Ο Εμίρ ΚουστουρίτσαThe No Smoking Orchestra έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες.
Θεσσαλονίκη:

Μέγαρο Μουσικής:
4 Απριλίου 2011
Αθήνα: Μέγαρο Μουσικής: 5 & 6 Απριλίου 2011

Τα Βαλκανικά παραδοσιακά ακούσματα, ο ήχος των χάλκινων πνευστών, των βιολιών και της γκρανκάσας, τα δημοτικά και τα τσιγάνικα τραγούδια, είχαν πάντα έναν κοινό παρανομαστή: τη φλόγα του έρωτα και την ευτυχία της συνεύρεσης, τον καημό του πόνου και της απώλειας, τη χαρά της γιορτής, το απόλυτο πάθος για την ίδια τη ζωή!

Μελωδίες άλλοτε εκρηκτικές και χαρμόσυνες κι άλλοτε σπαρακτικές και λυπητερές, πάντα όμως πολυσυλλεκτικές και ταξιδιάρικες που διαπερνούσαν τα σύνορα, ενώνοντας αισθητικά και πολιτιστικά ανθρώπους διαφορετικών τόπων, φυλών και εποχών.

Αυτό που κάποιοι το ονομάζουν Μακεδονίτικα, Σέρβικα η Βοσνιακά τοπικά μουσικά ιδιώματα και κάποιοι άλλοι Βαλκανική δημώδη τζαζ μουσική, δεν είναι τίποτε άλλο από νομαδικές λαϊκές μελωδίες. Μία αυτοδίδακτη αλλά πάντα περίτεχνα καμωμένη μουσική φόρμα, σάρκα απ’ την καθημερινότητα κάποιων λαών, που αφηγείται με στίχους και νότες τα βιώματα, την ιστορία και τα όνειρά τους.

Αυτή τη μουσική ανέδειξε και πρόβαλε διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής, ο σπουδαίος Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα που ποτέ του δεν λησμόνησε τις μουσικές ρίζες του, από το 1986 συνεργάστηκε ως μπασίστας και ενορχηστρωτής με ένα ροκ συγκρότημα του Σεράγεβο.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη ψυχή του μουσικού σχήματος «Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra», στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο ένας του γιος ως ντράμερ.

Μαζί τους δημιούργησε μία πανκ-όπερα που παρουσιάστηκε στη Βαστίλη, έγραψε τη μουσική για πολλές ταινίες του, κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά συνολικά άλμπουμ, ενώ οργανώνουν συνεχώς διεθνείς περιοδείες.

Παίζοντας και προβάλλοντας πάντα, αυτά τα τόσο ιδιαίτερα και συγκλονιστικά βαλκανικά ηχοχρώματα, ακούσματα οικεία και συγκινητικά και για εμάς τους Έλληνες, που θα έχουμε την τύχη να τα απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή, από κάποιον που τα υπηρέτησε και τα αγάπησε όσο κανείς άλλος.

  Τιμές εισιτήριων:
Από 20 έως και 70 ευρώ.

Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 4 Μαρτίου 

Προπώληση εισιτήριων Αθήνας:
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ομήρου 8. Τηλ. 210-7282333

Προπώληση εισιτήριων Θεσσαλονίκης:
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής & στην Πλατεία Αριστοτέλους

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310 895939

Πληροφορίες: 210 7258 510