Σε λίγες ημέρες θυμόμαστε ξανά τις ιστορία των προσφύγων όλου του κόσμου, στην επίσημη, από το 2001, παγκόσμια ημέρα προσφύγων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Φέτος έχουν κληθεί περισσότερες από είκοσι προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της διανόησης για να στείλουν το δικό τους μήνυμα με ένα -όμοιο- βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα Μario Vargas Lliosa, το μουσικό Juanes, την ηθοποιό Diane Kruger, τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο David Morissey και πολλούς ακόμα βρίσκεται και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Σε μία εποχή που τα "Φαρμακονήσια" φαίνεται να συνεχίζονται ακάθεκτα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δημιουργεί αυτού του είδους την εκστρατεία για να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και ίσως να μας κάνει να σκεφτούμε πως ανά πάσα στιγμή η φιλήσυχη ζωή του καθενός μας μπορεί να αλλάξει...

 

O Antonio Guterres (Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ) δήλωσε πως:
«Καθώς η βία ξεριζώνει περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την προστασία και την αρωγή τους είναι πρωτοφανείς. Βλέπουμε οικογένειες και κοινότητες να καταστρέφονται σε τρομακτική κλίμακα, ενώ πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να μπει ένα τέλος στις διαμάχες. Οι υποστηρικτές της Ύπατης Αρμοστείας μάς βοηθούν να πούμε την ιστορία των προσφύγων, μία ιστορία πόνου, αλλά κι εξαιρετικού θάρρους και αντοχής ενάντια στις αντιξοότητες».

 

Οι ιστορίες που παρακολουθούμε αφηγούνται τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Μία ιστορία ειπωμένη σε 13 διαφορετικές γλώσσες, μία ιστορία για όλους εμάς, για όσους βιώνουν ακόμα ανάλογες καταστάσεις, μια ιστορία καθολική που δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο κάθε 20 του Ιούνη. Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο εδώ

 

* Ενόψει της εκστρατείας η Ύπατη Αρμοστεία δίνει το λόγο σε καθημερινούς ανθρώπους. Συγκεκριμένα το κοινό μπορεί να διαβάσει, να δει, να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες, αλλά και να ανεβάσει τη δική του στο www.unhcr.gr/refugeestories  στα ελληνικά και στο stories.unhcr.org στα αγγλικά.