Γεννημένος το 1968 πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει ντραμς  σε διάφορες σχολικές μπάντες καθώς ο καθηγητής  μουσικής  τον ξεχώρισε από το πλήθος. Μετά το κονσερβατόριο δούλεψε επαγγελματικά  και συνεργάστηκε με γνωστούς σκανδιναβούς, κυρίως, μουσικούς όπως οι Christian Wallumrød, Vigleik Storaas, Ayumi Tanaka- Trygve Seim,  Solveig Slettahjell και Mats Eilertsen- για να ονομάσουμε μερικούς.

 

Το αέρινο  παίξιμο στα κρουστά και η εκλεκτικότητα στην σύνθεση αναδύεται έντονα από  τους οκτώ  και πλέον  δίσκους που έχει ηχογραφήσει και αν θέλετε από τα έξη νορβηγικά γκράμι που έχει κερδίσει. Με τους συνεργάτες μουσικούς του, δημιουργεί ατμοσφαιρικές καταστάσεις, ερμηνεύοντας τα κομμάτια σε χαμηλές εντάσεις, απέριττα, που φθάνουν ακόμη και στα όρια της σιωπής όπου ο αυτοσχεδιασμός συμπληρώνει τις μελωδικές φράσεις.

 

Εμφάνιση Per-Oddvar_johansen.jpgΠρόσφατα παρουσιάσαμε, στην Playlist, το ντεμπούτο του, Let’s Dance, για την αγγλική Edition Records, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως ο  εν λόγω δίσκος, «αποτελεί το τρίτο του σόλο άλμπουμ… όπου «με  το τρίο του- Helge Lien, πιάνο και Torben Snekkestad, σαξόφωνο και τρομπέτα -ο Johansen παίζει  επιπλέον, βιολί, βιμπράφωνο, κιθάρες και ηλεκτρονικά… εκφράζει την ανάγκη, «για μια ιδιόμορφη λυρικότητα  καθώς οι φολκ μελωδίες δημιουργούν εκείνο το πεδίο για την ρυθμική ελευθερία των μουσικών μέσα από τον αυτοσχεδιασμό».

 

Ο ίδιος ο Johansen δηλώνει πως, « ήθελα να συνθέσω μουσική , λυρική, ανοιχτού ηχητικού πεδίου. Για να πετύχω αυτό έγραψα μεγάλες παρτιτούρες χωρίς πολλές πληροφορίες πάνω τους, έχοντας ούτως τον έλεγχο στην δομή και το τονισμό αλλά και την δυνατότητα να δώσουμε σχήμα  και να καθοδηγήσουμε εμείς την μουσική  κάθε στιγμή».

 

Η ακρόαση του Let’s Dance πιστοποιεί πως η ζωντανή παρουσίαση του καθώς  και παλιότερων κομματιών- η λάιβ εκδοχή του, δηλαδή, στην Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει σίγουρα μια ιδιαίτερη εμπειρία.

 

 


30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Duende Jazz στη Θεσσαλονίκη