SOUNDSCAPES COMPOSITIONS

Οκτώβριος 2019 — Ιούνιος 2020 | Θεσσαλονίκη

Φορέστε τα ακουστικά σας, κατεβάστε την εφαρμογή “My city, my sounds” και ζήστε μια Θεσσαλονίκη σύγχρονής μουσικής, όπως την ακούνε 8 Ευρωπαίοι συνθέτες.

 

Ηχητικός περίπατος μιας Θεσσαλονίκης που χαρτογραφείται μέσα από οχτώ σημεία έμπνευσης για οχτώ συνθέτες από όλη την Ευρώπη. Ο Λευκός Πύργος, η Πλατεία Ναυαρίνου, η Αψί­δα του Γαλερίου (Καμάρα), η Παναγία Αχειροποίητος, η Αγία Σοφία, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πλατεία Αριστοτέλους και το Λι­μάνι της Θεσσαλονίκης γίνονται σταθμοί σε μια περιπλάνηση σαν υπαίθρια συναυλία, που «παίζει» μόνο για τα αυτιά σας. Το Soundscapes Compositions είναι μια καλλιτεχνική δράση η οποία αποσκοπεί να φέρει το κοινό –ελληνικό και διεθνές– σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική, δημιουργώντας νέα σημαινό­μενα μέσα σε μια πόλη που συνεχίζει να δημιουργεί ιστορίες, ήχους και περιπάτους.

Ανά πάσα στιγμή δωρεάν και διαθέσιμη, η εφαρμογή “My City, My Sounds” δίνει την ευκαιρία σε όλες και όλους να αφουγκρα­στούν μια πόλη, στο εδώ και τώρα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Η εφαρμογή “My City, My Sounds” αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ZKM | Center for Art and Media και είναι διαθέσιμη στο App Store.

Συνθέτες Χριστίνα Αθηνοδώρου, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή, Μιχάλης Παρασκάκης, Λάμπρος Πηγούνης, Carola Bauckholt, Ηuihui Cheng, Simone Movio, Niels Roensholdt. / Η ηχογράφηση έγινε από το dissonArt Ensemble Γιάννης Aνισέγκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο), Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), Γκρέτα Παπά (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο) / Μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Χριστίνα Αθηνοδώρου

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρό­γραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΚΡΡΑΜΑ

ΤΕΤΤΤΙΞ

18 & 19 Οκτωβρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Μια μουσική παράσταση του συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ με χημικές ουσίες τους αφρικανικούς ρυθμούς, το ιαπωνικό θέατρο, τις ζυγιές της Μακεδονίας, τη μουσική του Περού, το πανκ και το μέταλ.

 

Ο Σταμάτης Πασόπουλος, εκκινώντας από τις εκστατικές ζυγιές της Μακεδονίας, φτιάχνει έναν νέο τύπο «ζεύξης» του διδύμου ζουρνάς/νταούλι. Ο Μπέατ Φούρερ δένει τον ήχο του φλάουτου και του κοντραμπάσου σε ένα όργανο, εμπνεόμενος από τον αυλό του Πανός της περουβια­νής μουσικής, ενώ στο έργο του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι η μουσική γεννιέται από δυσδιάκριτους ήχους, χτύπους και τριγμούς. Ο Ιάννης Ξενάκης μελοποιεί τη σκηνή της Κασσάνδρας από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, με τον βαρύτονο να ερμηνεύει τους ρόλους του Χορού και της Κασσάνδρας συγχρόνως, σε έναν σχιζοφρενικό διάλογο. Ο Νίκος Γαλενιανός διασκευάζει για τους ΤΕΤΤΤΙΞ το “Battery” των Metallica και, τέλος, η εισβολή του πανκ μέσα από το έργο του Οφίρ Κλέμπερερ καταδαφίζει κάθε σοβαροφάνεια.

Έργα Σταμάτης Πασόπουλος, “Havasí” (2017) / Beat Furrer, “Ira-Arca” (2012) / Dmitri Kourliandski, “Inside the Movement” (2004) / Ιάννης Ξενάκης, «Κασσάνδρα» (1987) / Νίκος Γαλενιανός, διασκευή του "Battery" των Metallica, για τους ΤΕΤΤΤΙΞ (2019) / Ofir Klemperer, “A Love Song” (2007) /ΤΕΤΤΤΙΞ Ana Chifu (φλάουτο), Ειρήνη Αμανατιάδου (κλαρινέτο), Ρέα Πικίου (φαγκότο), Guido de Flaviis (σαξόφωνο), Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πιάνο), Mislav Režić (κιθάρα), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο), Μιχάλης Παρασκάκης (συνθέτης, φωνή, ακορντεόν), Νίκος Ιωακείμ (συνθέτης), Νίκος Γαλενιανός (συνθέτης) / Συμμετοχή στο “A Love Song Ofir Klemperer (φωνή) / Καλλιτεχνική διεύθυνση/προγραμματισμός Μιχάλης Παρασκάκης, Νίκος Ιωακείμ, Νίκος Γαλενιανός / Σχεδιασμός/εκτέλεση παραγωγής Μιχάλης Παρασκάκης, Νίκος Ιωακείμ, Σταμάτης Πασόπουλος / Σκηνοθετική επιμέλεια Αναστασία Χίντζογλου / Βίντεο Αναστασία Χίντζογλου, Όλγα Σφέτσα / Φωτισμοί Ελένη Χούμου / Σκηνικά Όλγα Σφέτσα

 

 

HAPPINESS MACHINE

24 ΩΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟ KLANGFORUM WIEN

1 & 2 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή, Εκθεσιακός Χώρος -1

 

Ένας 24ωρος μαραθώνιος μουσικής και προβολών. Ένας μουσικός προβληματισμός γύρω από την οικονομία του σήμερα, με συζητήσεις, συναυλίες, ταινίες animation και sleepover.

 

Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα δοκιμάζεται και ένα βασικό ερώτημα ανακύπτει: Μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενοι μέσα σε αυτό; Το διεπιστημονικό πρότζεκτ “Happiness Machine: 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien” περιστρέφεται γύρω από το εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που πρότεινε ο Christian Felber με την «Οικονομία για το Κοινό Καλό» (“Economy of the Common Good”). Η παράσταση ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της κλασικής συναυλίας, με έναν μαραθώνιο μουσικής που διαρκεί 24 ώρες, και με ταυτόχρονη προβολή ταινιών.

Δέκα κινηματογραφίστριες και δέκα συνθέτριες από την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν δέκα ταινίες μικρού μήκους γύρω από την πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Μέσα από ταινίες animation, συναυλίες, παραστάσεις και συζητήσεις, το Klangforum Wien προσκαλεί το κοινό να απολαύσει την τέχνη της μουσικής και, ταυτόχρονα, πυροδοτεί συζητήσεις μεταξύ μουσικών, ερμηνευτών, ομιλητών και καλεσμένων, γύρω από το μέλλον του Δυτικού Κόσμου.

Klangforum Wien / Πιάνο Joonas Ahonen / Κρουστά Björn Wilker / Σχεδιασμός ήχου Peter Böhm & Markus Urban / Προβολή ταινιών Martin Repka / Μουσική διεύθυνση Κωνσταντία Γουρζή / Μαέστρος Yalda Zamani / Με την υποστήριξη Cultural Affairs Department of the City of Vienna, Federal Chancellery Republic of Austria / Χορηγός Erste Bank / Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ATLAS ΑΘHΝΑ

13 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Διεθνής Συμπαραγωγή

Τρεις συνθέτες παρουσιάζουν τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε τρεις

πόλεις. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίζονται ζωντανά με ήχο και βίντεο σε έναν

νέο ηχητικό χάρτη πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Πώς μπορείς να αλλάξεις τον ήχο της

πόλης σου;

 

Το έργο “ATLAS – A Sound Cartography of Europe” παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM). Η αθηναϊκή συναυλία αποτελείται από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη». Το έργο είναι το οδοιπορικό ηχογραφήσεων ενός παρατηρητή της πόλης που στη συνέχεια τη μεταλλάσσει, μέσω των ήχων, σε μια φανταστική εκδοχή της. Μια ορχήστρα με κλασικά όργανα, αλλά χωρίς μουσικούς, είναι εγκατεστημένη στη σκηνή. Οι ήχοι της πόλης που ακούγονται στην αίθουσα ενεργοποιούν και συντονίζουν τα όργανα, που προσθέτουν τα δικά τους, ιδιαίτερα ηχοχρώματα στο αθηναϊκό ηχοτοπίο. Σε προκαθορισμένα σημεία, ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι. Μαζί, οι τρεις πόλεις μετασχηματίζονται σε ένα ενιαίο, παλλόμενο και φιλόξενο σώμα, που μας προσκαλεί να ζήσουμε μέσα του. Στην Αθήνα, η ομάδα ATLAS – Athens soundscape recordings εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τη Στέγη για να συλλέξει τους ήχους της πόλης που  θα ακουστούν στη συναυλία. Η σύλληψη του “ATLAS” οφείλεται στον συνθέτη, μαθηματικό και ερευνητή Carmine Emanuele Cella.

Συνθέτες του Atlas Carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός, Valerio Tricoli / Δημιουργία και κεντρικός έλεγχος της ροής του βίντεο στη διάρκεια των συναυλιών: Μαρίνα Γιώτη / Σκηνικός χώρος και σχεδιασμός των ηχητικών εγκαταστάσεων Καρλσρούης και Παρισιού – Sound Trees στο φουαγιέ της Στέγης Εύα Μανιδάκη / Μουσικός σχεδιασμός ηλεκτρονικών υπολογιστών IRCAM Benjamin Levy / Συμπαραγωγή IRCAM-Centre Pompidou, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και ΖΚΜ / Συντονισμός συμπαραγωγής IRCAM-Centre Pompidou / Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναυλία στην Αθήνα:

Σύνθεση, δραματουργία ήχων, ηχητικός σχεδιασμός, ειδικές ηχητικές κατασκευές, εκτέλεση Δημήτρης Καμαρωτός / Τεχνική υποστήριξη ήχου και έλεγχος ήχου στη διάρκεια της συναυλίας Κώστας Μπώκος / Δημιουργία και μίξη πεδίου μικρο-καμερών μέσα στα όργανα της συναυλίας Βασίλης Κουντούρης / Σκηνικός χώρος Εύα Μανιδάκη / Δημιουργία φωτιστικών χώρων Γιάννης Δρακουλαράκος / Βοηθός συνθέτη Ελένη Καβούκη / Tεχνική υποστήριξη ήχου των εργαστηρίων του Δημήτρη Καμαρωτού στο IRCAM Jeremie Bourgogne/ Υποστήριξη εργαστηρίου ATLAS Athens soundscape recordings, θεωρία και πρακτική ηχογραφήσεων στην πόλη Γιάννης Αντύπας, Κώστας Μπώκος / Σύμβουλος δραματουργίας Νίκος Φλέσσας / Συμμετοχή σε εργαστήρια & ειδικές ηχογραφήσεις (Ιούνιος – Οκτώβριος 2019): Βασίλης Αλεξόπουλος, Μάνος Δημογεροντάκης, Θάλεια Ιωαννίδου, Ελένη Καβούκη, Δημήτρης Καραγεώργος, Λίνα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Κατσάνης, Βαρβάρα Κουτίβα, Μάγδα Λαμπροπούλου, Φλώρα Μαλλά, Δέσποινα Τσάφου, Δάφνη Φαραζή / Production Manager Χριστίνα Πιτούλη / Operations Manager Δέσποινα Μπουρδέκα / Technical Manager Λευτέρης Καραμπίλας/ Line Producer Δέσποινα Σιφνιάδου / IT Manager Κωνσταντίνος Απολλώνιος / Software & Media Administrator Κωνσταντίνος Διαμαντής / Network Administrator Ιωάννης Χαζάκης / Sound Engineer Δημήτρης Σαμαράς

 

 

 

ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ

5 έως 7 Φεβρουαρίου 2020 | Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Για πέμπτη χρονιά, η «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» συνδέει τη Στέγη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Φέτος, ακούμε συνθέτες και έργα-σταθμούς της σύγχρονης μουσικής, νέους δημιουργούς, ερμηνευτές που τολμούν το αναπάντεχο.

 

Στην πρώτη συναυλία (5 Φεβρουαρίου), απολαμβάνουμε ένα πανόραμα έργων για φωνή του 20ού και 21ου αιώνα με μια επιλογή γερμανικών lieder, αποσπασμάτων από όπερες του Ligeti και της Unsuk Chin και έργων όπου η γλώσσα γίνεται φώνημα ή συνδυάζεται με ηλεκτρονικά. Τη δεύτερη βραδιά (6 Φεβρουαρίου), τη σκηνή μοιράζονται ένα πιάνο με ουρά, ένα ανοιχτό όρθιο πιάνο, ένα τσέμπαλο, ένα Rhodes piano, ένα toy piano και ένα βιολί, στους πλέον απροσδόκητους συνδυασμούς. Τέλος, το πλούσιο ηχόχρωμα ενός κουιντέτου ξύλινων πνευστών μεταφέρει τις μουσικές σκέψεις του σημαντικότατου Ιταλού συνθέτη Marco Stroppa γύρω από την ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα όραμα φυγής και ελευθερίας του Pēteris Vasks, μαζί με έργα του Λίγκετι και Ελλήνων συνθετών (7 Φεβρουαρίου).

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου

Οι περιπέτειες της φωνής

1η συναυλία (20:30)

Φανή Αντωνέλου: σοπράνο

Απόστολος Παληός: πιάνο

Anton Webern, “Vier Lieder“ op. 12 (1915-17) / Wolfgang Rihm, Brentano-Phantasie (2002)* (αποσπάσματα) / Isabel Mundry, “Anagramm“ για σοπράνο και πιάνο (2000)* / György Ligeti, “Der Sommer” (1989) / György Ligeti, “Mysteries of the Macabre” (1974-77, 1992) / Unsuk Chin, “snagS&Snarls” (2003-04, 2014) – αποσπάσματα*

2η συναυλία (21:30)

Άννα Παγκάλου: μέτζο σοπράνο

Luciano Berio, “Sequenza III” για φωνή (1965) / Cathy Berberian, “Stripsody” (1966) / John Cage, “Song Books” (1970) – επιλογές / Γιώργος Απέργης, “Récitation IX” (1977-78) / Ann LeBaron, “Eurydice’s Death” για φωνή και ηλεκτρονικά (1982/2019)* / Μeredith Monk, θα ανακοινωθεί σύντομα* / Κατερίνα Τζεδάκη, Crystal Forest-ανάθεση της Στέγης για φωνή και ηλεκτρονικά (2019)** / Salvatore Sciarrino, “Due Arie Marine: No. 2 Tempesta” για μέτζο σοπράνο και συνθετικούς ήχους σε πραγματικό χρόνο (1990)*

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

Πλήκτρα Χ 5 (και ένα βιολί)

1η συναυλία (20:30)

Αννίνη Τσιούτη: πιάνο με ουρά, όρθιο πιάνο, toy piano

Χριστίνα Αθηνοδώρου, “RE:MAINS” για multi-pianist (2013-15)* / Einojuhani Rautavaara, “Music for Upright Piano” (1976)* / John Cage, “Suite for toy piano” (1948) / Brice Catherin, “Numéro 2” εκδοχή για πιάνο και ηλεκτρονικά (2016)**/ Frederic Rzewski, “Piano Piece no. 4” (1977)

 

2η συναυλία (21:30)

Duo Vita Βrevis

Ζωή Πουρή: βιολί, Πάνος Ηλιόπουλος: τσέμπαλο, Rhodes piano, ηλεκτρονικά Dario Castello

Sonata Prima à Sopran Solo “Sonate Concertante in Stil Moderno, Libro II” για βιολί και continuo (1629) /

György Ligeti, “Continuum” για τσέμπαλο (1968) / Πάνος Ηλιόπουλος, “ΚΗΑΟΝ”* για τσέμπαλο, Rhodes piano και ηλεκτρονικά (2015) / Pierre Boulez, “Anthèmes I” για σόλο βιολί (1992) / Πάνος Ηλιόπουλος, “ΜVA” για βιολί, τσέμπαλο και ηλεκτρονικά (2013)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου (20:30)

Πνευστά Χ 5

Κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος,

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο / Γιάννης Τσελίκας: όμποε / Άγγελος Πολίτης: κλαρινέτο / Γιώργος Φαρούγγιας: φαγκότο / Σπύρος Κάκος: κόρνο

György Ligeti, “Six Bagatelles” (1953) / Γιάννης Ιωαννίδης, “Actinia” (1970) / Γρηγόρης Εμφιετζής, “Fear (not)” (2014)* / Pēteris Vasks, “Music for the Fleeting Birds” (1977) / Στυλιανός Δήμου, Νέο έργο-ανάθεση της Στέγης (2019)** / Marco Stroppa, “Opus Naineleven – 5 Requies per la democrazia” (2004/2019)***

* Πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα

** Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

*** Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της αναθεωρημένης

εκδοχής

 

Υπεύθυνη πρότζεκτ Λορέντα Ράμου

Υπεύθυνος καθηγητής Παντείου Γεώργιος-Μιχαήλ Κλήμης

 

 

Open Day: Μουσικές Οικολογίες

16 Φεβρουαρίου 2020 | Σε όλους τους χώρους της Στέγης

 

Μουσική και περιβάλλον, μουσική και χώρος, μουσική και εμείς. Οι ήχοι του φετινού Open Day αντανακλούν ένα αέναο δίκτυο σχέσεων με τον κόσμο που μας περιβάλλει και με τον εαυτό μας.

 

Μουσικές Οικολογίες: μια σύνθετη αλληλεπίδραση δημιουργών, εκτελεστών, ακροατών. Μια μουσική πρόταση που συνδιαλέγεται με σημαντικά ρεύματα της σκέψης του 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων την οικολογία του νου, όπως την διατύπωσε ο Gregory Βateson στο βιβλίο του, «Βήματα για μια οικολογία του νου», και την οικοσοφία που εισήγαγε ο Félix Guattari. Στον σημερινό μας κόσμο τίποτα δεν είναι δεδομένο· όροι όπως ήχος, θόρυβος, μουσική χρειάζεται να εξεταστούν και να επαναπροσδιοριστούν προκειμένου να περιγράψουν την πολλαπλότητα της σύγχρονης κατάστασης. Η φύση του μουσικού υλικού, η έννοια και η πρακτική της εκτέλεσης, η ατομική και συλλογική εμπειρία της ακρόασης βρίσκονται στο υπόβαθρο των καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Σχέσεις ετερογενείς και διαφοροποιημένες, συνυπάρξεις που με τη σειρά τους εμπνέουν νέα, γοητευτικά μουσικά ιδιώματα, έργα που προτείνουν μία άλλη ματιά για την ηχητική τέχνη. Για άλλη μία χρονιά, το Open Day εισβάλλει σε όλους τους χώρους της Στέγης και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιπλανηθούν ελεύθερα στους χώρους της και να δημιουργήσουν τις προσωπικές διαδρομές τους μέσα από απρόσμενες ηχητικές συναντήσεις.

Σύλληψη, Σύνθεση, Μουσικολογική & Σκηνοθετική Επιμέλεια, Realisations, Ενορχηστρώσεις, Οργάνωση Ανάργυρος Δενιόζος / Μουσική Διεύθυνση Ανδρέας Λεβισιανός / Οργανωτική Επιμέλεια Βάλια Ρασσά / Επιμέλεια Σέργιος Σινάνης / Φωτισμός Ελίνα Σφουντούρη, Θάλεια Βελεγράκη / Προγραμματισμός & Electronics Νίκος Παλαμάρης / Οργάνωση Παραγωγής Χριστίνα Πιτούλη / Συμμετέχουν Ensemble Continuum (@Athens), Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, Ergon Ensemble

 

 

SONGS OF REBELLION

Brigitta Muntendorf  & Michael Höppner

29 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Η συνθέτρια Brigitta Muntendorf και ο σκηνοθέτης Michael Höppner δημιουργούν τη σύγχρονη μελωδία της εξέγερσης. Τι είναι τελικά τα τραγούδια της εξέγερσης;

 

Μια αποθέωση της ποπ κουλτούρας ή ένας σύντροφος της ζωής του σημερινού ανθρώπου; Κίτρινα Γιλέκα, κίνημα Pegida, μαθητική κινητοποίηση FridaysForFuture. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή. Είναι άραγε η αρχή του τέλους ή μήπως το ξεκίνημα μιας πραγματικής αλλαγής; Στο “Songs of Rebellion” (Τραγούδια της Εξέγερσης), η συνθέτρια Μπριγκίτα Μούντεντορφ και ο σκηνοθέτης Μίκαελ Χέπνερ ξεδιπλώνουν έναν βιωματικό χώρο μουσικών, θεατρικών και πολυμεσικών ζεύξεων αντίστασης και αφοσίωσης, όπου η διαφυγή και η κινητοποίηση, η τέχνη και η πολιτική, η σύγχρονη κλασική και η ποπ μουσική, η περισυλλογή και η δράση συνιστούν τόσο την αφύπνιση, όσο και το νανούρισμα της εξέγερσης. Δημιουργούν μια «κοινότητα πρακτικής» (Community of Practice), αποτελούμενη από διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες, ενώ αφήνονται στην ατομική και συλλογική επήρεια του τραγουδιού για να παρουσιάσουν επί σκηνής

την αμφίσημη σχέση του με διάφορες μορφές εξέγερσης. Αντιφατικά, αντιστασιακά, καταφατικά, παροδικά ή ακόμα και χαμένα, τα τραγούδια διαμαρτυρίας, που έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν διέγερση, λατρεία, μυθοποίηση, οχλαγωγία ή στρατευμένη πολιτική, είναι ένα ιδιόμορφο είδος που μοιάζει αθάνατο και ταυτόχρονα ευάλωτο.

Σύνθεση Brigitta Muntendorf / Σκηνοθεσία Michael Höppner / Σκηνικά, Κοστούμια & Σχεδιασμός Προσωπείων Jule Saworski / Βίντεο Warped Type (Andreas Huck & Roland Nebe) / Διεύθυνση Ήχου Maximilian Estudias / Τεχνική Διεύθυνση Παραγωγής, Φωτισμοί Lukas Becker / Μουσικοί/Ερμηνευτές Louis Bona (βιόλα), Ευδοξία Φιλίππου (κρουστά), Till Künkler (τρομπόνι), Carola Schaal (κλαρινέτο), Małgorzata Wałentynowicz (συνθεσάιζερ), Brigitta Muntendorf και Michael Höppner / Με την υποστήριξη του Kunststiftung NRW, Berliner Senatsverwaltung für Kultur und Europa (Spartenoffene Förderung), Rudolf Augstein Stiftung

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Sounds Now, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

THE SEA BETWEEN MY SOUL

RAED YASSIN

13 έως 15 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Ένα ροκ μιούζικαλ όπου βαλσαμωμένα ζώα καταλαμβάνουν τη σκηνή και τραγουδούν για τη μακρά ιστορία θανάτων και φόνων στη Μεσόγειο. Μπορεί το παράλογο τραγούδι τους να αποκαλύψει κάτι για τον κόσμο γύρω μας;

 

Η υβριδική διεπιστημονική πρακτική του Ράεντ Γιασίν αποτυπώνεται σε μια πολυαισθητηριακή θεατρική παράσταση και μια μουσικογλυπτική φαντασμαγορία. Ένα ροκ μιούζικαλ με βαλσαμωμένα ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών, το “The Sea between My Soul” (Η θάλασσα ανάμεσα στην ψυχή μου) υπόσχεται να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασης και θεάτρου, μουσικής και φωτός, ζωής και θανάτου. Το έργο αποτελεί έναν νοσηρό στοχασμό πάνω στην πολυετή ιστορία θανάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. H νευρική φωνή του Alan Bishop (από τους Sun City Girls) προσθέτει μια πνοή παραλογισμού στο εσχατολογικό σενάριο για τον σημερινό κόσμο. Τα βαλσαμωμένα ζώα, που εμφανίζονται να τραγουδούν επί σκηνής εμψυχωμένα από τη

φωνή του Άλαν Μπίσοπ, δρουν ως μάρτυρες του θανάτου τους, ως ενσαρκώσεις του ίδιου του θανάτου και ως αφηγητές της αδιάκοπα βίαιης πραγματικότητας. Τα ψεύτικα μαρμάρι να μάτια τους και η άψυχή τους γούνα μετουσιώνουν ένα δραματικό όραμα για την περιοχή της Μεσογείου.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Raed Yassin / Μουσική & Στίχοι Alan Bishop / Σκηνικά Hussein Baydoun /

Σχεδιασμός Φωτισμών Charlie Åström / Παραγωγή Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

 

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19 Μαρτίου 2020  | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη Στέγη με έργα των Καλλιόπης Τσουπάκη, Chaya Czernowin και Δημήτρη Σκύλλα. Τρεις ελληνικές πρεμιέρες που οδηγούν τον ορχηστρικό ήχο σε αναπάντεχες κατευθύνσεις. Ηχοχρώματα που αναδύονται από το βάθος του μουσικού χρόνου –την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση– προσδιορίζουν τα έργα της Καλλιόπης Τσουπάκη και του Δημήτρη Σκύλλα, ενώ η Χάια Τσέρνοβιν χειρίζεται με ξεχωριστή μαεστρία τον ακουστικό χώρο και τις αισθήσεις μας.

 

Ο Δημήτρης Σκύλλας είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης στον οποίο η ΒΒC Symphony Orchestra έκανε ανάθεση έργου.

 

O τίτλος του νέου έργου της Καλλιόπης Τσουπάκη, “Salto di Sappho”, αναφέρεται στον μύθο που θέλει τη Σαπφώ να αυτοκτονεί πηδώντας από ένα απόκρημνο ακρωτήριο της Λευκάδας, τον οποίο η συνθέτρια συνδέει με προσωπικές αναμνήσεις από το πρώτο της ταξίδι στην Ολλανδία. Η Τσουπάκη δημιουργεί αντιφωνικές σχέσεις στη συνομιλία της ορχήστρας με ένα ντουέτο που συνδυάζει ένα αρχαιοελληνικό όργανο (αυλός του Πάνα) με ένα αναγεννησιακό (φλάουτο με ράμφος), χρησιμοποιώντας στοιχεία της βυζαντινής και της μεσαιωνικής μουσικής. Η γραφή της Χάια Τσέρνοβιν, άλλοτε αραχνοΰφαντη και άλλοτε δυναμική, δημιουργεί συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα σε ορχηστρικούς όγκους, συλλαμβάνοντας την κίνηση του ήχου στον χώρο με έναν σαγηνευτικά δεξιοτεχνικό τρόπο που αιχμαλωτίζει την προσοχή και εντείνει την ακρόαση. Ο Δημήτρης Σκύλλας, έχοντας στον πυρήνα της μουσικής του σκέψης ύμνους από τα Εγκώμια και

τον Επιτάφιο, το ηπειρώτικο μοιρολόι και την αρχαία τραγωδία, δημιουργεί ένα σύγχρονο συμφω-

νικό άκουσμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στις έννοιες του ιερού και του τελετουργικού θρήνου.

Πρόγραμμα / Καλλιόπη Τσουπάκη, “Salto di Saffo” (2018) / Chaya Czernowin, “At the Fringe of our Gaze” (2012-13) / Δημήτρης Σκύλλας, “Kyrie Eleison” (2019) / Σολίστες Erik Bosgraaf (φλάουτο με ράμφος), Matthijs Koene (αυλός του Πάνα) / Μουσική Διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

 

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΕΡΓΗ

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ

26 έως 29 Μαρτίου 2020  | Ωδείο Αθηνών

 

Με ένα πολύμηνο σεμινάριο, ένα masterclass και συναυλίες, η Στέγη και το Ωδείο Αθηνών

συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, τιμώντας τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη που θα γιορτάσει μαζί μας τα 75 του χρόνια.

 

Μετά το έντονο αποτύπωμα που άφησε το αφιέρωμα στον Olivier Messiaen το 2019, η Στέγη συνεργάζεται και πάλι με το Ωδείο Αθηνών για ένα αφιέρωμα στο μουσικοθεατρικό σύμπαν του Γιώργου Απέργη. Ο συνθέτης Νικόλας Τζώρτζης, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Απέργη και είχε την ιδέα του συνολικού προγράμματος του αφιερώματος, θα καθοδηγήσει μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών και χορευτών στη δημιουργία μιας νέας εκδοχής του έργου “Énumérations”

(1988), με βάση το αρχικό υλικό του Απέργη (26.03). Η Françoise Rivalland, εκτελέστρια κρουστών και στενή συνεργάτρια του Απέργη, θα δώσει ένα masterclass πάνω σε έργα μουσικού θεάτρου και θα συμμετάσχει σε μια συναυλία για φωνή, κρουστά και ακορντεόν, μαζί με την Angèle Chemin και τον Vincent Lhermet (27 & 28.03). Η Λενιώ Λιάτσου, που ηχογράφησε πρόσφατα τα πιανιστικά έργα του Απέργη, θα δώσει ένα ρεσιτάλ (28.03), ενώ το αφιέρωμα θα κλείσει με συναυλία των συμμετεχόντων στο masterclass (29.03). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Γιώργου Απέργη διδάσκεται από τον ίδιο και επίλεκτους συνεργάτες του σε μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών.

Γενική επίβλεψη αφιερώματος Γιώργος Απέργης / Σχεδιασμός Γιώργος Απέργης, Νικόλας Τζώρτζης, Françoise Rivalland / Συντονισμός Λορέντα Ράμου / Συντονισμός για το Ωδείο Αθηνών Νίκος Αθηναίος / Συμμετέχουν Γιώργος Απέργης, Νικόλας Τζώρτζης (διδασκαλία σεμιναρίου), Françoise Rivalland (κρουστά/cymbalum/διδασκαλία masterclass), Angèle Chemin (σοπράνο), Vincent Lhermet (ακορντεόν), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο)

 

 

BORDERLINE

No borders, no boundaries, just sound.

9 έως 12 Απριλίου 2020 | Εντός & εκτός Στέγης

Εδώ και είκοσι πέντε αιώνες, η Δυτική γνώση προσπαθεί να εξετάσει τον κόσμο. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο κόσμος δεν είναι εκεί για να τον παρατηρείς. Είναι για να τον ακούς. Δεν προσφέρεται για ανάγνωση, αλλά για ακρόαση. - Jacques Attali

Το Borderline Festival, που μαζί με τη Στέγη κλείνει φέτος την πρώτη του δεκαετία, παρουσιάζει ακόμα ένα ανήσυχο πρόγραμμα, το οποίο εξερευνά τις νέες μουσικές τάσεις Ανατολής και Δύσης. Και φέτος, στέκεται απέναντι στις επικρατούσες τάσεις διαχωρισμού, αμφισβητώντας οριογραμμές, σύνορα και κάθε μορφής τείχη που υψώνονται μεταξύ μας. Στο επίκεντρο του προγράμματος: η ποικιλομορφία, οι ανεξάρτητες παραγωγές, οι περιθωριακές μουσικές σκηνές και συλλογικότητες, το underground και οι πρακτικές που κινούνται στα όρια του ακαδημαϊσμού.

Ακολουθώντας το νήμα της πρωτοπορίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και τις ποικίλες διακλαδώσεις του σε σύγχρονες πρακτικές του 21ου αιώνα, το Borderline Festival φέρνει κοντά καλλιτέχνες από τους χώρους της ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής, της σύγχρονης σύνθεσης, της sound art, του noise και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Σε συνέχεια της συνεργασίας με το φεστιβάλ Irtijal της Βηρυτού, το Borderline διατηρεί ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και στηρίζει νέες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που αναδεικνύει την πολυσήμαντη διάσταση του ήχου, αντιμετωπίζοντας τον θόρυβο ως φορέα νοήματος.

Επιμέλεια Μιχάλης Μοσχούτης

Οργάνωση παραγωγής Χριστίνα Πιτούλη

 

 

Μουσική / Λέξεις & Σκέψεις

THE CITY TALKS BACK / Η ΠΟΛΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΑΕΙ

THEATRUM MUNDI

26 έως 28 Ιουνίου 2020 | Εκτός Στέγης

Πολιτική συμμετοχή σημαίνει να «ακούγεται» η φωνή σου. Ποιανών οι φωνές ακούγονται

στον δρόμο και στην πολιτική σκηνή; Με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν η αρχιτεκτονική και ο αστικός χώρος για την ενίσχυση ή την αποσιώπηση διαφορετικών φωνών;

 

Ένα πρότζεκτ που φέρνει κοντά ανθρώπους από τα πεδία της αρχιτεκτονικής, της ανθρωπολο-γίας και της ακουστικής οικολογίας. Μαζί αποκαλύπτουν τις συναθροίσεις φωνών σε διάφορους

χώρους της πόλης, μέσα από ένα πρόγραμμα φιλοξενίας (residency), που στοχεύει στην έρευνα, στην τεκμηρίωση και στην κριτική ανάλυση. Δουλεύοντας με αυτό το υλικό, περφόρμερ και αρχιτέκτονες συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργία και την καταγραφή παρεμβάσεων, οι οποί-ες δείχνουν πώς οι λέξεις που δεν ακούγονται θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικός λόγος στον αστικό χώρο. Η Αθήνα –μια πόλη υποδοχής μεταναστών, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες και έχουν γεννηθεί οι σύγχρονες δημοκρατικές διαδικασίες– θα μετατραπεί σε εργαστήριο και σκηνή θεάτρου. Αυτή η παρέμβαση θα φέρει κοντά διάφορους επαγγελματίες, προκειμένου να μοιραστούν περφόρμανς και παρουσιάσεις που θα καταδεικνύουν με ποιους τρόπους η πόλη ανταπαντάει. Οι προτάσεις θα λειτουργήσουν ως ερεθίσματα για άλλες πόλεις ανά τον κόσμο, πόλεις που μετατρέπονται σε υποδομές αντίστασης ενάντια σε οπισθοδρομικές τάσεις, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Theatrum Mundi, ένα ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο αστικός σχεδιασμός σκηνοθετεί τη δημόσια ζωή των πόλεων, με έδρα το Λονδίνο και το Παρίσι.

Επιμέλεια John Bingham Hall, Χρήστος Καρράς / Οργάνωση Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και Theatrum Mundi

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ [ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ]

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

22 & 23 Νοεμβρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Το Δεύτερο Μέρος του «Μεγάλου Αιρετικού» συμπληρώνει τον κύκλο που ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέλαβε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2018. Το τραγούδια του πρώτου μέρους αυτής της ενότητας παρουσιάστηκαν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2019. Ο κύκλος Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση αποτελεί βήμα για νέες αναθέσεις σε καταξιωμένους και νεότερους συνθέτες. Παρουσιάζονται ενότητες νέων τραγουδιών με αφορμή και πηγή έμπνευσης επιλεγμένα στιγμιότυπα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία. Οι συνθέτες καλούνται να εμπνευστούν από θεματικές που προτείνει το Ελληνικό Σχέδιο. Δεύτερο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών, αφιερωμένου στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα. Αφιερωμένου στην ποιητική επαναστατικότητα και ανυποταξία, την αμφισβήτηση. Αφιερωμένου ακόμα στο ασυμβίβαστο κυνήγι μιας άσπιλης, αμιγούς και απόλυτης αλήθειας, που θέτει αυτομάτως τους πρωταγωνιστές του στο κοινωνικό περιθώριο της αιώνιας και αόρατης ιεράς εξέτασης. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δολοφονικά αντικοινωνικό από την απόλυτη αλήθεια σε ισχυρές δόσεις. Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Μπρεχτ, Τζον Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Σαχλίκης είναι λίγοι μόνον από τους πρωταγωνιστές αυτού του κύκλου των αιρετικών μορφών της ποίησης.

Επιμέλεια Κύκλου Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς / Συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου / Φιλολογική Επιμέλεια Γιώργος Κοροπούλης

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

24 Ιανουαρίου 2020 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Στη «Μουσική Αλληλογραφία», με έναν κύκλο τραγουδιών αποδίδεται η «συνομιλία» της ερωτικής φιλίας που ένωσε τον Γιώργο Σαραντάρη και την Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Δασκαλάκη). Οι επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο δημιουργοί αποτελούν μαρτυρία της ιδιαίτερης σχέσης τους. Η υπαρξιακή αγωνία της Μελισσάνθης  και η βαθιά εσωτερικότητα του λόγου της συναντά τον αδιέξοδο κόσμο και τον βασανιστικό έρωτα της ποίησης του Γιώργου Σαραντάρη. Δύο νέοι συνθέτες θα σκιαγραφήσουν τον διάλογο αυτής της «ερωτικής» φιλίας, απόκωδικοποιώντας με μουσικό τρόπο το ερωτικό αποτύπωμα της πλατωνικής σχέσης των δύο ποιητών. Η «Μουσική Αλληλογραφία» είναι η φωνή της συγκίνησης των δύο δημιουργών, μια μελωδική ανάγνωσή τους και μια ερμηνεία για το πώς αυτό καταγράφεται στην ποίησή τους. Τον Φεβρουάριο του 2019, σε μια αντίστοιχη συναυλία, για πρώτη φορά αποτυπώθηκε η «ερωτική συνομιλία» του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη. Παρουσιάστηκαν δύο κύκλοι τραγουδιών του Κώστα Μάκρα και του Χρυσόστομου Καραντωνίου, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και αφηγήθηκαν με τον δικό

τους μουσικό τρόπο την ιδιαίτερη σχέση των δύο ποιητών. Ο κύκλος Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση αποτελεί βήμα για νέες αναθέσεις σε καταξιωμένους και νεότερους συνθέτες. Παρουσιάζονται ενότητες νέων τραγουδιών με αφορμή και πηγή έμπνευσης επιλεγμένα στιγμιότυπα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία. Οι συνθέτες καλούνται να εμπνευστούν

από θεματικές που προτείνει το Ελληνικό Σχέδιο.

 

Επιμέλεια Κύκλου Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς / Συνθέτες Νεφέλη Λιούτα, Κώστας Μάκρας

 

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΦΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

8 & 9 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

H επιτυχημένη ιδέα των μουσικών παραμυθιών συνεχίζεται με μια νέα ανάθεση σύνθεσης για αφηγητή και ορχήστρα, με έμπνευση από μύθους, έθιμα και μορφές από το αποκριάτικο καρ-ναβάλι. Το Ελληνικό Σχέδιο, στο πλαίσιο του κύκλου Δημιουργία Ρεπερτορίου, αναθέτει τη σύνθεση νέων μουσικών έργων με απεύθυνση στα παιδιά και σε όλη την οικογένεια. Οι «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «Το Νερολούλουδο» του Τάσου Ρωσόπουλου και «Το κερατάκι του βασιλιά» του Αχιλλέα Γουάστωρ είναι μερικά από τα 10 παραμύθια για αφηγητή

και ορχήστρα που έχουν προκύψει έως τώρα. Ο Αχιλλέας Γουάστωρ, ο Κωστής Κριτσωτάκης, η

Νεφέλη Λιούτα, ο Δημήτρης Τρυπάνης, ο Τάσος Ρωσόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι οι συνθέτες που έχουν εργαστεί στο πλαίσιο αυτής της ιδέας. Τα νέα έργα ερμηνεύτηκαν από την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ventus Ensemble. Έμπνευση θεματική αποτελούν τα ελληνικά παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια, μύθοι, έθιμα, καθώς και ιδέες παιδιών.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Κύκλου Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος / Συνθέτες Άγγελος Αγγέλου, Τάσος Ρωσόπουλος / Συγγραφείς Κώστας Φασουλάς, ομάδα ΦΛΟΥ (Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου) / Σκηνογραφική Επιμέλεια Πάρις Μέξης

 

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

6 & 7 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Το Ελληνικό Σχέδιο θα παρουσιάσει και φέτος το νέο συμφωνικό έργο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου. Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου, μέσα σε εννέα χρόνια έχει παρουσιάσει 8 συνολικά έργα μεγάλης φόρμας. 'Εξι συμφωνικά έργα και δύο θεματικές σουίτες-σπονδυλωτά έργα συμφωνικής μουσικής, των οποίων τα 18 συνολικά μέρη αποτελούν συγχρόνως και ανεξάρτητα έργα. «Μύθοι του Αισώπου», «Σατυρικόν», «Το χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου», «Μέρες Επιταφίου» είναι μερικά από τα θεματικά έργα του συνθέτη που παρουσιάστηκαν σε αυτή την ενότητα από το 2013 έως σήμερα.

Η σύνθεση νέων έργων ρεπερτορίου είναι το δημιουργικό πρόταγμα για το Ελληνικό Σχέδιο. Όλοι οι θεματικοί κύκλοι γεννιούνται με στόχο την ανάθεση νέων έργων σε καταξιωμένους ή νέους δημιουργούς. Οι αναθέσεις είναι αφενός ο δρόμος με τον οποίο μοιραζόμαστε οράματα, ιδέες και δημιουργική φαντασία με νέους και καταξιωμένους δημιουργούς, ενώ αφετέρου είναι μέσο στήριξης του καλλιτεχνικού έργου, πάντα με τις δυνατότητες που παρέχονται από την ευγενική και ουσιαστική στήριξη της Στέγης.

 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή / Συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου / Διεύθυνση Ορχήστρας Γιώργος Πέτρου

 

BIG BANG

Φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang αποσκοπεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της μουσικής για παιδιά στην Ευρώπη, μέσω της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Το δίκτυο συγκεντρώνει 12 πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν μαζί για μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον περίτεχνο κόσμο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο, μέσα από ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα συναυλιών, εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, με μουσικούς του Big Bang από διαφορετικά είδη και τεχνοτροπίες.

Στο δίκτυο του Big Bang συμμετέχουν οι φορείς Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Centro Cultural de Belém (Πορτογαλία), Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Opéra de Rouen και Opéra de Lille (Γαλλία), BOZAR (Βέλγιο), Instituto de la Cultura y las Artes de Sevilla – ICAS (Ισπανία), THE ARK (Ιρλανδία), Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede (Ολλανδία), Eesti Kontsert (Εσθονία), Δήμος του Ρέικιαβικ (Ισλανδία), και AAP Media (Βέλγιο) / Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.