Στον τελικό του International Songwriting Competition, παγκόσμιου διαγωνισμού μουσικής σύνθεσης, διακρίθηκαν η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου. Από τις 20.000 συμμετοχές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό έφτασαν στον τελικό 325 τραγούδια, ανάμεσα στα οποία επελέγησαν η Αρετή & η Ιωάννα Σπανομάρκου, με ένα ορχηστρικό συρτάκι με τίτλο «Αμέθυστος» στο οποίο κυριαρχεί o ήχος του μπουζουκιού.

«Κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν το μπουζούκι από την Ελληνική δισκογραφία. Εμείς αγαπάμε τον ελληνικό πολιτισμό, και το ελληνικό τραγούδι, και θέλουμε να προσφέρουμε μια συνέχεια», αναφέρουν οι ίδιες.

 

Ο διαγωνισμός ανοίγει ένα παράθυρο προς τη διεθνή μουσική σκηνή, αφού ανάμεσα στους κριτές του τελικού, που θα φιλοξενηθεί στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται o Σαϊμόν Λε Μπον των θρυλικών Duran Duran, ο Ντάριλ Μακντάνιελς από τους Run DMC, ο Ρόμπερτ Σμιθ από τους Cure, ο κάτοχος δύο βραβείων Γκράμμι Τόμας Άλαν Γουέιτς, ο διάσημος κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ και άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα επιλέξουν τους 67 νικητές.

Το προκριθέν τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Δύο», σε μουσική και στίχους Ιωάννας και Αρετής Σπανομάρκου που κυκλοφορεί από την FMRecordsκαι στον οποίο συμμετέχουν πολλοί ερμηνευτές όπως η Αρετή Κετιμέ, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Τζίνα Δαλάκα, ο Μπάμπης Βελισσάριος, ο Δημήτρης Τσινιδέλος, ο Κώστας Υφαντής κ.ά.