deftero_logoΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Δεύτερο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας γιορτάζει την αλλαγή του χρόνου με τον δικό του μοναδικό τρόπο διαμορφώνοντας το πρόγραμμα με καλεσμένους και εκπομπές που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο ραδιόφωνο. Και αυτό είναι που περιμένει κανείς από τα κρατικά ραδιόφωνα που αν μη τι άλλο έχουν και την πολυτέλεια να διατηρούν ένα μεγάλο και ιστορικό αρχείο εκπομπών.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Ο θεολόγος, ψυχολόγος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κατσιάρας είναι ο καλεσμένος του Δεύτερου Προγράμματος την παραμονή πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί.
Με αφορμή το βιβλίο που συνυπογράφει με την Μάρω Βαμβουνάκη Όταν ο Θεός πεθαίνει - Μια συζήτηση (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ)

Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου
radio_lambaliΜια δίωρη εκπομπή με στιγμιότυπα και αποσπάσματα από παλιές ραδιοφωνικές πρωτοχρονιάτικες εκπομπές από το 1953 ως το 1985. Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης δίνουν ευχές, μοιράζονται αναμνήσεις, διαβάζουν πρωτοχρονιάτικα διηγήματα, παίζουν και τραγουδούν σε ραδιοφωνικές επιθεωρήσεις. Μνήμες και ντοκουμέντα μέσα από το ανεξάντλητο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Επιλογή Επιμέλεια - Παρουσίαση: Σιδερής Πρίντεζης
Παραμονή Πρωτοχρονιάς 19.00 με 21.00 το βράδυ

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στην Ελληνική Ραδιοφωνία

Μία τρίωρη εκπομπή με όλα τα απαραίτητα συστατικά για το ξεπροβόδισμα του παλιού και το καλωσόρισμα του καινούριου χρόνου. Ένας οδηγός επιβίωσης για τους επίδοξους master chef του 2011. Η Μαρία Κοζάκου και ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, με βασικό συστατικό τα τραγούδια, μαγειρεύουν.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου από τις 10 το βράδυ στη ΝΕΤ 105.8, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς

Ανήμερα πρωτοχρονιάς

Πρωτοχρονιές της παλιάς Αθήνας
Ραδιοφωνική εκπομπή του 1960 σε παραγωγή Γιώργου Θεοδοσιάδη που πραγματοποιεί αναδρομή στην πρωτοχρονιάτικη Αθήνα του παλιού καιρού μέσα από δραματοποιημένα στιγμιότυπα που έγραψε ο Κώστας Πρετεντέρης και στα οποία πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί. Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επιλογή-Επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης 9.00 με 10.00 το πρωί

Ήρθε πάλι νέον έτος
Οι συμβολικές επιδιώξεις της Πρωτοχρονιάς, της τύχης το κυνηγητό, ο ελληνικός Άγιος Βασίλης, το έθιμο της βασιλόπιτας. 10 με 12 το πρωί. Παραγωγή: Φεβρωνία Ρεβύνθη

Πρωτοχρονιά στη Λιλιπούπολη
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ακούγονται πρωτοχρονιάτικα επεισόδια της θρυλικής παιδικής σειράς του Τρίτου Προγράμματος Εδώ Λιλιπούπολη.
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια της Λιλιπούπολης ηχογραφημένα στη συναυλία που δόθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα πλαίσια του Μουσικού Αύγουστου του 1980.
Επιλογή-Επιμέλεια-Παρουσίαση: Σιδερής Πρίντεζης 12.00 - 14.00

Κυριακή 2 Ιανουαρίου

ΣΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΡΑΜΠΑΣ
Μία ραδιοφωνική εκπομπή για το Θέατρο
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 στη πρώτη εκπομπή του Καινούριου Χρόνου και στη 1 το μεσημέρι, ο Γιάννης Γαβρίλης φιλοξενεί στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 δύο θεατρικούς μονολόγους.
Στο πρώτο ημίωρο η Υρώ Μανέ εύχεται Καλή Χρονιά και μιλάει για την. margarita_zorbalaΕΡΑΣΜΙΑ που ερμηνεύει στον θεατρικό μονόλογο που έχει ανέβει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη Αίθουσα Κάρολος Κούν Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ και που είναι βασισμένος στο ομότιτλο διήγημα του Νίκου Βασιλειάδη. Η προσαρμογή για Θεατρικό έγινε από την Εμμανουέλα Αλεξίου και τον ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο που σκηνοθέτησε και την παράσταση.(Στην εκπομπή παρεμβαίνει τηλεφωνικά ο συγγραφέας του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ.
Στο δεύτερο ημίωρο ο Δημήτρης Πιάτας αφού ευχηθεί στου ακροατές Ευτυχισμένο Νέο Χρόνο, με το ιδιαίτερο χιούμορ που τον διακρίνει, συζητάει για τον θεατρικό μονόλογο του Σάκη Σερέφα (μιλάμε και μαζί του τηλεφωνικά) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  ΒΛΑΚΕΙΑΣ που θα παρουσιάσει, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 2 και 3 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, εγκαινιάζοντας την θεατρική σκηνή ενός νέου χώρου τέχνης που ονομάστηκε ELI-ART από την ελιά που δεσπόζει στον εξωτερικό χώρο του.


Στην άκρη ενός φιλιού με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και η Ζέλια Σταύρου βρέθηκαν στο Θέατρο Κάππα και ηχογράφησαν τη συναυλία της Μαργαρίτας Ζορμπαλά. Μια συναυλία που μας ταξιδεύει από τον Ρώσικο ρομαντισμό μέχρι τα ελληνικά αρώματα και από το αργεντίνικο πάθος μέχρι τον αισθησιακό κόσμο της Ισπανίας. Η σπουδαία ερμηνεύτρια βρίσκεται σε μια διαρκή συνάφεια με τις world μουσικές και διακρίνεται για τις επιλεγμένες κινήσεις της, κάτι που φαίνεται στις εμφανίσεις της στο Θέατρο Κάππα. Αυτό το ταξίδι στην άκρη ενός φιλιού μεταδίδει το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 στις 2 Ιανουαρίου, 10 με 12 το βράδυ.