Ο διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας, μετράει 37 χρόνια ζωής και η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή για να κορυφωθεί αυτή την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πενήντα πέντε νέοι λυρικοί τραγουδιστές από έντεκα χώρες – ανάµεσά τους και δέκα Έλληνες – διαγωνίζονται για το βραβείο στο όνοµα της Μαρίας Κάλλας. Τα βραβεία µόνο αμελητέα δεν είναι, αφού εκτός από διάφορα χρηµατικά ποσά θα δώσουν την ευκαιρία σε δύο νέους καλλιτέχνες να εµφανιστούν στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης αλλά και στο Les Estivales de Musique en Medoc της Γαλλίας τον Ιούλιο.

Φέτος, λόγω των οικονομικών δυσχερειών ο διαγωνισμός αφορά μόνο στην Όπερα, και στον τελικό, 3ο Κύκλο οι φιναλίστ θα διαγωνισθούν συνοδεία πιάνου.  Και ενώ κάθε χρόνο η ποιότητα του διαγωνισμού και όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν είναι όλο και πιο υψηλή, φέτος ένα ακόμα  ποιοτικό χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί στη συνολική διοργάνωση.

Για πρώτη φορά, στα 37 χρόνια διοργανώθηκε εθνικός προκριματικός διαγωνισμός στο Πεκίνο- Κίνα, υπό την  εποπτεία  του  Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας, για να επιλεγούν οι 10 καλύτεροι νέοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες για το Grand Prix Μαρία Κάλλας. Τελικά, από τους 10 νέους Κινέζους προκριθέντες, στην Αθήνα θα συμμετέχουν μόνο οι πέντε δεδομένου ότι οι υπόλοιποι δεν προλάβαιναν να προετοιμάσουν το συνολικό ρεπερτόριο που είναι αναγκαίο από τον αυστηρό κανονισμό του Grand Prix Μαρία Κάλλας.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του 37ου Grand Prix Μαρία Κάλλας για Όπερα, που στην ουσία συνιστά μια μεγάλη γιορτή στο μέσο του χειμώνα για το Λυρικό Τραγούδι, αποτελείται από τους εξέχοντες καλλιτέχνες:

Luigi Alva, Ιταλία  (Λουίτζι Άλβα)
Philip Kang, Κορέα, Σεούλ   (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) (Φίλιπ Κανγκ)
Peter Katona, Αγγλία, Λονδίνο (Πήτερ Κάτονα)
Ζανέτ Πηλού, Ελλάδα
Cheryl Studer, Γερμανία (Τσέριλ Στιούντερ)
Peter Tiboris, Ιταλία (Πήτερ Τιμπόρις)
Kang-Liang Peng, Πεκίνο, Κίνα  (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) (Κανγκ-Λιάνγ Πενγκ)
Λουκά Καρυτινό, Ελλάδα
Κική Μορφωνιού, Ελλάδα
Γραμματέας επιτροπής: Έφη Αγραφιώτη

Τελικός και Απονομή «Grand Prix Μαρία Κάλλας 2011»
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, 18:30

Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
(Β. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλ. 210 7282333)
εισιτήρια: 60€, 45€, 33€, 20€, 10€  (φοιτητικό - σπουδαστικό)