Το Soundplaces είναι το απόσταγμα και η συνέχεια μιας συνεργασίας και μιας φιλίας δύο ανθρώπων που η κοινή πορεία τους εκτείνεται μακρά τόσο στη μουσική, όσο και στη ζωή. Έχουν προηγηθεί οι δύο εκδοχές του project, “Letter from Istanbul” και στην πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του Soundplaces τους δίνεται η ευκαιρία να μας χαρίσουν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι βασισμένο σε έναν αριστουργηματικό διάλογο ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του κεμεντζέ ή πολίτικης λύρας, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά παγκοσμίως.

 

Ο Derya Turkan και ο Σωκράτης Σινόπουλος διατηρούν μια γνωριμία για πάνω από τρεις δεκαετίες, πλέον, και στο ίδιο διάστημα η μουσική συνεργασία τους είναι πολύ υψηλού επιπέδου τόσο σε συναυλίες, όσο και σε δισκογραφικές καταγραφές. Είτε από κοινού, είτε με άλλους μουσικούς διεθνούς επιπέδου, πάντοτε ωστόσο σε μία παράλληλη διαδρομή, με πολλούς σταθμούς συνάντησης. Σε αυτή τη διαδρομή, δεν είναι καθόλου υπερβολή να υπογραμμίσουμε πως οι δυο τους έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον και την απήχηση για το ρεπερτόριο και το αποτύπωμα αυτού του πολύ ιδιαίτερου μουσικού οργάνου που συνδέει με παμπάλαιους δεσμούς τη μουσική των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, και με σημείο αναφοράς την Κωνσταντινούπολη.

 

Εν προκειμένω, στο Soundplaces οι Derya Turkan και Σωκράτης Σινόπουλος ρίχνουν “γέφυρες” ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου και ερμηνεύουν με τη δική τους πολύ χαρακτηριστική διαλογική επικοινωνία, σκοπούς της μουσικής παράδοσης και των δυο χωρών, με έναν τρόπο που είναι πραγματικά καθηλωτικός. Το “ταξίδι” ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη, περνάει απέναντι στη Λέσβο με το “Μυτιλήνη”, επιστρέφει πιο ανατολικά και επισκέπτεται τη Σμύρνη, συνεχίζει στις Κυκλάδες, στο Ικόνιο, την Αρτάκη, τα Ταταύλα…

 

Ο κεμεντζές του Turkan διαδέχεται την πολίτικη λύρα του Σινόπουλου και το αντίθετο, με μία αλληλουχία και μια τέτοια αρμονία που δεν ξεχωρίζεις την ερμηνεία δύο διαφορετικών μουσικών, αλλά είναι σαν να αφουγκράζεσαι την ψυχή ενός μουσικού σε δύο ανθρώπους. Το Soundplaces είναι η δισκογραφική αποτύπωση δύο φίλων, δύο υπέροχων μουσικών και όσων μας ενώνουν με τη γείτονα χώρα. Τουλάχιστον μουσικά. Σε όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης νιώθεις πως διατρέχεις νοητά τους αιώνες της συνύπαρξης των δύο λαών, στην ανατολική γωνιά της Μεσογείου, καθώς και της ιστορίας τους… Από την εισαγωγή κιόλας, αλλά αξίζει κανείς να δώσει προσοχή στο “Μυτιλήνη”, εκεί που ο Derya Turkan και ο Σωκράτης Σινόπουλος μας δίνουν την δική τους, πολύ συγκινητική εκδοχή του “Ανάθεμα τον Αίτιο”…

 

To Soundplaces κυκλοφορεί από την Seyir Muzik Label και διανέμεται από την ολλανδική Xango Music, που οι παραγωγές της είναι από τις πιο σημαντικές και προσεγμένες στο χώρο της world music, και που επίσης φιλοξενεί και επιλεγμένους Έλληνες καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια.