Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) ζητά την άμεση
παρέμβασή σας στο επείγον ζήτημα της εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος που,
λόγω της πανδημίας, είτε θα ακυρωθούν είτε θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία εντός
του 2020 ή το 2021. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

 

Η θλιβερή πραγματικότητα της εξάπλωσης της πανδημίας απέφερε την απότομη διακοπή της
επιχειρηματικής δραστηριότητας με εντολή της Δημόσιας Αρχής και ως αποτέλεσμα η επιτακτική
ανάγκη για περιοριστικά μέτρα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι και το βασικό μέλημα όλων, έχει ως αντίκτυπο την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω της ακύρωσης ή μετάθεσης αυτών σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή (ακόμη και για το επόμενο έτος). Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης αυτών των εκδηλώσεων προέρχεται από τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων για την εκάστοτε εκδήλωση. Οι αμοιβές των ξένων παραγόντων (πρακτορεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών, καλλιτεχνικές αμοιβές, κόστος τεχνικού εξοπλισμού και σκηνικών των καλλιτεχνών) καθώς και τα εγχώρια έξοδα όπως αυτά της διαμονής και της διαφήμισης έχουν στο μεγαλύτερό τους κομμάτι ήδη προ-εξοφληθεί.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως σε μια περίπτωση μαζικών ακυρώσεων ή αναβολής εκδηλώσεων σε
μεταγενέστερη ημερομηνία, ο εκάστοτε Διοργανωτής έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος από τα
προαναφερθέντα προ-πληρωμένα κόστη και αδυνατεί να διεκδικήσει την επιστροφή τους.

Αιτούμαστε, ως λύση για την διατήρηση ενός είδους ταμείου στις επιχειρήσεις ώστε να
αποφευχθεί η ολική οικονομική καταστροφή του κλάδου των Πολιτιστικών εκδηλώσεων την άμεση ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει στους Διοργανωτές Πολιτιστικών εκδηλώσεων το ακόλουθο:


- Την έκδοση voucher, η αξία των οποίων θα ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου της εκάστοτε ακυρωθείσας ή αναβληθείσας εκδήλωσης και το οποίο μπορεί ο κάτοχός του να το εξαργυρώσει για την παρακολούθηση άλλης εκδήλωσης με χρονική ισχύ εως 31 Δεκεμβρίου 2021 (λήξη επόμενου ημερολογιακού έτους). Η χρήση voucher, αντί της επιστροφής μετρητών, έχει ήδη υιοθετηθεί από φορείς τουρισμού, όπως τις αεροπορικές εταιρίες και έχει υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαικές χώρες .


Σε περιπτώσεις αναβολής εκδήλωσης για μεταγενέστερη ημερομηνία, όπου ο κάτοχος του εισιτηρίου δεν επιθυμεί την αντικατάσταση του εισιτηρίου του με voucher, δικαιούται να κρατήσει το εισιτήριό του με την παλιά ημερομηνία εκδήλωσης το οποίο και θα ισχύει για την νέα ημερομηνία (ακόμη και σε περιπτώσεις που η νέα ημερομηνία είναι εντός του επόμενου ημερολογιακού έτους).
Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, του Βελγίου , της Ισπανίας και της Γερμανίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη για τη λήψη παρόμοιων μέτρων. Παράλληλα, αυτή η λύση έχει δημοσιευθεί παγκοσμίως σε άρθρα που αφορούν στην μουσική και πολιτιστική βιομηχανία με στόχο την υιοθέτησή της και από άλλους φορείς.

 

Η πρότασή μας αυτή στοχεύει στην συντήρηση της οικονομίας, την αποφυγή της χρεωκοπίας και στην ενίσχυση της ιδέας ότι κράτος και πολιτιστικοί φορείς συνεργάζονται για την διατήρηση του πνεύματος της πολιτιστικής και μουσικής κληρονομιάς.


Επιπρόσθετα, καθώς ο χώρος του θεάματος απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες με πληθώρα
ειδικοτήτων, μια πιθανή οικονομική καταστροφή του χώρου θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα το
πολυπληθές αυτό ανθρώπινο δυναμικό στην ανεργία.


Ευελπιστούμε στην άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την προστασία του χώρου του θεάματος και των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που
απασχολείται αποκλειστικά σε αυτές.