Πλήρης ημερών και κυρίως πλήρης (μοναδικών) εμπειριών. Κάπως, έτσι, “έφυγε” ο Sir George Henry Martin σε ηλικία 90 ετών (3 Ιανουαρίου 1926 – 8 Μαρτίου 2016), που υπήρξε ευρέως γνωστός ως ο παραγωγός πίσω από τα κλασικά άλμπουμ της σπουδαιότερης μουσικής μπάντας -ever- των Beatles...

 

 
Είναι ηλίου φαεινότερο, αλλά αξίζει να τονιστεί πως ο Martin υπήρξε μουσική ιδιοφυία και συνέβαλλε καθοριστικά στον ήχο των “Σκαθαριών”, καθώς και στις ενορχηστρώσεις σε όλες τις σπουδαίες ηχογραφήσεις τους. Το πόσο σπουδαίος και επιδραστικός υπήρξε, φαίνεται με μία απλή σύγκριση στη μουσική των Beatles, της πρώτης περιόδου όταν είχαν ως βασικό μέλημα τις “ζωντανές” εμφανίσεις και έπειτα όταν σταμάτησαν τελείως τα “live” για να αφοσιωθούν στη στούντιο παραγωγή. Τότε ήταν που από “ποπ φαινόμενο” μετατράπηκαν στη μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών, για όλους τους... σωστούς (και μουσικούς) λόγους. Με καταλυτικό παράγοντα τον George Martin, οι Lennon, McCartney, Harrison και Starr ηχογράφησαν μουσικά αριστουργήματα, που ανήκουν στην κατηγορία της παγκόσμιας κληρονομιάς και σημάδεψαν την Τέχνη τους, μια για πάντα.
 
Ο John Lennon για τον George Martin: “Μάθαμε πάρα πολλά δίπλα του. Είχε ένα εκπληκτικό υπόβαθρο μουσικής γνώσης κι έτσι μπορούσε να μας προτείνει πάρες πολλές ιδέες. Μας έμαθε πολλά κι ελπίζω να κάναμε κι εμείς το ίδιο”
 
Ο Paul McCartney για τον George Martin: “Ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν και δεύτερος πατέρας μου. Καθοδήγησε την καριέρα των Beatles με τέτοια επιδεξιότητα και χιούμορ. Ήταν ένας πραγματικός φίλος για μένα και την οικογένειά μου. Αν κάποιος αξίζει τον τίτλο του πέμπτου Beatle, αυτός ήταν ο George”