sepiaΟ πολυπράγμων, Πάρις Περυσινάκης μας συστήνει, τις Τετάρτες 12, 19 και 26 του Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή «Πυρήνας», το καινούργιο του project με τους «Σέπια». Πρόκειται για μία παρέα πέντε εξαιρετικών μουσικών, οι οποίοι θα μας σεργιανίσουν σε μουσικά μονοπάτια από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως τη Μικρά Ασία και την Κρήτη.

Δεξιοτέχνες όλοι τους και αναγνωρισμένοι στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, όπως αυτή παραδίδεται στην γενιά, που κατά βάση μας απασχολεί σε τούτη εδώ τη στήλη (δηλαδή, λίγο πριν και λίγο μετά τα τριάντα, η γενιά που παραλαμβάνει και διαχειρίζεται την κληρονομιά των μεγάλων μουσικών του παρελθόντος) οι «Σέπια» έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με πανέμορφες μελωδίες, ακόμη και με προσωπικές δημιουργίες και πολλές εκπλήξεις! Μία μουσική παλέτα από λύρα, ταμπουράδες, κανονάκι, μπάσο και κρουστά απλώνει πάνω σε μία μελωδική διαδρομή, νέες προσωπικές συνθέσεις και μουσικές του περασμένου αιώνα από τον Ελλαδικό χώρο. Στη μουσική προσέγγιση των Σέπια, το παραδοσιακό με το σημερινό μοιάζουν να χάνουν τα σύνορά τους και το ένα να εμπεριέχει το άλλο.
Οι «Σέπια» είναι ο Πάρις Περυσινάκης (λύρα - τραγούδι), η Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), η Κλεοπάτρα Βάγια (σάζι - τραγούδι), ο Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), ο Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά) και η Μαρίνα Δακανάλη ως guest (κρουστά, τραγούδι).
Πυρήνας: (Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11 - Τηλέφωνο: 210 7237150)

 

nikos_verykokkosΟ Νίκος Βερύκοκκος είναι από τις περιπτώσεις που πρόκειται να μας απασχολήσουν στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα δείγματα που μας έχει δώσει ως session μουσικός στο βιολί, αλλά και ως δημιουργός. Ήδη, αυτές τις ημέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει η πρώτη του προσωπική δουλειά, με τίτλο Στην ομορφιά του δειλινού.
Οι στίχοι, η μουσική και η ενορχήστρωση ανήκουν στον ίδιο τον Νίκο Βερύκοκκο, ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών μοιράζονται οι Λιζέτα Καλημέρη, Ασπασία Στρατηγού, Κούλα Μελισσουργού, Θοδωρής Μέρμηγκας και ο ίδιος ο Νίκος Βερύκοκκος. Το ύφος των τραγουδιών «ακουμπάει» στην Ναξιώτικη μουσική παράδοση, που είναι βίωμα –λόγω καταγωγής- του Νίκου Βερύκοκκου, ωστόσο δεν λείπουν οι «έντεχνες» πινελιές.

Νίκος Βερύκοκκος

 

Στέλιος Πετράκης και Efrem Lopez μαζί στη σκηνή

petrakis-lopezΤι έρχεται… 
Η νέα δουλειά του Στέλιου Πετράκη θα διατίθεται τις αμέσως επόμενες ημέρες από το «Μελωδικό Καράβι»! Μουσικός υψηλού επιπέδου, ο Πετράκης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της world κοινότητας και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η προηγούμενη εργασία του «Ωρίων» τιμήθηκε με μια πολύ σημαντική διάκριση, αφού ξεχώρισε στην κατηγορία «world music» στα βραβεία του οργανισμού «Just Plain Folks» (www.jpfolks.com), που εδρεύει στην Indianapolis των ΗΠΑ. Τα Μαύρα Φρούδια, όπως θα τιτλοφορείται το νέο cd, θα περιλαμβάνει 8 οργανικές συνθέσεις κι ένα παραδοσιακό κομμάτι, τον «Πάνω χορό Καρπάθου» (από την Όλυμπο), που είχε ακούσει ο Πετράκης από τον Μιχάλη Ζωγραφίδη, τον γλεντιστή της Καρπάθου. Η Σητεία, από όπου 

κατάγεται ο Πετράκης είναι το ανατολικότερο σημείο Κρήτης και πολύ κοντά στην Κάρπαθο κι έτσι, αυτά τα ακούσματα είναι οικεία στους μουσικούς αυτής της γωνιάς του νησιού. Το υπόλοιπο υλικό στα «Μαύρα Φρούδια», δουλεύτηκε από κοινού με τον Efren Lopez, Ισπανό… πολυμουσικό, με μεγάλη πορεία στη world music, αφού το γκρουπ στο οποίο συμμετείχε πρωταγωνιστικά ο Lopez, οι L'Ham de Foc έδωσε πολύ σημαντικές δουλειές κατά την προηγούμενη δεκαετία και απέσπασε πολύ θετικές εντυπώσεις και κριτικές. Ο μουσικός από τα περίχωρα της Βαλένθια συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με μουσικούς από τη χώρα μας και σε επόμενη σελίδα του musicpaper.gr θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτή του τη δραστηριότητα και θα κάνουμε και ειδικό αφιέρωμα στον ίδιο. Στα «Μαύρα Φρούδια», οι Πετράκης και Lopez μοιράστηκαν δημιουργικά τις ιδέες τους, στηρίχθηκαν εξολοκλήρου στις δικές τους δυνάμεις για την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου και ο μόνος καλεσμένος μουσικός, που συμπράττει μαζί τους είναι ο εξαιρετικός Bijan Chemirani, που έπαιξε τα κρουστά. Το cd θα διατίθεται από το «Μελωδικό Καράβι», όπως αναφέραμε, επίσης από την κρητική εταιρεία «Σείστρον», ενώ θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα και στην Ισπανία (θα ακολουθήσει και η Γαλλία), όπου το ενδιαφέρον γι’ αυτή τη δουλειά είναι ήδη μεγάλο, αφού σε μία πρόσφατη, πρώτη παρουσίαση σε ένα φεστιβάλ στην Καταλωνία η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε πολύ μεγάλη και τα σχόλια που απέσπασαν οι δύο καλλιτέχνες άκρως κολακευτικά! Κατά τον Απρίλη περιμένουμε την παρουσίαση της συγκεκριμένης δουλειάς και στην Αθήνα.

Στα Μαύρα Φρούδια παίζουν οι μουσικοί Στέλιος Πετράκης (κρητική λύρα και κρητικό λαούτο), Efren Lopez (λαούτο, μπούλγαρι, κοπούζ, άταστη κιθάρα, ζανφόνα, ραμπάμπ, νταβούλ, ταρ και σαντούρι), Bijan Chemirani (ζαρμπ, μπεντίρ, γκατάμ, κανχίρα και νταϊρέ).

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.steliospetrakis.com
http://www.myspace.com/efrenlopezmusic