Το Balkan World Music Chart για μία ακόμη φορά στρέφει τις κεραίες του προς τις καλύτερες παραγωγές των Βαλκανίων, αυτού του υπέροχου και τόσο σημαντικού χώρου, που μας χαρίζει ορισμένες από τις πιο όμορφες μουσικές του κόσμου! Τα μέλη του BWMC έχουν δείξει -μάλιστα- ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα πεπραγμένα του ελληνικού και ελλαδικού χώρου, με αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή εκπροσώπηση και σε αυτή την έκδοση του Chart. 

Αποτελεί, πραγματικά σημείο μεγάλου σεβασμού και σοβαρότητας στη μουσική έρευνα να κοσμεί την κορυφή του Chart η νέα κυκλοφορία με την (ανεκτίμητη) δουλειά του Τάσου Χαλκιά, του πρώτου των πρώτων της Ηπείρου (και όχι μόνο)! Το κλαρίνο και η αξεπέραστη Τέχνη του κορυφαίου της δημοτικής μας μουσικής εκτιμήθηκε δεόντως από τους συναδέλφους και δικαίως βρίσκεται στην κορυφή (Divine Reeds - Radio Martiko)! 

 

Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Αντώνη Αντωνίου από τους Monsieur Doumani που με μία πραγματικά εξαιρετική και πολύ δημιουργική δουλειά, αποδεικνύει πως οι διθύραμβοι και οι βραβεύσεις από όλα το φάσμα της world music (που έχουν λάβει αυτός και οι συνοδοιπόροι του στους Monsieur Doumani) δεν είναι καθόλου συμπτωματικό γεγονός. Στην 3η θέση υπάρχει η πρόταση της Buda Musique από τους Balkan Taksim, σε ένα υψηλών εντάσεων άλμπουμ, ενώ αμέσως μετά το BWMC τιμά τον Σάββα Σιάτρα και την σπουδαία κυκλοφορία με Πολυφωνικά τραγούδια της Βορείου Ηπείρου, την οποία επιμελήθηκε και έφερε εις πέρας η General Music του κ. Σταματελάτου. 

 

 

 

Στο Νο5, η Σοφία Λαμπροπούλου και ο εμβληματικός της “Σίσυφος” γίνεται (πλέον) ένα από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ όλων των εποχών στο συγκεκριμένο Chart, αφού διατηρεί την παρουσία του στο Top 10, από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, ανελλιπώς! Στις θέσεις 6 έως 8 υπάρχουν τρεις υπέροχες δουλειές, αντιπροσωπευτικές της μουσικής των Βαλκανίων, οι οποίες στηρίζονται στην υψηλή αισθητική και στις συνθετικές ιδέες των Vladimir & Kalafat (El Shatt - PDV Records), Miroslav Tadic & Yvette Holzwarth (Luka - Croatia Records) και Zhivkov Vasilev (Places - Gega New). Πραγματικά πολύ όμορφες μουσικές ιδέες!

 

 

Στο Νο9 κάνει την είσοδό του στο Balkan World Music Chart, ο πολυπράγμων και πολυ-δημιουργικός, Jan Van de Engel! Το πολύ πρόσφατο Streams (Teranga Beat) βρίθει από υπέροχες και φρέσκιες μουσικές ιδέες που απλώνονται σαν σε καμβά από έναν σπουδαίο μουσικό! Την κορυφαία δεκάδα στις παραγωγές των Βαλκανίων (για τον Ιούνιο 2021) ολοκληρώνει ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ που οι The Scott Stobbe Collection ονομάζουν “In Transition” και μας χαρίζουν ένα χορταστικό outro σε αυτό το πολύχρωμο καραβάνι ήχων! 

Για περισσότερες πληροφορίες

https://worldmusic.org.rs/