Πανικάριος Σύλλογος «Αρτέμις Ταυροπόλος» με εισηγητές την Αναστασία Δεμερτζή και τον Γιώργο Φωκιανό-λαογραφική και ιστορική έρευνα και τον Βασίλη Μεσσαριτάκη στην επιμέλεια, παρουσίαση, διδασκαλία χορών.

Ο Πανικάριος Σύλλογος απευθύνεται σε όλους του Ικαριώτες, αλλά και σε φίλους του νησιού που δεν έχουν καταγωγή από την Ικαρία. Παράλληλα, ασχολείται με το χορό, το τραγούδι, την έρευνα, τα ήθη και έθιμα της Ικαρίας και όχι μόνο, την τοπική ενδυμασία και προβάλει το νησί έχοντας σκοπό την διάσωση και διάδοση της Ικαριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.  Στο χορευτικό γλέντι κυριαρχεί ο περίφημος ικαριώτικος χορός και παρουσιάζονται οι διαφορετικές τοπικές του παραλλαγές (τσαμούρικος, συμπεθέρα, περαμαρίτικος, ραχιώτικος). Ακολουθούν οι υπόλοιποι χοροί που δίνουν τον τόνο στα ονομαστά καριώτικα πανηγύρια: συρτός και μπάλος, καρσιλαμάς και ζεϊμπέκικος, σούστα αλλά και δυτικοί «αγκαλιαστοί» χοροί.

 

arethusa_logoΤοvaggelis_kotsou 1o Σεμινάριο Παραδοσιακού Χορού - Ικαρία θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ροβιών στις 8 Ιουλίου 2012 στις 11:30 το πρωί έως τις 15:30 το μεσημέρι.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής: 6979948576 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα μαθήματα θα γίνουν   στις αίθουσες του ενετικού πύργου των Ροβιών, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών και στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του χωριού.

* Φωτογραφίες από πάνω προς τα κάτω: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Χρήστος Ζώτος, Κυριάκος Πετράς, Ουρανία Λαμπροπούλου, Βαγγέλης Κώτσου