Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε πως η συναυλία των Nils Petter Molvær and Moritz von Oswald στο Gagarin 205 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ματαιώνεται για ανελαστικούς λογιστικούς λόγους που προέκυψαν κατά την διάρκεια της τουρνέ των καλλιτεχνών. Η εξαργύρωση των εισιτηρίων θα γίνει για όσους προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια τους απο φυσικά σημεία προπώλησης (Public-Θέατρο Ακροπόλ) απο το Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, Τηλ.:2103643700) 
ενώ όσοι τα προμηθεύτηκαν online μέσω viva.gr θα εξαργυρωθούν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας.

Η εξαργύρωση θα γίνει απο την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

 

 

Αναφορά κάνουμε σε δύο ιδιάζουσες μουσικές περσόνες: Ο Νορβηγός τρομπετίστας Nils Petter Molvær από τους στηλοβάτες της λεγόμενης NU- Jazz - του ύφους εκείνου που έχοντας ως βάση την υπόθεση του αυτοσχεδιασμού άνοιξε την πρόσβαση στην ηλεκτρόνικα για να συνδυάσει το σύγχρονο danceμε τη Τζαζ και να συγκριθεί ούτως στον τρόπο δουλειάς του με εκείνον του Miles Davis. Από την άλλη, ο Βερολινέζος Moritzvon Oswald - ή Maurizio - θεωρείται από τα σημαντικά ονόματα του χορευτικού techno/ dub ως dj και παραγωγός (των Carl Craig, Juan Atkins κ.α.). Με τον Craig συναντώνται στο Re Compose ένθα αποδομούν δημιουργικά συνθέσεις του Ravel.

 

Παράλληλα, o Von Oswald, παίζει ηλεκτρικό πιάνο, έγχορδα και κρουστά (παλαιότερα, ντράμερ στους Palais Schaumburg). Με θητεία σε διάφορα μουσικά σχήματα αλλά και σε προσωπικά πρότζεκτ, οι Molvær και von Oswald γνώριζαν τη μουσική ο ένας του άλλου για αρκετό καιρό ώσπου κάποιος φίλος του δεύτερου τους έβαλε την ιδέα να συνεργαστούν μαζί μιας και οι δύο παίζουν με αναλογικά όργανα και ταυτόχρονα είναι αυτοσχεδιαστές. Σύμπραξη βασισμένη «στο σεβασμό, στο θαυμασμό και στη συγκέντρωση» όπως δήλωσε ο von Oswald σε μια συνέντευξη, και στο γεγονός πως και οι δύο δεν αγαπούν τις ταμπέλες και απορρίπτουν την διαίρεση της μουσικής σε είδη όπως, πχ, τζαζ κ.τ.λ.. Φρούτο της αισθητικής συνεύρεσης το άλμπουμ 1/1 με τα ατμοσφαιρικά πλην γκρίζα θα λέγαμε ηχοτοπία του οδηγημένα και αισθητικά σκηνοθετημένα από την τρομπέτα και τα ηλεκτρονικά του Σκανδιναβού και του Τεύτονα.

 

Η πρώτη μουλιασμένη στην αντήχηση και τα δεύτερα με βάση το μπάσο και τα ψευδό - έγχορδα λειτουργούν πάνω στα διάφορα αμπιεντικά υποδείγματα που έχει υπογράψει ο Brian Eno. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου, το δεκαπεντάλεπτο, Step By Step, η σύνθεση μοιάζει να χτίζεται ακριβώς εκείνη τη στιγμή καθώς ο von Oswald χρησιμοποιεί μια απλή μπασογραμμή με λιγοστά ηλεκτρονικά κρουστά ενόσω το πνευστό του Molværακολουθεί και συμπληρώνει το ρυθμό. Τα πλήκτρα προσθέτουν ανεπαίσθητα σε κάθε στροφή επιπλέον υπνωτικά στρώματα.

 

Η τρομπέτα καλύπτει τα διάφορα θέματά της αφήνοντας μεγάλα κενά- νησίδες σιωπής της- έτσι ώστε να δημιουργείται μεγάλη ένταση εν τη απουσία της που αποφορτίζεται με την επιστροφή της. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους οι Molværκαι vonOswald αναφέρονται βεβαίως στο 1/1 αλλά ενίοτε ταξιδεύουν σε περισσότερο ρυθμικά και χορευτικά περιβάλλοντα. Με την τρομπέτα να επικεντρώνεται στη μελωδικότητα και στην αρμονία και τα πλήκτρα στην τονικότητα και στο χώρο αλλά και όλη η ατμόσφαιρα της συναυλίας προϋποθέτει ενός άλλου είδους ηχητική μέθεξη, διαφορετική από πλείστες όσες μας συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό.


Πληροφορίες

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου - Gagarin 205
Τιμή εισιτηρίου: 22€ τα πρώτα 200 εισιτήρια
25€ προπώληση
27€ ταμείο