Όταν η μουσική γίνεται ο δρόμος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα, σου χαρίζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Σαν κι αυτή που έζησε ο Dominic Ntoumos, τρομπετίστας με σπουδαία πορεία στο χώρο της world music, ο οποίος μέσα από μία αλληλουχία γεγονότων ηχογράφησε το πρόσφατο “Back to the Roots” ένα άλμπουμ με έντονο το ηχόχρωμα του ρεμπέτικου, αλλά και με προσωπικές συνθέσεις που φλερτάρουν με το ελληνικό μουσικό στοιχείο. Ακριβώς σαν μια επιστροφή στις “ρίζες”, για έναν Έλληνα μουσικό που μεγάλωσε στο Βέλγιο, δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, αλλά κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο, ένα χωριό κοντά στην Ελασσόνα. 

 

Ο Dominic Ntoumos σπούδασε τζαζ και κλασσική μουσική, έφτιαξε ένα πολυσσυλεκτικό ρεπερτόριο μέσα από τις ευκαιρίες που χαρίζουν οι συναντήσεις και συνεργασίες με “μουσικούς του κόσμου”, όμως από μικρός φρόντισε να διατηρεί μία επαφή με τον τόπο καταγωγής του και ήταν θέμα χρόνου για να φέρει στην επιφάνεια τη δική του οπτική για την ελληνική μουσική. Ήταν μια σκέψη που τριγύριζε στο μυαλό του εδώ και πολλά χρόνια, όπως και η αρμονία της ελληνικής μουσικής. Πριν από μερικά χρόνια, ένας φίλος, του πρότεινε να τσεκάρει το πρόγραμμα για το “Μουσικό Χωριό” στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, κι έτσι ήρθε σε επαφή με τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Δημήτρη Μυστακίδη, ενώ άρχισε να ακούει ρεμπέτικα με μεγαλύτερη προσοχή. Η αγάπη του για τη βαλκανική μουσική, τον οδήγησε να ακούσει και τη δουλειά του Παντελή Στόικου, παρότι δεν τον γνώρισε από κοντά. Την ίδια περίοδο, συνεργαζόταν και με σπουδαίους μουσικούς από τα Βαλκάνια, τον Nicolas Hauzeur (συνεργάζεται μαζί του και ο ακορντεονίστας, Δήμος Βουγιούκας) και τον Marcel Ramba, από την Κλουζ της Τρανσυλβανίας. Επισκέφτηκε τον Ramba στη Ρουμανία, κι είχε την ευκαιρία να μάθει την ντόπια μουσική με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να το κάνει κανείς.

 

Παίζοντας ατελείωτες ώρες μουσικής, δίπλα σε μουσικούς - μεγαθήρια, που κάνουν τα βιολιά τους να ακούζονται πότε σαν δαιμονισμένα μελίσσια και πότε σαν ευλογημένα αεράκια. Έτσι, αποφάσισε να γνωρίσει και την ελληνική μουσική με τον ίδιο τρόπο. Από κοντά και στον τόπο “παραγωγής” της. Στα σεμινάρια με τον Ευγένιο Βούλγαρη, γνωρίστηκε με άλλους μουσικούς και σχηματίστηκε μέσα του η ιδέα να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ με διασκευές δημοτικής μουσικής. Η γνωριμία του με δύο Αθηναίους μουσικούς, τον οδήγησε στην ελληνική πρωτεύουσα και στα ρεμπετάδικα. Τον επόμενο χρόνο, και πάλι στο “Μουσικό Χωριό” ωρίμασε η σκέψη να αναπτύξει μια σύμπραξη της κιθάρας, του μπουζουκιού και της τρομπέτας του με βάση το ρεμπέτικο. Οι σολίστες μπουζουκιού, ωστόσο, δύσκολα ξεβολεύονται από την Αθήνα και η εξεύρεση κάποιου μουσικού για ηχογραφήσεις στο Βέλγιο ή το Λονδίνο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο κατάλληλος άνθρωπος όμως βρέθηκε έτσι όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα. Πάνω στο παίξιμο και μέσα από μια παρεά που στήθηκε αυτοσχέδια ένα βράδυ για να “τζαμάρει” πάνω σε ρεμπέτικα.

 

Ο Ευάγγελος Τσιαπλές (περί ού ο λόγος) είχε μάλιστα κοντινή καταγωγή (από τη Λάρισα) με τον Dominic Ntoumos, ενώ κατέληξαν να έχουν και κοινούς γνωστούς.

 

Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία... Ο σπουδαίος Nicolas Hauzeur ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση του πρότζεκτ, στο οποίο παίζουν οι Dominic Ntoumos (τρομπέτα), Ευάγγελος Τσιαπλές (μπουζούκι), Marcel Ramba (βιολί), Mehdi Haddab (ούτι), Σωτήρης Παπατραγιάννης (φωνή), Greg Chainis (κιθάρα), Javier Breton (μπάσο), Maxime Zampieri (μπάσο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.facebook.com/ntoumos