Την Δευτέρα το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Σταματίου, γνωστός ως «Σπόρος», όπως τον είχε βαφτίσει ο Μανώλης Χιώτης. Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με πνευμονικό οίδημα και βαριά καρδιακή ανεπάρκεια.

Εμφανίστηκε το 1949 και έκτοτε διέγραψε μία αξιοθαύμαστη πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Έλληνας «Σπόρος»  υπήρξε περιζήτητος στα ελληνικά νυχτερινά κέντρα και τις εταιρείες συμμετέχοντας σε μεγάλες επιτυχίες μεταξύ των οποίων το Άσπρο πουκάμισο του Τσιτσάνη, Έλα σήκω χόρεψε το του Τατασόπουλου, Είναι και ΘεόςΜαχαραγιάς του Τζουανάκου, Άνοιξε και μετάνιωσα του Χιώτη και πολλά άλλα, ενώ συνέθεσε το γνωστό οργανικό κομμάτι για μπουζούκι, το Μπουζούκι και ουίσκι. Ο κοσμοπολίτης Γιάννης Σταματίου ταξίδεψε το 1957 στην Αμερική, όπου τον άκουσε ο Χαράτς Γιακούμπιαν, το πρώτο βιολί της κινηματογραφικής Paramount και μαζί έφτιαξαν μια απ’ τις πρώτες ορχήστρες διεθνούς μουσικής.

Ο Τζίμι Χέντριξ παρομοίαζε τον Σπόρο με τον Φρανκ Σινάτρα, ενώ ο ίδιος ο Φρανκ Σινάτρα προέτρεπε τους συμπατριώτες του να πάνε να ακούσουν τον Σπόρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να ακούσετε τον πιο γρήγορο μουσικό του κόσμου λέγεται Σπόρος και εμφανίζεται εκεί».

Τη δεκαετία του ‘90 εμφανιζόταν στην ταβέρνα του Μανωλιά στον Κολωνό με την γυναίκα του και τραγουδίστρια Βούλα, ενώ τα τελευταία χρόνια αν και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας δεν το έβαζε κάτω. Αφήνει πίσω δεκάδες ηχογραφήσεις και δύο ολοκληρωμένες δουλειές με δικούς του αυτοσχεδιασμούς.

Δείτε το βίντεο όπου ο Γιάννης Σταματίου παίζει το «Μπουζούκι και ουίσκι»
{youtube width="320" height="230"}QFGiPKrdBjI{/youtube}