Μεγάλωσε στην Κρήτη, πήγε για σπουδές στην Αγγλία, πέρασε μέσα από το μεγάλο «σχολείο» του Cirque du Soleil, κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να σπουδάσει global jazz στο Berklee, όπου γνωρίστηκε με σπουδαίους μουσικούς, ανάμεσά τους και Έλληνες με τους οποίους βρήκε κοινό μουσικό δρόμο, ενώ από τον επόμενο χρόνο αναμένεται και η πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά. Την μουσική “ψυχή” της, ωστόσο τη βρήκε όταν «ανακάλυψε» τη μουσική της Μικράς Ασίας, από όπου και κατάγεται η οικογένειά της. Εξού και μας χάρισε μία εκπληκτική ερμηνεία στο «Κοράσιον Ετραγούδαγε», που έχει ξεπεράσει μέσα σε λίγους μήνες τα 500.000 views. Η Ειρήνη Τορνεσάκη αφηγείται στο Παραδούναι και Λαβείν λεπτομέρειες από το συναρπαστικό ταξίδι της, όπου το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».

 

Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σου στη μουσική; 

Μεγάλωσα στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ένα σπίτι γεμάτο μουσικά όργανα και από μικρή ηλικία σπούδαζα κλασική μουσική. Μάθαινα πιάνο και βιολοντσέλο, ενώ έπαιζα στην ορχήστρα εγχόρδων και τραγουδούσα στην Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου. Λόγω της καταγωγής της οικογένειας μου από τη Σμύρνη, τραγουδούσαμε παραδοσιακά της Μικράς Ασίας και η γιαγιά μου μαζί με τους γονείς μου, ήταν μέλη της χορωδίας των Αλατσατιανών Ηρακλείου. Επίσης, στο σπίτι ακούγαμε και λατρεύαμε τον Μάνο Χατζιδάκι. Στην εφηβεία άρχισα να ακούσω σόουλ μουσική και μετά αγάπησα πολύ τη τζαζ και αυτό με οδήγησε στο να κάνω σπουδές στο μοντέρνο τραγούδι στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στη τζαζ στην Αμερική. Νιώθω ότι όλες αυτές οι επιρροές αποτελούν μέρος της μουσικής μου ταυτότητας.

 

Η καταγωγή σου κρατάει από τη Μικρά Ασία, αλλά μεγάλωσες στην Κρήτη. Τί κρατάς μέσα σου από τις δύο μουσικές παραδόσεις? Που συναντιούνται μέσα σου; 

Στην οικογένεια μου το Μικρασιατικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο. Σε σημείο που ακόμα και τρεις γενιές μετά την ανταλλαγή, πιστεύω ότι η μητέρα μου δεν ένιωθε Κρητικιά, και ακούγαμε πολύ λίγη παραδοσιακή Κρητική μουσική στο σπίτι. Βέβαια, καθώς μέναμε στην Κρήτη είχαμε τα ακούσματα από το περιβάλλον γύρω μας. Αλλά, πραγματικά νιώθω πως την “ανακάλυψα” μόνη μου αργότερα, αφότου έφυγα για σπουδές στην Αγγλία. Την αγαπώ πολύ και όσο τη γνωρίζω βλέπω και τις επιρροές που συνδέουν τη Μικρασιάτικη μουσική με την Κρητική.

 

Πόσο σημαντική και σε ποιο βαθμό σε διαμόρφωσε καλλιτεχνικά η θητεία σου στο Cirque du Soleil;

Στο Cirque Du Soleil έμαθα πολλά πράγματα για τη φωνή μου, τις δυνατότητες της και τις αντοχές της. Επίσης πήρα μαθήματα για στοιχεία όπως η συνέπεια, η υπομονή, η συνεργασία, που θα με συνοδεύουν για πάντα.

 

Πως αποφάσισες να συνεχίσεις στις ΗΠΑ και πως γνωρίστηκες με τους τωρινούς συνεργάτες σου στο Berklee;

Όταν ήμουν στο Cirque Du Soleil, ήθελα να κάνω αίτηση για μεταπτυχιακό στην Αμερική και όταν είδα ότι το Berklee ξεκίνησε ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Global Jazz, ενθουσιάστηκα και έψαξα να μάθω πληροφορίες, επισκέφτηκα το πρόγραμμα στη Βοστώνη και μετά έκανα αίτηση. Έτσι σιγά - σιγά άρχισα να γνωρίζω τους καταπληκτικούς μουσικούς με τους οποίους ξεκίνησα κάποιες συνεργασίες. Με μεγάλη συγκίνηση έμαθα ότι εισάχθηκα στο μεταπτυχιακό καθώς ήταν μεγάλο μου όνειρο να σπουδάσω στο Berklee, και ολοκλήρωσα το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018.

 

Ποια είναι τα σχήματα στα οποία έχεις δραστηριότητα και σε ποια δημιουργική φάση βρίσκεται το καθένα (εμφανίσεις, δισκογραφία); 

Στη Βοστώνη έχουμε το σχήμα Pharos Ensemble με το οποίο παίζουμε ελληνική παραδοσιακή μουσική, κυρίως της Μικράς Ασίας. Οι υπόλοιποι μουσικοί του σχήματος είναι ο Βασίλης Κώστας στο λαούτο, ο Γιώργος Λέρνης στα κρουστά και ο Παναγιώτης Αϊβαζίδης στο κανονάκι, ενώ κάποιες φορές συνεργαζόμαστε και με guest artists. Με το Pharos Ensemble σχεδιάζουμε την ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου αυτή τη χρονιά, και την πρώτη μας περιοδεία στην Αμερική το φθινόπωρο. Το άλλο project είναι το προσωπικό μου. Συχνά κάνω συνεργασίες με μουσικούς της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, κλασικής, τζαζ, λάτιν και λάτιν τζαζ. Η επόμενη μου εμφάνιση είναι στο Savannah Music Festival στην Georgia τον Απρίλιο. Μέσα στο 2020 σχεδιάζω να ηχογραφήσω τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο, με νέες δικές μου συνθέσεις, του οποίου το υλικό δουλεύω τώρα.

 

Πρόσφατα ηχογράφησες έναν υπέροχο δημοτικό τραγούδι της Μικράς Ασίας, “Το Κοράσιον Ετραγούδαγε”. Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο τραγούδι και ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ερμηνευτική σου προσέγγιση στα φολκ τραγούδια;

Το “Κοράσιον Ετραγούδαγε” το άκουσα από την Δόμνα Σαμίου πρώτη φορά και με συγκίνησε πολύ. Το λάτρεψα και το έχω τραγουδήσει σε πολλές συναυλίες στην Αμερική και πρόσφατα αποφάσισα να το μοιραστώ με περισσότερους ανθρώπους ηχογραφώντας το στη Βοστώνη σε ντουέτο με τον Naseem Alatrash από την Παλαιστίνη στο βιολοντσέλο. Γι’ αυτά τα τραγούδια συνήθως βρίσκω πολύ παλιές εκτελέσεις και ακούω όσες εκδοχές μπορώ να βρω, κάνω και κάποια μαθήματα με τον Χρήστο Ζώτο, ο οποίος με καθοδηγεί σχετικά με τις λεπτομέρειες και τα γυρίσματα για το κάθε ιδίωμα, προσπαθώ αρχικά να μιμηθώ και να μάθω από τους μάστορες που τα έχουν ερμηνεύσει και μετά δοκιμάζω νέα πράγματα με τη φωνή μου προσπαθώντας να παραμείνω κοντά στο ύφος.