Το At Least For Now, το εντυπωσιακό ντεμπούτο άλμπουμ του 26χρόνου τραγουδιστή/τραγουδοποιού Benjamin Clementine, κέρδισε το Mercury Music Prize 2015 ‘Album of the Year’. Τα νέα κυκλοφόρησαν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ενώ ο Lauren Laverne ανακοίνωσε το νικητή στην τελετή των βραβείων, που έλαβε χώρα στο Radio Theatre του Broadcasting House στο Λονδίνο. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε τον Clementine ως “έναν αξιόλογο νέο πιανίστα και τραγουδιστή – δραματικό, μύχιο και αυθεντικό”.


Κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των Behind / Virgin EMI, το At Least For Now περιγράφθηκε ως ένα “αξιοσημείωτο, πέρα από κατηγορίες ντεμπούτο άλμπουμ – ειλικρινά συγκινητικό” (Sunday Times), “ένα αριστούργημα” (Independent On Sunday) και τον Clementine “ένα ιδιόμορφο, εξαιρετικό νέο μουσικό ταλέντο. Απίστευτος” (Evening Standard). Το άλμπουμ έκανε τον Clementine να ξεπουλήσει έξι headline shows στο Λονδίνο, που περιλαμβάνουν το Meltdown Festival του David Bryne και την επικείμενη ημερομηνία στην εκκλησία του St John στο Hackney στις 7 Δεκεμβρίου. Εκτός χώρας, ο Clementine έλαβε το βραβείο “Best New Act” στα Les Victoires de la Musique, τα αντίστοιχα Γαλλικά Grammys, ενώ παράλληλα έπαιζε σε sold-out shows σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 Ο Clementine έχει γνωρίσει και ζήσει πολλά στα 26 του χρόνια: σπαραγμό, πρόβλημα στέγασης, επαναδημιουργία, πριν αποκτήσει cult status στο Παρίσι και επιστρέψει στο σπίτι σε απίθανες συγκυρίες για να κάνει το βρετανικό live ντεμπούτο του στο Later…With Jools Holland, καθώς το BBC χαρακτήριζε την εμφάνιση ως “μία από τις καλύτερες στιγμές του Jools οποιασδήποτε περιόδου.” Μεγαλωμένος στο Edmonton του Λονδίνου, ‘σκόνταψε’ περισσότερο πάνω στο classical radio παρά στη σύγχρονη pop, ένα διάσπαρτο πιάνο solo του Erik Satie συγκεκριμένα τροποποίησε τον τρόπο που έπαιζε.

 

Στα 16 του χρόνια, σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο όπου του επιτράπηκε να δει τηλεόραση, είδε τους Νεοϋορκέζους avant-gardists Antony and the Johnsons να ερμηνεύουν το αφοπλιστικά γυμνό ‘Hope There’s Someone’ στο BBC. “Ήμουν σαστισμένος, τρομαγμένος…ήταν ένας άλλος κόσμος,” λέει ο Clementine. Περαιτέρω εμπνευσμένος από προσωπικότητες, όπως ο Leonard Cohen και ο Jake Thackray – και χωρίς συναισθηματικούς ή επαγγελματικούς δεσμούς να τον κρατούν στο Λονδίνο – ο Benjamin ‘δραπέτευσε’ στο Παρίσι σε ηλικία 20 χρονών. Κοιμόταν στο δρόμο, δούλευε σε κουζίνες και έπαιζε μουσική στο δρόμο από οικονομική ανάγκη.

Το At Least For Now είναι το αποτέλεσμα αυτής της αυτό-εκπαίδευσης και του πνεύματος του περιπλανώμενου καλλιτέχνη. Το track που ανοίγει το άλμπουμ, ‘Winston Churchill’s Boy’ ξεκινάει με τον στίχο, “Ποτέ στον τομέα της ανθρώπινης στοργής / Έχουν δοθεί τόσα πολλά για τόσο λίγη προσοχή” (Never in the field of human affection / Had so much been given for so few attention), παραφράζοντας την θρυλική ομιλία του Churchill για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να επισημάνει το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και την οικογένειά του, μεγαλώνοντας. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας επίσης καθορίζει τα δέκα tracks που ακολουθούν, όπως κάνει και το στιλ της φωνής του Benjamin: αρκετές φορές αισθαντική, αλλά περιστασιακά να ‘σπάει’ μέσα στο αναπάντεχο (το spoken word, τραγουδώντας μέσα σε άλλο τραγούδι - την aria του ‘Adios’, την αρμόζουσα επίσκεψη των αγγέλων ή το μανιακό γέλιο του ‘Quiver A Little’).

 

Αδέσμευτος αλλά εξ ίσου συγκεντρωμένος, ο Clementine έγραψε το ρυθμικό και γεμάτο έγχορδα ‘Nemesis’ μετά το απογοητευτικό τέλος μίας σχέσης, όταν βρήκε τον εαυτό του να κοιμάται στην λεωφόρο που ζούσε κάποτε η φίλη του (τα γέλια στο the ‘Cornerstone’ επίσης καλύπτουν αυτή την περίοδο). Και μολονότι το ‘London’ αφηγείται τους δεσμούς της επιστροφής στο σπίτι, το At Least For Now ουσιαστικά εμμένει σε αυτό το μοναδικό, εξαιρετικό μονοπάτι.

Ο Benjamin ξεκινάει μία πέντε ημερομηνιών tour στη Μεγάλη Βρετανία τον Δεκέμβριο 2015 που αρχίζει στο Quays Theatre στο Manchester την 1η Δεκεμβρίου. Το νέο single ‘Cornerstone’, από τα εξαιρετικά κομμάτια του At Least For Now, θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Behind/Virgin EMI για να υποστηρίξει την περιοδεία.