Με ανοιχτή επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ο συνθέτης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. της "Αυτοδιαχείρισης" (εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) Γιάννης Γλέζος, παρουσιάζει τα πράγματα από τη δική το οπτική και πυροδοτεί ένα νέο γύρο συζητήσεων γύρο από το θέμα ενώ συγκρούεται παράλληλα με μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών. 
 
Αγαπητή κυρία Μενδώνη
 
Ομολογώ δημόσια ότι παρά το πλήγμα που μας καταφέρατε, αρχίζω να σας συμπαθώ, ύστερα από τη λάσπη που δέχεσθε από τους ίδιους που μας συκοφαντούσαν τόσα χρόνια, παρέα με τον Αντωνιάδη, τον πρόεδρο τού ΟΠΙ και τής ΕΥΕΔ, δηλαδή τον κρατικό ανταγωνιστή μας στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Τώρα θα καταλάβετε τι σημαίνουν "στημένες κατηγορίες", αφού τώρα τις δέχεστε και εσείς πάνω στο πετσί σας. Επίσης ελπίζω να πήρε το μάτι σας (στην παρέα τους) και την νυν Διευθύντρια του ΟΠΙ, τού οργανισμού τού Υπουργείου σας που εισηγήθηκε την ανάκληση τής άδειας μας κι έτσι σάς παρέσυρε στο να βγάλετε την απόφαση σας για δίμηνη ανάκληση της αλλά (δόξα τω Θεώ!) υπάρχουν ακόμα δικαστές-όχι στο Βερολίνο αλλά στην Αθήνα-και την ακύρωσαν κι αυτό ελπίζω να μη σας δυσαρέστησε αλλά να σας έκανε να δείτε το όλο θέμα από την αρχή πολύ πιο προσεχτικά και καθαρά  με άλλο μάτι κι όχι (πιθανόν) υπό την ανενημέρωτη πίεση κάποιων συμβούλων σας....
 
Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;  Γιατί θέλω να σας βοηθήσω να βγείτε από το αδιέξοδο που οδηγείστε κάτω από τη συνεχή δημόσια πίεση αυτών που αυτοεπονομάζονται "μεγάλα ονόματα". Τα πραγματικά μεγάλα ονόματα τα φτιάχνει ο χρόνος πολύ αργά και μάλλον μεταθανατίως, όχι πάντως οι δημόσιες σχέσεις, οι παρεούλες των δημοσιογράφων και οι επιτυχιούλες. Τα πραγματικά μεγάλα ονόματα είναι σεμνά, δεν έχουν συνείδηση τού μεγαλείου τους και προπάντων δεν  χρησιμοποιούν ποτέ γκαιμπελικές μεθόδους. Με τη λογική αυτή και ο Ηρόστρατος είναι μεγάλο όνομα αλλά η Ιστορία ξέρει ότι ήταν μόνον ένας ανόητος εμπρηστής.
 
Έτσι σας γράφω αυτήν την ανοικτή,  ήρεμη και φιλική επιστολή για τους εξής συγκεκριμένους αλλά και λόγω των συνθηκών επιτακτικούς λόγους:
 
1. Σας γράφω για να σας θυμίσω ότι όλοι αυτοί, (οι ίδιοι ακριβώς), που σήμερα σας χτυπάνε, πέσανε να σας φάνε ζωντανή όταν ορίσατε πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής σας Επιτροπής την κυρία Σταματούδη που χωρίς αυτήν δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ ο πραγματικός οικονομικός και δικαστικός έλεγχος τής ΑΕΠΙ που έφερε το τέλος της-και μην ακούτε τα παραμύθια περί δήθεν θάρρους τού Ξυδάκη ο οποίος, όταν του έκλεισε την πόρτα στη μούρη η ΑΕΠΙ-με άρνηση τού ελέγχου λόγω οικονομικών προσωπικών δεδομένων (!!!!)-έκανε ένα χρόνο ακριβώς να συνέλθει από το σοκ!
 
2.  Σας γράφω λοιπόν για να σας παροτρύνω να ΜΗΝ υποκύψετε στις πιέσεις από τους ίδιους και να ΜΗΝ δώσετε στην ΕΔΕΜ άδεια λειτουργίας χωρίς την Έκθεση Βιωσιμότητας που απαιτεί ο Νόμος τής (φίλης τους) Κονιόρδου που έκανε τα πάντα για να σώσει την ΑΕΠΙ (μέχρι και ειδικό άρθρο ραμμένο και κομμένο ακριβώς στα μέτρα τής ΑΕΠΙ έκανε, το άρθρο 50 του νόμου της). Αλλά ευτυχώς την πρόλαβε ένας αδέκαστος εισαγγελέας που θα μείνει στην Ιστορία:
O Γιάννης Παναγόπουλος. 
 
Δεν ανάρτησα τυχαία προ ημερών το απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής (7 Οκτωβρίου 2019) όπου σε επίκαιρη ερώτηση τού Βερναρδάκη απαντήσατε πολύ σωστά ότι η άδεια λειτουργίας θα δοθεί στην ΕΔΕΜ μόνο εφόσον παραδώσει (σύμφωνα με τον 4481/17) την  Έκθεση Βιωσιμότητας ή Business Plan κι αυτό γίνεται για την προστασία των μελών της και για να μην χρειαστεί ποτέ-προκειμένου να λειτουργήσει-να ζητήσει κρατική ενίσχυση! Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο κι ας επιχειρηματολογούν οι ίδιοι-μάταια και πάλι-ότι ο ΟΠΙ (δηλαδή ο Αντωνιάδης και η Βαγενά,  δηλαδή ο εαυτός τους ο ίδιος) δεν τους ζήτησαν βιωσιμότητα!! Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι.... 
 
3. Σας γράφω επίσης για να σας παροτρύνω να μην δοθεί η κρατική επιδότηση των 3.000.000Ε τής ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ γιατί μια τέτοια χορηγία θα καταρριφθεί και θα ακυρωθεί (με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες για διασπάθιση τού δημοσίου χρήματος) από τα δικαστήρια. Δεν νοείται ειδική μεταχείριση προς έναν και μόνον οργανισμό όταν αγνοούνται όλοι οι άλλοι που παλεύουν τόσα χρόνια για να επιβιώσουν και να κάνουν το καθήκον τους προς τα μέλη τους. Κι αν αυτό προβλέπεται στις κακοστημένες τροπολογίες τής Κονιόρδου είναι αυτονοήτως παράνομο, καταχρηστικό και αντισυνταγματικό και δεν θα έπρεπε για οποιονδήποτε λόγο να το ακολουθήσετε. Στην ουσία το μόνο που ενδιαφέρει όλους εκείνους που σας επιτίθενται είναι τα χρήματα τής κρατικής επιδότησης γιατί δεν έχουν τα κεφάλαια να ξεκινήσουν την ΕΔΕΜ (έστω και με άδεια), ανεξαρτήτως αν τα ρεπερτόρια τους (μελλοντικά) θα βγάζουν χρήματα. Τα θέλουν όλα δικά τους. Θέλουν δηλαδή να ξεκινήσουν με μηδενικά έξοδα (αφού θα τους τα πληρώνει το κράτος) και να παίρνουν ακέραια τα χρήματα τους στις διανομές, ενώ κατηγορούν εμάς ότι παρακρατούμε για τα έξοδα μας πολλά χρήματα από τις διανομές μας! Αν τους δώσετε τα 3.000.000Ε θα πρέπει να απαιτήσουμε κι εμείς από το κράτος (δηλαδή το ΥΠΠΟ) το ισόποσο για να εξοφλήσουμε το δάνειο μας από την CISAC και για να πληρώνουμε όλα μας τα έξοδα και να μην χρειάζεται έτσι να παρακρατάμε χρήματα για τα έξοδα μας από τις διανομές των μελών μας! Δεν γίνεται να υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα δύο οργανισμοί δύο ταχυτήτων όπου ο ένας παρασιτικά θα ζει από το κράτος και ο άλλος θα παλεύει τον ανταγωνισμό του χωρίς βοήθεια στην Αγορά. Αυτό θα είναι ένα υβρίδιο τερατογένεσης σοσιαλιστικού καπιταλισμού για να γελάει ο κόσμος μαζί μας. No pasaran!
 
4. Επίσης σας γράφω για να σας παροτρύνω να συνεχίσετε τον ΠΛΗΡΗ διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα της ΕΥΕΔ. Πώς θα μπορούσαν ποτέ να δοθούν χρήματα τής ΕΥΕΔ σε τρίτους (ακόμα κι αν είχαν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια συνταγματικότητας και ίσης μεταχείρισης προς τους άλλους οργανισμούς) αν υπάρχουν παράνομες πρακτικές ή πράξεις στην ΕΥΕΔ από τα διοικητικά της όργανα και στελέχη.
Αν υπάρξουν σοβαρά ευρήματα να αποδοθούν αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους από τα διοικητικά ή διευθυντικά πρόσωπα του ΟΠΙ και της ΕΥΕΔ υπέγραφαν ή συνυπέγραφαν τις αποφάσεις. Ήδη έχουν κατατεθεί (πέρα από τον δικό σας εσωτερικό έλεγχο) σοβαρότατες και επώνυμες στοιχειοθετημένες καταγγελίες στην ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) σε βάρος τής ΕΥΕΔ και όχι γελοιότητες σαν κι αυτές που κατέθεταν σε βάρος μας στον ΟΠΙ (τους) οι διάφοροι "αδιάφθοροι" αλλά πλήρως αδιάφοροι για την τύχη μας "δημιουργοί".
 
5. Σας γράφω για να σας διαβεβαιώσω σε ό, τι αφορά την άδεια που δώσατε στην ΑΟΔ τού Μάρη, ότι θα σας βοηθήσει πολύ η Αγωγή Ακύρωσης τής απόφασης σας που καταθέσαμε στο ΣτΕ για να ξεφύγετε κάπως από την πολιορκία όλων αυτών των ιδιωτικών συμφερόντων που ονειρεύονται μια νέα ΑΕΠΙ. Είναι τουλάχιστον άκομψο η ακροστοιχίδα τής ονομασίας τής νέας Μονοπρόσωπης Εταιρίας να βγάζει τη λέξη ΑΕΠΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίσς Πνευματικής Ιδιοκτησίας) Δεν το παρατηρήσατε; Όταν η νέα ΑΕΠΠΙ αναγκαστεί να αρχίσει να εγγράφει τα μέλη της θα εκπλαγείτε για το ποιοι θα είναι εκεί: τα πιο καλοπληρωμένα πρώην μέλη τής παλιάς ΑΕΠΙ. Είμαι σίγουρος επίσης ότι θα είναι και το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που περάσανε μια βόλτα κι από εμάς, προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο, δεν τα κατάφεραν και πήγαν  στη Σοβιετία (όπως  αποκαλούσαν τότε την ΕΥΕΔ) για να πάρουν κι εκεί τον έλεγχο, αλλά δεν τα κατάφεραν ούτε εκεί και τώρα είναι στην ΕΔΕΜ αλλά τα βρήκανε και με τον Μάρη. Παγκόσμιο ρεκόρ Χαμαιλεοντισμού!
 
6. Σας γράφω για να επισημάνω ότι σε μια εναλλαγή ρόλων καλών και κακών παιδιών με μια νέα χθεσινή τους επιστολή προς εσάς κάποιοι τώρα συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο του καλού παιδιού ως σύγχρονοι ντόκτορ Τζέκυλ και μίστερ Χάιντ ή νέοι Μακιαβέληδες και δεν σας χτυπάνε μετωπικά γιά την άδεια που δώσατε στην νέα ΑΟΔ, ενώ μέχρι χθες σας βρίζανε γι' αυτήν. Σε λίγο, επειδή ΕΜΕΙΣ κάναμε την αγωγή για την ακύρωση τής άδειας τής ΑΟΔ, θα αρχίσουν να υποστηρίζουν φανερά την ΑΟΔ για την "κακόβουλη" επίθεση μας. Τώρα, για την ώρα, ευγενικά σάς κατηγορούν ότι η καθυστέρηση σας να τους δώσετε την άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ και την κρατική επιδότηση τής ΕΥΕΔ είναι που ευθύνονται για την δημιουργία της ΑΟΔ! Εδώ είναι που γελάει και πάλι, δηλαδή ξεκαρδίζεται, το παρδαλό κατσίκι! Την ΑΟΔ την δημιούργησαν κάποιοι εξ αυτών (ανεξαρτήτως αν φαινομενικά ανήκουν σε άλλο, αδελφό σωματείο) και σ' αυτήν θα πάνε αρκετοί απ' όσους τώρα σας κατηγορούν γιατί θα πέσουν προκαταβολές. Μην σας μπερδεύει που τα ονόματα τους δεν φαίνονται ακόμα στον κατάλογο των μέλων της ΑΟΔ (για την ώρα παρουσιάζουν 3 μέλη, σχεδόν αγνώστους!). Σε λίγο θα εκπλαγείτε από κάποια πρόσωπα που θα αποκαλυφθούν ως μέλη της.... 
 
7. Σας γράφω επίσης για να πω ότι μέχρι σήμερα ήμουν δέσμιος μιας πολιτικής παλαιοτέρων Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντών τής ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ που ήθελαν να μην δημιουργούνται εντάσεις γιατί πίστευαν ότι έτσι θα βλάπταμε την ενοποίηση ΟΛΩΝ των δημιουργών σε έναν ενιαίο φορέα, (όπως απαιτούν τα Μέλη και οι Χρήστες, η Νοημοσύνη και η Αγορά). Όμως όταν κάποιοι από τους απέναντι μάς λένε ότι επιθυμούν την ενότητα αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή βυσσοδομούν εναντίον μας, μάλλον επιθυμία Κατοχής και Εξαφάνισης τής ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ μάς αποκαλύπτουν. Έτσι δεν μπορώ πια να σωπαίνω, ιδίως μετά το γεγονός τής σπίλωσης μας με επιστολές τους προς τούς προέδρους των ξένων οργανισμών, ακριβώς την ίδια στιγμή που με καλή τη πίστει και με πολύ καλή προαίρεση ένα μέλος τού Διοικητικού μας Συμβουλίου (ύστερα από εκφρασμένη δική τους επιθυμία) διαπραγματευόταν μαζί τους!! Χάριν τής δήθεν ενότητας τους
δεν πρόκειται να αυτοεξαφανιστούμε για κανέναν τους και για κανένα λόγο. Το μέχρι τώρα moratorium τής σιωπής και της ανοχής απέναντι τους έσπασε μονομερώς (τουλάχιστον από μένα)....
 
8. Τέλος σας γράφω για να προτείνω να αναλάβετε την πρωτοβουλία να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις των εμπλεκομένων φορέων για την δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού υπό την αιγίδα και τη διαμεσολάβηση τού Υπουργείου Πολιτισμού. Ο μόνος όρος που υπάρχει είναι ο σεβασμός προς την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, την Ιστορία της και τους Αγώνες της....
 
Φιλικά,
 
Γιάννης Γλέζος, συνθέτης