Με πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 15/4 και ώρα 11.00 πμ έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού και με πορεία στο Υπουργείο Υγείας και από εκεί στο Υπουργείο Εργασίας, απαντάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο. 

 

Η Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

 

"Δεκατρείς μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας του κλάδου του Πολιτισμού, με ένα πολύ σύντομο και με πολλούς περιορισμούς άνοιγμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διαρροές προς τον Τύπο μιλάνε για χρονοδιάγραμμα στο άνοιγμα όλων των υπόλοιπων τομέων της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον Πολιτισμό, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τους κινηματογράφους, τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καθημερινά επισημαίνεται ή διαρρέεται από διάφορα στελέχη της Κυβέρνησης πως νευραλγική και σημαντικότατη για τη χώρα μας είναι η «επαναλειτουργία του λιανεμπορίου», των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, βαθμίδων της εκπαίδευσης και των Εκκλησιών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του Τουρισμού και της εστίασης, μια διαδικασία που αντικειμενικά έχει πολλαπλάσιους κινδύνους από τη λειτουργία του Πολιτισμού. 

Όλο αυτό τον καιρό, η κυβέρνηση επέδειξε αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τα ελάχιστα και αποσπασματικά επιδόματα δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου. Την ίδια αδιαφορία επέδειξε και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις δραματικές σχολές, τις σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά. Απέτυχε να φτιάξει ένα ενιαίο πλαίσιο για όλες τις σχολές σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος είχε αποστείλει επιστολή στις 2/11/2020 στον ΕΟΔΥ και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, ρωτώντας τα κριτήρια με τα οποία επεβλήθη lockdown Πολιτισμό, πριν το γενικό lockdown. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα: με ποια διαδικασία και ποια κριτήρια αποφασίστηκαν τα συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα για τον Πολιτισμό; Δεν θα σταματήσουμε αν δεν πάρουμε επαρκείς απαντήσεις για τους λόγους που ο κλάδος μας έχει οδηγηθεί σε αυτό το σημείο.

 

Το μέγεθος της καταστροφής στον κλάδο του Πολιτισμού αποτυπώνει το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζοντας την μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 στο αστρονομικό ποσοστό του 88,2%. Παντού στην Ευρώπη συζητείται το άνοιγμα του Πολιτισμού και γίνονται μελέτες για την διασπορά του ιού, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις ασφαλέστερες κοινωνικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση παραβλέπει το γεγονός ότι το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, προϋποθέτει προετοιμασία, σχέδιο και χρόνο. Αν αυτό το σχέδιο δεν καταρτιστεί τώρα, η θερινή σαιζόν θα είναι άλλη μία χαμένη σαιζόν και θα φέρει τον κλάδο στο χείλος της οριστικής καταστροφής. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει επιτέλους την απαραίτητη σοβαρότητα, ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις ασφαλούς αλλά και βιώσιμης επανεκκίνησης του κλάδου το συντομότερο δυνατόν.

 

Ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, όπως και η υπομονή μας.

 

Για όλα τα παραπάνω ανακοινώνουμε μεγάλη Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 15/4 και ώρα 11.00πμ στο ΥΠΠΟΑ, με πορεία στο Υπουργείο Υγείας και από εκεί στο Υπουργείο Εργασίας.

 

 

Απαιτούμε:

1. Άνοιγμα του πολιτισμού ταυτόχρονα με Τουρισμό και Εστίαση.

2. Άμεση ανακοίνωση ημερομηνίας επανέναρξης, ώστε να γίνει ο απαραίτητος, τουλάχιστον δίμηνος, προγραμματισμός. 

3. Δημιουργία υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους χώρους Πολιτισμού, όπως επίσης και για τις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, χορού, ωδεία).

4. Διατήρηση της στήριξης στον κλάδο ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα μειωμένης χωρητικότητας.

5. Ανακοίνωση στήριξης για Απρίλιο όλων των εργαζομένων που λαμβάνουν επιδόματα ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου και αυτόματη ανανέωση για κάθε μήνα μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας του Πολιτισμού. Πίστωση των αποζημιώσεων τις ίδιες ημερομηνίες με τις αποζημιώσεις όσων βρίσκονται σε αναστολή.

6. Πλήρες πακέτο αποζημίωσης στους αποζημιούμενους από το Μητρώο Καλλιτεχνών, αντίστοιχο με αυτό όσων βρίσκονται σε αναστολή.

7. Διευθέτηση ζητημάτων ΟΑΕΔ (εποχικό επίδομα 2021, συνολικό ζήτημα εποχικότητας καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, ένσημα για τους μήνες που λάβαμε επίδομα ειδικού σκοπού)

8. Αποζημιώσεις από Ιανουάριο και έπειτα και σε όσες/ους γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2021, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας κ. Άννας Στρατινάκη."