Η πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής, ενώ έχει πλήξει και τα περισσότερα επαγγέλματα. Ένας από τους κλάδους, που έχουν πληγεί κατά κόρον είναι και αυτός των μουσικών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλοί από αυτούς να μην συμπεριλαμβάνονται καν σε προγράμματα επιδομάτων (έστω), διότι εν μέρει δεν υπάρχει ξεκάθαρη καταγραφή της δραστηριότητάς τους.

 

Περί κρατικής ευθύνης θα μπορούσαμε να σχολιάζουμε με τις ώρες, όμως αυτό που αξίζει εδώ να αναφερθεί είναι η σημαντική πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων του χώρου, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.

Ο λόγος για την έρευνα / ερωτηματολόγιο που έφτιαξαν μετά από πολύμηνη εργασία και προσεχτική ανάλυση των δεδομένων οι Ηρωδίων Σουλόπουλος, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Σοφία Λαμπροπούλου και Χαρούλα Τσαλπαρά, με τη σημαντική συνεισφορά των Κωνσταντίνας Καραμέρη και του Γιάννη Σκλια. Όλοι τους σχετιζόμενοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το χώρο της μουσικής, αλλά κυρίως με κοινό προβληματισμό και επιθυμία να πιάσουν την άκρη του νήματος και να φτιάξουν μια αξιόπιστη ανθρωπογεωγραφία του χώρου.

 

Οι ακριβείς σκοποί περιγράφονται στο παρακάτω κείμενο, να σημειωθεί πως το ερωτηματολόγιο (που απευθύνεται σε όσους βιοπορίζονται ως μουσικοί) “κλείνει” εντός της εβδομάδας (27 Αυγούστου), ενώ μπορεί κανείς να το συμπληρώσει σε αυτό το link

https://polls.aptaliko.gr/index.php/478571?lang=el

 

"Μέσα από την αναστάτωση που δημιούργησε ο κορονοϊός φάνηκε καθαρά πόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά στον κόσμο και στους κάθε λογής υπευθύνους για την πραγματικότητα των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό και ειδικότερα των μουσικών που ασχολούνται επαγγελματικά στο χώρο της λαϊκής παράδοσης.

Βλέποντας αυτή την έλλειψη στοιχείων και με πολύ έντονη την ανάγκη να κινητοποιηθούμε σε σχέση με αυτό, δημιουργήθηκε μια ομάδα με σκοπό να φτιαξει ένα ερωτηματολόγιο που θα αποπειραθεί να φανερώσει κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία για να καλύψει το κενό.

 

Η ομάδα αποτελείται από τους:

Χρυσούλα Κεχαγιόγλου - Μουσικός, Σοφία Λαμπροπούλου - Μουσικός, Ηρωδίων Σουλόπουλος - IT prof, ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ, Χαρούλα Τσαλπαρά - Μουσικός, ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ, Κωνσταντίνα Καραμέρη - Νομική Σύμβουλος και Γιάννης Σκλιας - Στατιστικολόγος.

 

Προσπαθούμε να δείξουμε πόσο πολλοί είμαστε, πόσο σημαντικοί για τον πολιτισμό και την οικονομία! Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να μαζέψουμε τουλάχιστον 400 ολοκληρωμένες απαντήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Βάση αυτών των απαντήσεων θα προκύψουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το εργασιακό status αλλά και άλλους τομείς που αναφέρονται στον κλάδο μας. Φιλοδοξούμε να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να γίνει σαφές με στοιχεία ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μας αγνοούν!

 

Το ερωτηματολόγιο μπορεί να είναι σχετικά μεγάλο, αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντικό έτσι ώστε να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών. Κάπως πρέπει να αρχίσει όλο αυτό. Έχουμε προβλέψει έτσι ώστε το ερωτηματολόγιο να παραμένει ανώνυμο και ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΗ. (Η προσθήκη του ονόματός είναι προεραιτική).

 

Ποιοι είναι οι άνθρωποι του μουσικού λαϊκού πολιτισμού; Γιατί παραμένουν “αόρατοι” στα μάτια των θεσμών; Η παρούσα έρευνα επιδιώκει να ανιχνεύσει τις ιδιότητες και τις ανάγκες της κοινότητας των μουσικών που σχετίζονται με μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Επιχειρεί επίσης, να αναδείξει με απτά στοιχεία το μέγεθος της συμβολής των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινότητα αυτή, τόσο στη διάχυση και διάδοση αυτών των ιδιωμάτων, όσο και στην τοπική οικονομία  των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται”