Πριν από λίγο έφτασε στο Musicpaper.gr η καταγγελία μίας κοπέλας που είχε αγοράσει δύο εισιτήρια για να δει με την παρέα της τους London Grammar στο Release Athens. Η συγκεκριμένη εμφάνιση της εν λόγω μπάντας ακυρώθηκε, αλλά όπως φαίνεται το εισιτήριο δεν επιστρέφεται ολόκληρο, αλλά το μισό με την αιτιολογία ότι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν κανονικά. Η επιστροφή μάλιστα του μισού ποσού, μπορεί να γίνει στο τέλος του φεστιβάλ και όχι άμεσα.  


Update: (Με την απάντηση του Release Athens για την παρούσα ανάρτηση) 


Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε πώς έχουν τα πράγματα, όσο πιο σύντομα και ξεκάθαρα γίνεται:

 

1. Δεν ακύρωσετο Release Athens τους London Grammar. Οι London Grammar  ματαίωσαν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα (31/5) και Τελ Αβίβ (29/5), για λόγους υγείας (ασθένεια της Hannah Reid). Την σχετική ανακοίνωση υπογράφει η ίδια η τραγουδίστρια του συγκροτήματος.
 
2. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συμβόλαια με τους καλλιτέχνες υπογράφονται μήνες πριν από την προγραμματισμένη τους εμφάνιση. Σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει περίπτωση  να ασθενήσουν ή να έχουν κάποιο ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Σε καμία περίπτωση, τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο διοργανωτής, δεν επιθυμούν να ματαιώνονται εμφανίσεις, ούτε φυσικά έχουν κάποιο σκοπό να εξαπατήσουν το κοινό.
 
3. Σε μία φεστιβαλική ημέρα, το εισιτήριο έχει να κάνει με το σύνολο της εκδήλωσης και όχι με έναν μεμονωμένο καλλιτέχνη, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός. Σε περίπτωση ακύρωσης  κάποιας εμφάνισης, το φεστιβάλ οφείλει να αναζητήσει και να εξασφαλίσει, αν μπορέσει, ένα νέο όνομα στη θέση του ακυρωθέντος, με σκοπό να πραγματοποιηθεί κανονικά η ημέρα.

4. Πουθενά στον κόσμο και σε κανένα φεστιβάλ δεν υπάρχει πάγια πολιτική επιστροφής χρημάτων (refund), σε αντίστοιχες συνθήκες. Είναι στη διακριτική  ευχέρεια του κάθε διοργανωτή να αποφασίσει το αν και πόσα χρήματα θα επιστρέψει στον κάτοχο ενός εισιτηρίου, σε περίπτωση μη εμφάνισης ενός εκ των καλλιτεχνών εκείνης της ημέρας.
Σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται το πλήρες αντίτιμο του εισιτηρίου. Για να ευσταθεί αίτημα πλήρους  αποζημίωσης (full refund claim) θα πρέπει ο διοργανωτής να ακυρώσει το σύνολο της ημέρας με αποκλειστικά δική του υπαιτιότητα και όχι για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα φεστιβαλικά εισιτήρια και ο λόγος που, ουσιαστικά, η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με εκείνα ενός headline show.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε τους όρους (στα αγγλικά) που ισχύουν σε ένα πασίγνωστο φεστιβάλ του εξωτερικού και αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα.

"EVENT DATE AND TIME SUBJECT TO CHANGE. ALL RIGHTS RESERVED. IF THE EVENT FOR WHICH THIS TICKET IS ISSUED IS RESCHEDULED OR CANCELLED, THE HOLDER SHALL NOT BE ENTITLED TO A REFUND EXCEPT AS OTHERWISE REQUIRED BY LAW. INSTEAD, THE HOLDER SHALL HAVE THE RIGHT, EXCEPT AS OTHERWISE PROVIDED, (1) IF THE EVENT IS RESCHEDULED TO A DATE AND TIME WITHIN TWELVE MONTHS OF THE DATE AND TIME ORIGINALLY SCHEDULED, TO USE THIS TICKET TO ATTEND THE EVENT AT THE RESCHEDULED DATE AND TIME, OR (2) IF THE EVENT IS NOT RESCHEDULED WITHIN TWELVE MONTHS OF THE DATE AND TIME ORIGINALLY SCHEDULED, TO EXCHANGE THIS TICKET FOR ANOTHER TICKET, COMPARABLE IN PRICE AND SEATING LOCATION, TO ANOTHER EVENT THAT IS DESIGNATED BY MANAGEMENT AS THE OFFICIAL REPLACEMENT EVENT FOR THE CANCELLED EVENT. This ticket is not subject to any refund, bears no cash value, and is not redeemable for cash. Artist and set times are subject to change without notice. This ticket is not subject to exchange except as expressly provided above. If issued as a complimentary ticket, this ticket is not exchangeable or redeemable for another ticket to any other event or performance or for any other consideration, monetary or otherwise. Tickets obtained from unauthorized sources may be counterfeit and worthless. Tickets cannot be replaced if lost, stolen or destroyed, and are valid only for the event and seat for which they are issued. It is unlawful to reproduce this ticket in any form. Management reserves all rights not expressly granted to the holder by these terms."

 
5. Το 2017, είχαμε μία ανάλογη ατυχία με τους Jamiroquai, οι οποίοι ήταν headliners στην τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Σε εκείνη την περίπτωση, πήραμε την απόφαση να ακυρώσουμε ολόκληρη την ημέρα και να προχωρήσουμε σε ολική επιστροφή του αντιτίμου στους κατόχους εισιτηρίων διότι η αδυναμία του συγκροτήματος να εμφανιστεί, λόγω προβλήματος υγείας του Jay Kay(αρχηγού και τραγουδιστή της μπάντας), μας γνωστοποιήθηκε μόλις 10 ημέρες πριν την ημερομηνία τέλεσης της συγκεκριμένης ημέρας του φεστιβάλ, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν αδύνατο να βρεθεί εναλλακτικό headliner.
 
6. Το πρόβλημα των London Grammar μας γνωστοποιήθηκε σχεδόν 50 ημέρες πριν την ημερομηνία εμφάνισής τους και ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι ήταν δυνατόν ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ημέρα, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αυτό πράξαμε και αυτή ακριβώς είναι και η έννοια του φεστιβάλ, σε αντιπαράθεση με εκείνη του headline show.
 
7. Ολοκληρώνοντας, επαναλαμβάνουμε τις επιλογές που έχετε, ώστε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι:
- Με ένα εισιτήριο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την 1η ημέρα του φεστιβάλ, καθώς και μία από τις άλλες δύο που ακολουθούν (1/6 με headliners Thievery Corporation / UB40 ή 17/6 με headliners Jamiroquai / Parov Stelar). Η επιλογή είναι ελεύθερη. Πληροφοριακά, αυτό μας οδηγεί σε μία αντίστοιχη προσφορά προς τους κατόχους εισιτηρίων των δύο άλλων ημερών, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν την 1η ημέρα.

- Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τις επόμενες ημέρες, μετά το τέλος του φεστιβάλ - και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών - θα σας επιστραφεί το ποσό των 22 ευρώ ανά εισιτήριο, ανεξάρτητα από το αν παρακολουθήσατε, ή όχι, την 1η ημέρα.

- Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους London Grammar και αναμένουμε ενημέρωση για την πορεία της υγείας της Hannah Reid, που είναι και το σημαντικότερο τη δεδομένη στιγμή. Ελπίζουμε τα νέα να είναι καλά και να μη χρειαστεί να ακυρώσουν κι άλλες προσεχείς εμφανίσεις στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, μόλις είναι σε θέση να μας δώσουν νέα ημερομηνία, οι κάτοχοι των εισιτηρίων της 1ης ημέρας του φετινού Release Athens θα έχουν το δικαίωμα της αγοράς νέου εισιτηρίου κατά προτεραιότητα και σε προνομιακή τιμή.

 

Αν συνυπολογίσετε όλα τα παραπάνω, θα δείτε πως κανένας δεν βγαίνει χαμένος, σε καμία περίπτωση. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Ελπίζουμε τα όσα αναφέρουμε να είναι σαφή και κατανοητά. Από τη μεριά μας, λυπούμαστε για την όποια αναστάτωση, ακόμα κι αν αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δική μας απόφαση ή αμέλεια. 

Ευχή μας, να είστε μαζί μας στο Release Athens 2018, στις 31/5, 1 και 17/6.

 


Παρακάτω η καταγγελία όπως ήρθε στο Musicpaper.gr: 

 "Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω προμηθευτεί τα δύο (2) εισιτήρια μου από το Μάρτιο του 2018 στην τιμή των 80 ευρώ συνολικά μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηριών, VIVA.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ενημερώθηκα μέσω οικείου μου προσώπου, ότι η συναυλία ακυρώθηκε. 

Προς έκπληξή μου, λόγω του ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά από τους διοργανωτές, κάλεσα στο VIVA ώστε να ενημερωθώ σχετικά με την ορθότητα της είδησης αυτής και τη διαχείριση των είδη αγορασμένων εισιτηρίων. 

Οι αρμόδιοι του VIVA δεν είχαν να μου δώσουν καμία επίσημη απάντηση, και όπως μου ανέφεραν, η διοργάνωση Release Athens Festival δεν είχε δώσει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Περίμενα για αρκετές ημέρες και κάλεσα ξανά στο VIVA χωρίς να πάρω απολύτως καμία απάντηση. 
Θεώρησα πως ίσως είναι νωρίς και περίμενα ξανά, ίσως για κάποιο mail σχετικής ενημέρωσης, για κάποια επίσημη αναφορά κ.ο.κ. 

Δυστυχώς, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και έτσι κάλεσα ξανά σήμερα στο VIVA, όπου και ενημερώθηκα πλέόν, ότι η διοργάνωση, Release Athens Festival προτίθεται να μας κάνει δώρο την παρακολούθηση της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ (πλην της πρώτης, για την οποία ήταν τα εισιτήρια μας), η οποία δε μας ενδιαφέρει ή εάν θέλαμε επιστροφή των χρημάτων, θα μας επιστρέψει, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ( χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής ), 22 ευρώ αντί των 40 ευρώ που έκανε το κάθε εισιτήριο. (συνολικά δηλαδή, θα μας επιστρέψουν 44 ευρώ αντί των 80 ευρώ που έχουμε προπληρώσει) και αυτό θα γίνει μόνο εφόσον αιτηθούμε επιστροφής, μέσω mail.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το σχήμα το οποίο επρόκειτο να παρακολουθήσουμε, έπαιζε την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο, με άλλα σχήματα, ίσης ή και μικρότερης αναγνώρισης, τα οποία όμως, δε μας αφορούν και επίσης, θα έπαιζαν την ίδια ώρα,σε άλλη σκηνή, με το σχήμα που θέλαμε να παρακολουθήσουμε.

 

Οι ισχιρισμοί των διοργανωτών του Release Athens Festival στέκονται στο ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα υπόλοιπα σχήματα την ίδια ημέρα (τα οποία επαναλαμβάνω δε μας αφορούν) και για αυτό το λόγο η επιστροφή των χρημάτων είναι στη μισή αξία (δηλαδή μας επιστρέφεται το ποσό για τους London Grammar), οι οποίοι θα απουσιάζουν.

H αισχροκέρδια σε όλο της το μεγαλείο." 

 

 

Oι διογρανωτές του Release Athens από τη μεριά τους σχετικά με την ακύρωση και την επιστροφή των εισιτηρίων αναφέρουν τα εξής:

 

Ειδικά για όσους έχουν προμηθευτεί εισιτήριο για την 1η ημέρα του Release Athens 2018 μέχρι τις 16/4, οπότε και ανακοινώθηκε η ακύρωση της εμφάνισης των London Grammar λόγω προβλήματος υγείας της Hannah Reid, ισχύουν τα εξής:

1. Το εισιτήριό σας ισχύει κανονικά για τις 31/5 (προσοχή: η μη χρησιμοποίησή του δε συνεπάγεται ολική αποζημίωση).
2. Με το ίδιο εισιτήριο – απλά και μόνο με την επίδειξή του στην είσοδο – σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε, εντελώς δωρεάν, μία ακόμα ημέρα του Release Athens 2018. Η επιλογή είναι δική σας.
3. Για όσες και όσους δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μία από τις δύο υπόλοιπες ημέρες του φεστιβάλ, μετά τη λήξη αυτού θα πραγματοποιηθεί επιστροφή ποσού 22 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν παρακολούθησαν, ή όχι, την 1η ημέρα.

Διαδικασία επιστροφής χρημάτων:
Από τις 18/6 και για τις επόμενες 30 ημέρες, όσοι φίλοι δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους να παρακολουθήσουν την πρόσθετη δωρεάν ημέρα του φεστιβάλ, πρέπει να αποστείλουν από το email που δήλωσαν κατά την αγορά του εισιτηρίου τις παρακάτω πληροφορίες, βάζοντας ως θέμα “Release Athens Day 1 / refund”:
1. Τον αριθμό του εισιτηρίου
2. Τον λογαριασμό τραπέζης όπου θέλουν να γίνει η επιστροφή των χρημάτων

E-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3450817 – 6985555075 (εργάσιμες μέρες, 10:30-17:30)

 

Ολοκληρώνοντας, σας ενημερώνουμε πως βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους London Grammar, εν αναμονή νέας ημερομηνίας για την εμφάνισή τους στη χώρα μας, η οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας της Hannah Reid. Εφόσον οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σους κατόχους εισιτηρίων της 1ης ημέρας (με ημερομηνία αγοράς μέχρι 16/4) θα δοθεί το δικαίωμα απόκτησης εισιτηρίου κατά προτεραιότητα και σε προνομιακή τιμή.

 

 

 

Η ακύρωση είχε γίνει για λόγους υγείας της Hannah Reid, η οποία μάλιστα είχε εκδόσει και την παρακάτω ανακοίνωση: 

 

 

“Λυπάμαι πολύ αλλά πρέπει να ανακοινώσω πως χρειάζεται να ακυρώσουμε τα δύο shows που έχουμε στο Ισραήλ και την Ελλάδα, στα τέλη Μαΐου.

Προς το τέλος της περσινής Ευρωπαϊκής περιοδείας μας υπέφερα από επαναλαμβανόμενη αμυγδαλίτιδα, αλλά αισθανόμουν πως δεν είμαι καλά εδώ και καιρό. Όταν επιστρέψαμε σπίτι από την περιοδεία, ανακάλυψα πως έχω αδενικό πυρετό και δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Αυτός ο ιός μπορεί να επηρεάσει τις αμυγδαλές σου και, τελικά, εγώ αναγκάστηκα να αφαιρέσω τις δικές μου. Πίστεψα πως θα μπορέσω να επιστρέψω στον συνήθη εαυτό μου μετά την επέμβαση αλλά, δυστυχώς, εξακολουθώ να υποφέρω από τις άλλες παρενέργειες του αδενικού πυρετού.

Είμαι εντελώς συντετριμμένη που απογοητεύω τον κόσμο αλλά, το να μην παίξουμε αυτά τα δύο shows μου δίνει τον χρόνο να ανακάμψω πλήρως. Ξέρω πως είναι απογοητευτικό αλλά, μακροπρόθεσμα, είναι για το καλύτερο και ελπίζω πως θα καταφέρουμε να είμαστε κοντά σας σύντομα.

Για άλλη μια φορά, λυπάμαι ειλικρινά, εκτιμούμε πραγματικά την υποστήριξη και την κατανόησή σας.

Με όλη μου την αγάπη,

Hannah”