Ενώ οι εξελίξεις με το θέμα της ΕΡΤ τρέχουν και γίνονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε όλη τη χώρα, ένα άλλο δυσάρεστο νέο που σχετίζεται με τη μουσική ιστορία του τόπου και κυρίως όσων ζούμε στη Θεσσαλονίκη είναι η έξωση που γίνεται στο ιστορικό Κρατικό Ωδείο της πόλης.

 

Δικαστικός επιμελητής παρέδωσε στη διευθύντρια του Ωδείου απόφαση έξωσης στην οποία ζητάει να εκτελεστεί ως το μεσημέρι της Τετάρτης 19/6. Οι άνθρωποι του Ωδείου, μαθητές και δάσκαλοι, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το κτίριο αλλά φαίνεται ότι θα το παλέψουν μέχρι τελευταία στιγμή.

Όπως μαθαίνουμε από το περιοδικό Parallaxi  και το ρεπορτάζ της Νένας Καζαντζίδου πριν ένα μήνα η ομάδα του Parallaxiμε το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, ξεκίνησαν την ανακαίνιση ενός μεγάλου χώρου στο κτίριο, βασισμένη σε χορηγίες. Με παρέμβαση του ΙΚΑ η ανακαίνιση σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα. Η διοίκηση του Ωδείου προσπαθεί μήνες τώρα να εντάξει το κτίριο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα εξασφαλίσει την ανακαίνιση και την συνέχιση λειτουργίας του.

Το κτίριο του Ωδείου που έχει μακρά ιστορία μέχρι το 1930 στέγαζε την Οθωμανική Τράπεζα. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘40 το κτίριο περιήλθε στο ΙΚΑ και παρέμεινε σε αυτό ως το 1980. Τρία χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με συμφωνία για εκμετάλλευση 15 ετών. Η συμφωνία αυτή επεκτάθηκε και μέχρι αυτή τη στιγμή στεγάζει το Ωδείο.