Δυστυχώς, η φωνή και η ψυχή της πολύ μεγάλης Φιλιώς Πυργάκη “πέταξαν” πριν από λίγες ώρες για τον παράδεισο, αφήνοντας το δημοτικό μας τραγούδι -πραγματικά- φτωχότερο. Η σπουδαία τραγουδίστρια άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κατεξοχήν λαϊκή μας μουσική ξεκινώντας το τραγούδι σε ηλικία μόλις 14 ετών και έχοντας αδιάλειπτη παρουσία μέχρι και πρόσφατα, παρά την άνιση μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο. Το έργο της τόσο σε ποσότητα (δισκογραφικά και σε συναυλίες / πανηγύρια), όσο και ποιοτικά (με τις δισκογραφικές ερμηνείες) είναι τεράστιο και η παρακαταθήκη της θα παραμείνει πυξίδα για τις επόμενες γενιές. 

 

Θεωρείται -και δικαίως- μία από τις σπουδαιότερες φωνές και προσωπικότητες του δημοτικού μας τραγουδιού, έχαιρε απόλυτης αναγνώρισης και σεβασμού στο χώρο των μουσικών, ενώ ξεχώριζε για τις ερμηνείες της στα “καμπήσια”, αλλά και τα κλέφτικα και τα μοιρολόγια. 

 

 

Η Φιλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Σικυωνίων Κορινθίας στις 11 Οκτωβρίου 1939 και τραγούδησε για πρώτη φορά σε ηλικία 14 ετών. Στα 17 της κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, ενώ ηχογράφησε συνολικά περισσότερους από 200.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μετακόμισε στην Αθήνα και κυκλοφόρησε δίσκους 45 στροφών, στη δισκογραφική εταιρία Columbia.

 

Ο πρώτος της δίσκος (1963) είχε τον τίτλο «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργου. Σταθμός στην καριέρα της ήταν η συνεργασία της με τον κλαρινίστα από την Αρκαδία, Γιάννη Μπρουκλόγιαννη, οπου τραγούδησε πολλά τραγούδια του.

 

Η Φιλιώ Πυργάκη τραγούδησε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, ενώ έκανε πολλές εμφανίσεις και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κ.α).