Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την αμήχανη συνειδητοποίηση πως η μόνη αναφορά στην Τέχνη ήταν η φράση: «Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές», δίχως να διευκρινίζεται -για άλλη μια φορά- τί θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους (μουσικούς, τεχνικούς κλπ.), που εργάζονται σε αυτά, ένας-ένας οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται με αναρτήσεις και μιλούν για "μαύρο στην Τέχνη". Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στις συναυλίες και είπε ότι θα γίνει κάποια προσπάθεια....

 

Ο Σωκράτης Μάλαμας συνεχίζοντας την καθημερινή ρουτίνα που ξεκίνησε με την καραντίνα να αναρτά στη σελίδα του ένα τραγούδι κάθε μέρα, με χειρόγραφο μήνυμά του αφιέρωσε "σε όλους τους φίλους - συνεργάτες - γνωστούς και αγνώστους από όλο το φάσμα των Τεχνών κι από όλους τους κλάδους των εργασιών", το "Ποιός τη ζωή μου" του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου, τονίζοντας πως "η αδιαφορία και ο προγραμματισμός της παρούσας κυβέρνησης για όλους αυτούς είναι πνιγμός και εξαφάνιση μάλλον με πολύ στοχευμένη πρόθεση".

 

 

 

Ακολούθησε αντίστοιχο -χειρόγραφο- μήνυμα και στη σελίδα της Φωτεινής Βελεσιώτου η οποία δηλώνει: "από 12 του Μάρτη, μέρα παρά μέρα σχεδόν τραγουδούσα απ'το σπίτι μου. Προσπαθούσα να δίνω κι εγώ -όπως κι άλλοι συνάδελφοι - δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μου. Από σήμερα ΣΙΩΠΩ. Η αναλγησία της πολιτείας για τους ανθρώπους της Τέχνης κι όσους εμπλέκονται, είναι πασιφανής." Λίγο παρακάτω σημειώνει πως: "αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του πολιτισμού και τα μέτρα παραμένουν επισφαλή για την υγεία μας, θεωρώ υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει τον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού."

 

 

 

Με βίντεό τους στο youtube οι τραγουδιστές: Lou Is, Τζώρτζια Κεφαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κατερίνα Μακαβού, Γρηγόρης Κλιούμης, Αλέξανσρος Εμμανουηλίδης, Στέλιος Δάβαρης, οι τεχνικοί: Τίτος Καργιωτάκης, Μίμης Κωνσταντινίδης, Μάρκος Κουτσιανάς, Χρήστος Χαρμπίλας, Γιάννης Ταβουλάρης, Δημήτρης Κατέβας και οι μουσικοί: Αναστάσης Βουκυκλαράκης, Χάρης Μιχαηλίδης, Πάνος Τόλιος, Κώστας Φόρτσας, Κωνσταντής Πιστιόλης, Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Ανθή Κύρκου, Θανάσης Αρχανιώτης, Νίκος Γιούσεφ, Γιώργος Καρδιανός, Θανάσης Τζίνγκοβιτς, Δημήτρης Σίντος, Νίκος Μαγνήσαλης, Τόλης Δεληγιάννης, ζητούν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει η εργασία τους και να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία.

 

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανέβασε στη σελίδα του μια φωτογραφία με συνεργάτες του, γράφοντας: "Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ. Απ' αυτή ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας. Ζητάμε απλώς το αυτονόητο: ΑΜΕΣΗ στήριξη των καλλιτεχνών και όλων των εργαζομένων στον πολιτισμό, χωρίς καμία εξαίρεση. Και ένα στοιχειώδες ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ για το πότε και με ποιούς όρους μπορούμε να επιστρέψουμε στις εργασίες μας, όπως όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία κανενός."

 

 

 

 

Άμεση αντίδραση και από το Νίκο Πορτοκάλογλου με ανάρτηση στη σελίδα του στην οποία ζητά: "Ηθική και οικονομική στήριξη ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας τώρα!
Καλά τα Μουσεία και ο πολιτισμός των προγόνων, αλλά ας φροντίσει η Πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας πριν πάει από ασιτία!"

 

 

 

 

Και ο Γιώργος Νταλάρας με μήνυμά του δηλώνει: "Περιφρόνηση και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ δείχνει η πολιτεία με τον τρόπο που αντιμετωπίζει χιλιάδες ανθρώπους της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ΘΕΑΤΡΟΥ. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι στη σκηνή, αλλά και όλοι όσοι δουλεύουν πίσω και γύρω απ' αυτήν, που χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ούτε θέαμα, ούτε ακρόαμα.
Το λέμε και το τονίζουμε εδώ και μέρες με κάθε τρόπο. Αυτή η αδιαφορία οδηγεί συναδέλφους μας μουσικούς, τεχνικούς, όλους μας τους συνεργάτες στην απόγνωση και στην απόλυτη ένδεια. Θα είμαστε ΜΑΖΙ. Θα τους στηρίξουμε σε ΟΛΕΣ τις αποφάσεις τους."

 

 

 

 

Η Τάνια Τσανακλίδου αντίστοιχα σημειώνει: "Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος οφείλει να μεριμνά για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του κάθε φορά που κινδυνεύει η ζωή μας και η επιβίωσή μας, όταν, μάλιστα, το ίδιο το κράτος αναστέλλει όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες."

 

 

 

 

Ο Οδυσσέας Ιωάννου σε αντίστοιχη ανάρτηση: "Έχω πάψει εδώ και χρόνια να ζητάω «ρομαντισμούς» από πολιτικούς και οικονομικές ιδιοφυίες. Δεν ζητάω να σεβαστούν το ακριβότερο κομμάτι του νεοελληνικού πολιτισμού, την τέχνη της χώρας τους. Μόνο να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους της με το αίσθημα ισονομίας που απαιτεί η θέση τους. Σαν επαγγελματική ομάδα. Να μην τους ξεπετάνε με απόλυτες και σκοτεινές αποφάσεις δίχως να αφήνουν ίχνος φωτός να περάσει, ίχνος νοιαξίματος για το παρόν και το μέλλον τους."

 

 

 

 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέβασε μια ανάρτηση που περιέχει μια μαύρη εικόνα και έχει τίτλο "ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;) ΑΝΑΡΤΗΣΗ", ανακοινώνοντας πως "η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι α) να ανακοινωθεί εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα (προτάσεις για το πώς θα γίνει έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους) β) να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που θα σώσει τους στιχουργούς και τους συνθέτες που από το 2013 υποφέρουν (οι αρμόδιοι γνωρίζουν πώς) γ) σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες. Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό). Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό. Από δω λοιπόν, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός. Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου. Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας."

 

 

 

 

Μήνυμα σε μαύρο φόντο και από την Ελευθερία Αρβανιτάκη που σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η επόμενη μέρα δεν έχει καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούμαστε στον πολιτισμό, τους προφανείς και μπροστά, αλλά και τους πολλούς αφανείς και πολύτιμους συνεργάτες μας. Η επόμενη μέρα δεν έχει καμία πρόβλεψη συνθηκών επανεκκίνησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Είναι τουλάχιστον άδικο και οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ματαιώσει τις παραστάσεις μας ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και είμαστε σε πλήρη αβεβαιότητα και εντελώς στον αέρα για την επόμενη μέρα κι εμείς αλλά και οι συνεργάτες μας μουσικοί, τεχνικοί, φροντιστές, παραγωγοί και διοργανωτές."

 

 

 

 

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος περιέγραψε με 2 λέξεις το μαύρο κάδρο του ως "μοντέρνα Τέχνη"

 

 

 

 

Μαύρο και στη σελίδα της Νατάσσας Μποφίλιου με το εξής συνοδευτικό μήνυμα: "Μαύρο, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι. Με ανάγκες και δικαιώματα."

 

 

 

 

Έκκληση στην πολιτεία "να επιδείξει ευαισθησία και να αρθεί στο ύψος της περίστασης ώστε να προτείνει άμεσα λύσεις. Ας βρούμε μια εναλλακτική οδό για αυτούς κυρίως που έχουν βιοποριστική ανάγκη. Για αυτούς τους χαμληλόφωνους, που δύσκολα φαίνονται και σπάνια ακούγονται. Προστατεύοντας τους μουσικούς σήμερα, προστατεύουμε την μουσική και διατηρούμε την ζωή αξιοβίωτη", κάνει μέσω των σελίδων του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Κωστής Μαραβεγιάς.

 

 

 

 

Ο Σπύρος Γραμμένος με βίντεό του στο youtube που έχει τίτλο "Μαύρο στην Τέχνη" και χαρακτηριστικό ήχο μέσα σε αυτό τον ήχο της βλάβης αναφέρει: "Μαύρο στην Τέχνη; Πίσω από τον κάθε Γραμμένο που λέει τα τραγούδια του, υπάρχουν μουσικοί, ηχολήπτες, τεχνικοί φωτιστές και άλλοι εργαζόμενοι σε αυτόν τον χώρο που σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, μένουν εκτός εργασίας και οποιασδήποτε βοήθειας. Σαν να είναι αόρατοι. Μέχρι να βρεθεί κάποια λύση για όλους εμάς, κάνουμε ένα διάλειμμα. Ρίχνουμε μαύρο. Το μαύρο που μας ρίχνει το κράτος. Καλούμε όλους τους καλλιτέχνες και τις ομάδες τους να πράξουν ανάλογα."

 

 

 Χειρόγραφο μήνυμα και από τη Ματούλα Ζαμάνη: "(...)Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο του θεάματος (ΟΛΟΙ), καλούνται να ζήσουν με καλώδια και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με χορδές, καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης και καμιά προοπτική. ΟΧΙ. Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΑΖΙ."

 

 

 

 

Μαύρο και από το Στάθη Δρογώση που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με το Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού εκπροσωπώντας την Ερατώ και την ΕΔΕΜ: "Ζητάμε έκτακτη ενίσχυση. Για τους μουσικούς, τους τραγουδιστές τους τεχνικούς τους χορευτές τους ηθοποιούς τους εικαστικούς και γενικά τους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης."

 

 

 

Η τραγουδοποιός Νεφέλη Λιούτα στην κατακλείδα της δικής της ανάρτησης λέει: "Εγώ, ήθελα πάντα να γράφω μουσική και να λέω ιστορίες. Αυτή είμαι. Και αν κανείς με ρωτήσει αυτές τις μέρες, "τι δουλειά κάνεις;", θα πω μουσικός και αν πει, "ναι, αλλά τι κάνεις για κανονική δουλειά;" θα πω και πάλι, μουσικός."