Η επετειακή 10η έκδοση του «Jazz στο Πάρκο» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στο Κτήμα Σερπιέρη (με ώρα έναρξης 9 μ.μ.), στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου Βασιλίσσης (στο Ίλιον) συνοδεύεται από πολλούς λόγους για να γιορτάσει και να χαρεί κανείς ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ για την εγχώρια τζαζ (και όχι μόνο) μουσική σκηνή. 

 

Καταρχάς, αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Ιλίου που προ δεκαετίας, όταν και έπεσε η ιδέα στο τραπέζι, έπραξε το αυτονόητο, που όμως είναι τόσο σπάνιο στην Ελλάδα. Κι αυτό ήταν το να αναθέσει -εν λευκώ- την καλλιτεχνική διεύθυνση, στον άνθρωπο με τον οποίο έχει συνδεθεί η ανάδειξη της τζαζ στην Ελλάδα, τον Γιώργο Τρανταλίδη και να τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια διακριτικά και με σεβασμό. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες από την πρώτη στιγμή και το «Jazz στο Πάρκο» καθιερώθηκε πολύ γρήγορα στη συνείδηση του κοινού, που κάθε χρόνο (ακόμη και πέρυσι που λόγω των συνθηκών παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου…) χαίρεται ένα πολύ υψηλού επιπέδου μουσικό καλειδοσκόπιο, που χαρίζουν κορυφαίοι καλλιτέχνες τους είδους. 

 

Κατά δεύτερο λόγο, η επιλογή των μουσικών, που βασίζεται κυρίως στους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, αναδεικνύει την πολυμορφία και την άνθιση της συγκεκριμένης μουσικής στη χώρα μας, δικαιώνοντας τόσο τις επιλογές του Γιώργου Τρανταλίδη, όσο και της γενιάς του, που έβαλε τους πρώτους σπόρους αυτών των μουσικών καρπών, πίσω στη δεκαετία του ’70. Η ελληνική τζαζ είναι εδώ και καιρό, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά ακούσματα αυτού του τόπου και οι παραγωγές της απασχολούν ντόπιους, αλλά και μουσικούς από το εξωτερικό, μερικοί εκ των οποίων (κατά προσεκτική επιλογή) πλαισιώνουν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Επιπλέον, το line-up του «Jazz στο Πάρκο» δεν παραλείπει ποτέ να ισορροπεί ανάμεσα σε προσκλήσεις προς καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς, αλλά και προς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς υπογραμμίζει όχι μόνο τη συνέχεια, αλλά και το υψηλό επίπεδο των νεότερων μουσικών. 

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς ακόμη, αξίζει κανείς να παρακολουθήσει και το φετινό «Jazz στο Πάρκο», που θα φιλοξενήσει τους εξής:

Το Κουαρτέτο του κορυφαίου Έλληνα τζαζ κιθαρίστα, Γιώτη Σαμαρά, τον οποίο πλαισιώνουν οι Κωστής Χριστοδούλου στο πιάνο και τα πλήκτρα, ο Κουβανός Yoel Soto στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Σωτήρης Ντούβας, στα τύμπανα.

Την Τάνια Γιαννούλη (πρόσφατα υποψήφια για το διεθνές βραβείο Deutscher Jazzpreis) σε μία σόλο πιάνο εμφάνιση, που θα “εξηγήσει” επί σκηνής τους λόγους για τους οποίους η δουλειά της έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον σπουδαίο μουσικό, σαξοφωνίστα, συγγραφέα και ακτιβιστή, Gilad Atzmon, που θα συνοδεύεται από τον Κωνσταντίνο Στουραΐτη στο κοντραμπάσο και τον Γιώργο Κωστελέτο στα τύμπανα. 

 

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το Φεστιβάλ θα τιμήσει με τιμητική πλακέτα και τον κορυφαίο Έλληνα σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, για την πολύχρονη καλλιτεχνική και διδακτική του προσφορά στην τζαζ μουσική σκηνή της Ελλάδας.