Την πλευρά του μουσικού Λεονάρντο ντα Βίντσι παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα». Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο ντα Βίντσι έπαιζε φλάουτο και συνέθετε μουσική, ενώ ο ίδιος είχε γράψει ότι «η μουσική μπορεί να θεωρηθεί ως η αδελφή της ζωγραφικής καθώς εξαρτάται από την ακοή που είναι η δεύτερη σημαντικότερη αίσθηση μετά την όραση».

 

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα, διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων όπως μηχανές πτήσης, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και πολεμικές μηχανές. Μεταξύ των εφευρέσεων, περιλαμβάνεται και το μηχανικό τύμπανο το οποίο ήταν σχεδιασμένο από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι για παρελάσεις εορταστικών επετείων αλλά και στρατιωτικές. Όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης, όταν το τύμπανο έλκεται ή ωθείται, οι μπαγκέτες που είναι προσαρμοσμένες στο πλάι κινούνται ενώ η ρύθμιση των ακίδων όπως και σε ένα μουσικό κουτί, καθορίζει το ρυθμό των χτυπημάτων του τυμπάνου.

 

Την έκθεση συμπληρώνουν και 23 ψηφιακά αντίγραφα των ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού όπως η «Μόνα Λίζα», η «Κυρία με την ερμίνα», ο «Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής» και το «Πορτραίτο ενός μουσικού». Μελετητές ωστόσο, αποδίδουν το «Πορτραίτο» σε μαθητή του Λεονάρντο, καθώς η αυστηρή τάση του εικονιζόμενου αλλά και τα δάκτυλά του δεν ανταποκρίνονται στο προσωπικό στυλ του ντα Βίντσι. Όσο για το ποιος αναπαρίσταται, συχνότερα αναφερόμενος είναι ο Francino Gaffurio (1451-1522), συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, ενώ κάποιοι άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο.

 

Παράλληλα η μουσική που συνοδεύει τον επισκέπτη στην περιήγησή του ανήκει στον συνθέτη Reinhard Amon, από το University of Music and Performing Arts στη Βιέννη. Όλες οι συνθέσεις είναι ένας συνδυασμός μουσικής από φλάουτο -σε αντίστοιχο στυλ της εποχής του Λεονάρντο- καθώς και προσωπικών του συλλήψεων και συνθέσεων.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ταινία που παίζεται στη Θόλο του Ελληνικού Κόσμου, «Κατακτώντας τους Ουρανούς» όπου περιγράφει το μυστήριο της κατάκτησης των ουρανών από τον άνθρωπο, μέσα από την οπτική του Λεονάρντο ντα Βίντσι, των αδελφών Ράιτ και άλλων εφευρετών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2014.