Με τριετή θητεία ορίστηκε νέος διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ο Λουκάς Καρυτινός, ύστερα από την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

 

Ο Λουκάς Καρυτινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952, όπου σπούδασε Μουσική και Νομικά, στο Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα. Από το 1976 έως το 1981 συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου με τον Χέρμπερτ Άλεντορφ, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ με τους Ότμαρ Σουίτνερ και Βάλτερ Βέλλερ.
 
Από το 1981 έως το 1985 εργάστηκε στη Γερμανία (Κόμπλεντς, Κολωνία, Βερολίνο). Κατά τη διαμονή του στο Βερολίνο, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκολο Τεάτρο Μπερολίνο». Tο 1985 έλαβε θέση τακτικού αρχιμουσικού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία έγινε Μουσικός Διευθυντής το 1992. Από το 1999 έως το 2005  υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της.
 
Ο Λουκάς Καρυτινός επανειλημμένα έχει διευθύνει όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες κι έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Αρένας της Βερόνας, Καρακάλλα Ρώμης, Φεστιβάλ Πουτσίνι «Τόρε ντελ Λάγκο», Βίττεν –Γερμανίας, Λας Πάλμας, Αβάνς, Αντίμπ κ.α. Έχει συμπράξει ως αρχιμουσικός με συμφωνικές ορχήστρες όπως η London Philharmonia, RSO-Berlin, Suisse Romande, WDR, Bruckner Orchester Linz, Philomusica Oxford, Orchestre Philharmonique de Nice, ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης κ.α. καθώς και με θέατρα όπερας, όπως η Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Λισέο της Βαρκελώνης, της Κολωνίας, η όπερα «Αριάγα» του Μπιλμπάο, του Μόντε Κάρλο, του Ντιτρόιτ, της Ρώμης, της Κατάνια, του Κάλιαρι, της Μόντενα, του Λιβόρνο, της Πίζας, της Βέρνης , του Σάλτσμπουργκ κ.α. Για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» που έχει προσφέρει στο χώρο της μουσικής τιμήθηκε το 1989 με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων. Το 2001 του απονεμήθηκε το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Γ’ Πρόγραμμα-ΕΡΑ. Το 2006, ανέλαβε υπεύθυνος της διάδοσης του έργου του P. Mascagni από το Ίδρυμα P. Mascagni με έδρα το Λιβόρνο – γενέτειρας του συνθέτη- που ως κορύφωση είχε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ιταλία της όπεράς του «Ίρις» που είχε μεγάλη απήχηση κι επιτυχία. Για την προβολή του έργου του P. Mascagni αλλά και της ιταλικής όπερας ανά τον κόσμο, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του «Commendatore dell’ Ordine della Solidarieta’ Italiana».


Το 2008 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για τις παραστάσεις του της «Τραβιάτα» με την όπερα Θεσσαλονίκης και της «Τουραντότ» με την Εθνική Λυρική Σκηνή στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο, καθώς και για την εν γένει προσφορά του στην Όπερα, του απένειμε το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής». Τo 2010 η «Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» του απένειμε το Βραβείο «Απόλλων», για τη συνολική μουσική  προσφορά του στον Οργανισμό. To 2016 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Σπ. Μοτσενίγου (Μουσικής).
 
Σήμερα ο Λουκάς Καρυτινός, εκτός της μουσικής του δραστηριότητας, διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.