“Όταν οι στίχοι σμίγουν με την παράδοση”… Το βιβλίο που επιμελήθηκε ο λογοτέχνης Βασίλης κ. Παππάς για την Ηπειρώτισσα τραγουδίστρια της δημοτικής μας μουσικής, Ανθούλα Νούση είναι ένα πρωτότυπο και ως ένα βαθμό συγκινητικό εγχείρημα. Διότι δεν είναι απλώς μια βιογραφία, ή έστω μια αναδρομή στο έργο μιας κυρίας που άφησε το στίγμα της στη λαϊκή μας παράδοση, αλλά είναι παράλληλα και μία ωδή στα συναισθήματα και τα οράματα που γέννησε η φωνή της κ. Νούση μέσα από τα βραχέα κύματα του ραδιοφώνου, καθώς αυτά μετέφεραν τα τραγούδια της στην περιφέρεια της βορειοηπειρώτικης ομογένειας.

 

Είναι πραγματικά δείγμα σπουδαίας έμπνευσης, το πως ένας άνθρωπος “έχτισε” τόσα όνειρα και εικόνες με τη βοήθεια μιας φωνής σαν της κ. Νούση και στο πως αυτά μετουσιώθηκαν σε κίνητρο και έμπνευση τόσο για τον ίδιο, όσο και για μια ολόκληρη κοινότητα. Είναι ενδεικτικό, πως ο Βασίλης Παππάς, δεν είχε προσωπική γνωριμία με την Ανθούλα Νούση έως και την έκδοση του βιβλίου προς τιμήν της. Γεγονός που αποκαλύπτει φυσικά ένα βαθύ σέβας και την εξύψωση ενός ανθρώπου που είναι η αλήθεια πως η πορεία της στο χώρο της μουσικής, ήταν πάντα αξιοπρεπής, μετρημένη, με καλές επιλογές (ρεπερτορίου και συνεργασιών), καθώς και ισορροπημένη σε σχέση με την υπόλοιπη ζωή της.

Εν προκειμένω, η Ανθούλα Νούση κατάγεται από τη Χρυσόδουλη ένα μικρό χωριό του Πωγωνίου, που ζωντανεύει πλέον μία φορά το χρόνο, της Αναλήψεως, όταν οι μετανάστες επιστρέφουν στο χωριό για το πανηγύρι του Αγιονερίου. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της μεταφυσικής δύναμης που χαρίζει η ελπίδα για μια επιστροφή σε μια ζωή πολύ πιο δύσκολη, αλλά και πολύ πιο κοντά στη φύση και σε ιδανικά που ένωναν τις κοινότητες των απομονωμένων χωριών. Με άλλα λόγια ο κοινός κώδικας που μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων και τους κάνει να νιώθουν πως ενώνονται με μία αόρατη κλωστή. Το νήμα της ζωής τους.

 

Σαν κι αυτό που έκανε τον Βασίλη Παππά, να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι προς τη λογοτεχνία (είναι και τελειόφοιτος της Νομικής Επιστήμης) και σήμερα να υπερηφανεύεται για το έργο του “Οδύσσεια μιας Ελλάδας άλλης” ένα γιγαντιαίο έργο, που στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια συλλογή ποιημάτων, μιας ολόκληρης ζωής. Το δικό του νήμα. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που ένιωθε από τα μικρά του χρόνια για τα όσα του ξυπνούσε μέσα του η φωνή της Ανθούλας Νούση, τον έφερε να συγγράφει τελικά το βιβλίο για το έργο της και να περιγράφει μέσα από ένα βιογραφικό και ενδιαφέρουσες κειμενολεζάντες μια πορεία μιας σημαντικής τραγουδίστριας (από τις καλύτερες φωνές της Ηπείρου) που τελικά την αναγνωρίζει και την ξετυλίγει μέσα από την ποίηση του. Η κ. Νούση του εμπιστεύτηκε φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα και ο ίδιος εμπιστεύτηκε την πένα και τις αναμνήσεις του για να συγγράψει ένα βιβλίο, που τελικά μας δίνει μια καινούργια οπτική σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να παραχθεί ένα τέτοιο πόνημα. Εύγε και στους δύο!

 

Υ.Γ. Η Ανθούλα Νούση ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία την επαγγελματική της καριέρα στο τραγούδι και στα πρώτα της βήμα συνεργάστηκε με τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Γιάννη Βασιλόπουλο, η γνωριμία της με τον Πετρολούκα Χαλκιά όμως ήταν εκείνη που αποδείχτηκε καθοριστική, αφού με αυτή ως αφορμή κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά και ηχογράφησε τα πιο γνωστά της τραγούδια. Στην συνέχεια και ως σήμερα η Ανθούλα Νούση τραγούδησε μαζί με τους κορυφαίους Ηπειρώτες ερμηνευτές και μουσικούς, ενώ σήμερα ζει οικογενειακώς στο Ξυλόκαστρο.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο "Όταν οι στίχοι σμίγουν με την παράδοση"

https://www.facebook.com/anthoulanousi