paradoune3Το 2011 μετράει ήδη τις πρώτες ημέρες του.
Σας ευχόμαστε, καταρχάς, Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!
Ελπίζουμε το σακούλι του Αη Βασίλη να είχε πολλά και καλά δώρα για εσάς. Το δικό μας σακούλι, πάντως, είναι πάντα γεμάτο με καλούδια από την παραδοσιακή μουσική. Ιδού μερικά…


takim1takim2Που να πάτε…
Στους Τακίμ, Πέμπτη 6 & Τετάρτη 12, 19, 26 Γενάρη στο Αλάβαστρον
Η επανένωση ή για να το θέσουμε κάπως καλύτερα η επαναδραστηριοποίηση των Τακίμ είναι από τις πιο σημαντικές μουσικές ειδήσεις του χειμώνα που διανύουμε. Αυτό που συμβαίνει κάθε εβδομάδα στο Αλάβαστρον μοιάζει με ένα πανηγύρι, μία γιορτή της παραδοσιακής μουσικής, που απλόχερα χαρίζουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς μουσικούς που διαθέτουμε στην εγχώρια σκηνή. Οι Τακίμ ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με πρόβες στα σπίτια των μουσικών που πρωτοσυνέθεσαν το γκρουπ. Μερικά χρόνια αργότερα και με μερικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένου, οι Τακίμ μας παρέδωσαν το cd που είχε τίτλο το όνομα του σχήματος, σε παραγωγή του Παντελή Θαλασσινού. Οι παρέες των μουσικών –εκείνον τον καιρό- δεν φείδονταν εγκωμίων για τους Τακίμ και έκαναν λόγο για ένα γκρουπ με μεγάλη γνώση και κατάρτιση του αντικειμένου (παραδοσιακή μουσική). Ωστόσο, εκείνη η δραστηριότητα δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Έκτοτε, καθένας από τους μουσικούς των Τακίμ έπαιζε μόνος του σε διάφορα σχήματα παραδοσιακής ή μη μουσικής (ή κατά καιρούς ορισμένοι αντάμωναν σε «δουλειές»), αλλά μόλις το περασμένο καλοκαίρι «έπεσε» και υλοποιήθηκε η ιδέα να ξαναδώσουν μία σειρά παραστάσεων από κοινού. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και οι Τακίμ αναμένεται να βρίσκονται στο Αλάβαστρον μέχρι το Μάρτιο με φορτίο αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς από την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Ρούμελη, τις Κυκλάδες, τον Μοριά, την Μικρά Ασία και την Τουρκία. Οι Τακίμ είναι οι Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Ανδρέας Παππάς (κρουστά).

liressammakoviou-mpΤι να ακούσετε…
Λύρες του Σαμμακοβιού
- Ανατολική Θράκη
Διάθεση
: Κ.Ε.Π.Ε.Μ. και σε δισκοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.
Στη νέα συλλογή του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με λύρες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης παρουσιάζονται 23 τραγούδια και σκοποί που ηχογράφησε ο Σίμων Καράς από τον Χαράλαμπο Μενίδη και τον Γιώργη Γκόρε, λύρατζηδες του Σαμμακοβιού.
Ένα άγνωστο και σπάνιο υλικό με ηχογραφήσεις από το 1958 και το 1964 στην Κομοτηνή. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα και ανέκδοτες καταγραφές για την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, την μουσική, την λύρα και τους λυράτζηδες, τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού. Συγγραφείς είναι οι Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Πένη Βουγιουκλή, καθηγητές του ΔΠΘ, η Αγγέλα Γιαννακίδου, διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου, και οι Γιώργος Καλαβρινός, Άγγελος Νικολαΐδης και Αλέξης Παρτινούδης, ερευνητές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Θράκης. Μία άρτια έκδοση με δυο λυράτζηδες από την Ανατολική Θράκη.

 

lemnosΤι να διαβάσετε…
Χρήστος Κολλερός, Ένα πανί μας λειπ’ για να σαλπάρουμ....
Εκδόσεις Στεφανίδη

Δεκαπέντε χρόνια συστηματικής έρευνας και καταγραφής συν η βράβευση (για το λεξικό Λημνιακού ιδιώματος) από την Ακαδημία Αθηνών είναι δύο πολύ σημαντικοί λόγοι για την έκδοση «Ένα πανί μας λειπ’ για να σαλπάρουμ...».
Το βιβλίο απευθύνεται στους καταγόμενους από το νησί της Λήμνου, στους μελετητές, στους παραμυθάδες και σε όποιον θα ήθελε να έρθει σε επαφή με το αυθεντικό πρόσωπο του νησιού.
Ο κ. Χρήστος Κολλερός, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με τον παρόντα τόμο, όπου έχει καταγραμμένα παραμύθια, μύθους, διηγήσεις, θρύλους, τραγούδια και νανουρίσματα.
Το φωτογραφικό υλικό, χωρίς να υπερβάλλει, μας μεταφέρει σε μια Λήμνο παλιά και συνάμα τωρινή.
Εισαγωγή: Σταύρος Τραγάρας

xristos_tsiamoulis3-mpΤι να δείτε…
Η θεατρική παράσταση «Ο Φιάκας» του Δ. Κ. Μισιτζή ανεβαίνει από το Θέατρο Μέλι και την Εταιρεία Θεάτρου ΘΕώΡΗΜΑ του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου.
Ο Φιάκας
, μία κοινωνική κωμωδία χαρακτήρων και ηθών γραμμένη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα θεάτρου της Κωνσταντινούπολης.  Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1870 στην Πόλη και είναι από τις πιο σημαντικές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου που παρουσιάζεται έως και σήμερα.
Ο συγγραφέας μας μεταφέρει με αληθοφάνεια στα ήθη και τις μόδες της Πολίτικης κοινωνίας του 1870 και θίγει με σατυρική διάθεση και καυστικό τρόπο την  υπερβολή, την ξενομανία και τις επιπτώσεις τους. Καταστάσεις και υπερβολές του 1870 που μας θυμίζουν αντίστοιχες του 2010.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να σκιαγραφήσει την απαιτούμενη ατμόσφαιρα χωρίς την κατάλληλη μουσική. Έτσι, τη μουσική επιμέλεια έχει επωμιστεί ο Χρήστος Τσιαμούλης, ενώ συμμετέχει το Μουσικό Σχήμα Πριντσιπέσσες, το οποίο αποτελείται από τις Γεωργία Μαρίνη (βιολί), Αγγέλικα Παπανικολάου (ακορντεόν), Έφη Σαράντη (κιθάρα).
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή στις 7μ.μ., Παρασκευή στις 9.15μ.μ. και Σάββατο στις 6.30μ.μ. & στις 9.15μ.μ.
Θέατρο Μέλι
: Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας
Τηλ.: 210.8221111 και 210.82323160.