Το πόσο ενοχλούσε την Τουρική Κυβέρνηση η Χελίν Μπολέκ και πόσο φοβόταν την επιρροή της, όπως και των άλλων μελών του συγκροτήματος Grup Yorum φάνηκε και από την αντίδραση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κηδείας της, που δεν δίστασε να πετάξει δακρυγόνα και μέσα στο νεκροταφείο για να διαλύσει το πλήθος κόσμου που ήταν παρών. 

Εκτός από τη βίαιη καταστολή και τη διάλυση του πλήθους η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις συγγενών και φίλων της τραγουδίστριας που πέθανε ύστερα από 288 ημέρες απεργείας πείνας (Διαβάσε περισσότερα ΕΔΩ).

 

Στόχος της αστυνομίας ήταν να εμποδίσει την τελετή της κηδείας στον τόπο λατρείας των  Αλεβιτών (Τζεμέβι). Στη μέση της διαδρομής, στο Nurtepe, η αστυνομία είχα στήσει τις δυνάμεις της και σταμάτησε την πομπή. Οι οδηγοί της νεκροφόρας, οι συγγενείς και οι δικηγόροι της θανούσης συνελήφθησαν. Η αστυνομία ζήτησε να μεταφερθεί το σώμα απευθείας στο νεκροταφείο του Feriköy.

 

Όλοι οι δρόμοι πρόσβασης στο Cemevi και το πολιτιστικό κέντρο Idil στο Okmeydani είχαν κλείσει από το πρωί. Παρά τα μέτρα της αστυνομίας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν φτάσει μπροστά από το Τζεμέβι. Διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα εναντίον του αποκλεισμού της αστυνομίας και τραγούδησαν τραγούδια του Grup Yorum. Έπειτα ξεκίνησαν προς το νεκροταφείο, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία. Το πλήθος προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία και τότε η αστυνομία προχώρησε σε βίαιη επίθεση με αντλίες νερού και δακρυγόνα ενώ προχώρησε σε συλλήψεις πολλών ανθρώπων.

 

Ενώ οι άνθρωποι συνέχιζαν να περιμένουν έξω από τον αλεβίτικο ναό, το σώμα της Χελίν Μπολέκ μεταφέρθηκε με τη βία στο νεκροταφείο από την αστυνομία.

 

Στην Τουρκία δεν έχει επιβληθεί ακόμα γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε είναι απαγορευμένες οι συναθροίσεις σε κηδείες. Αυτό που επιδίωξαν ήταν να εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Αλεβιτών, που αποτελούν ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα (περίπου 23 εκατομμυρίων) και δεν έχει σχέσεις με τους σουνίτες μουσουλμάνους της Τουρκίας. Το κράτος της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει τους Αλεβίτες σαν ιδιαίτερη θρησκεία, αλλά από την εποχή του Κεμάλ θεωρεί τους ναούς τους πολιτιστικά  σωματεία και τους Αλεβίτες μέλη των σωματείων…

 

 

Tο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Ηelin Βölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Group Yorum. Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη “σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία” του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί. 

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή ως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της H. Bolek και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών τους».