Για το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Άνω Σύρου έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Αυτή τη φορά θα σας πούμε για μία εκδήλωση στο πλαίσιό του που μας κίνησε το ενδιαφέρον. Στις 23 Αυγούστου 2019, στο Προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους  (Καλομενοπούλου 5, Ερμούπολη), ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο θα έχουν την τιμητική τους με τον Δημήτρη Κεραμιδάκη.  

 

Ο Δημήτρης Κεραμιδάκης ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως παράγωγος σε εταιρία της Νέας Υόρκης. Γράφει μουσική για ταινίες, διδάσκει, κάνει παραγωγές και δίνει συναυλίες σαν κλασσικός και τζαζ πιανίστας και έκανε την παρακάτω δήλωση στο Musicpaper για τη συμμετοχή του στην παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου:

 

Η πρόσκληση σε αυτό το υπέροχο φεστιβάλ έγινε απ’ τον Χάρη Βεκρή και τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, οπότε είναι και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της συναυλίας. Η γνωριμία μας έγινε στο Syros Jazz Festival τον Οκτώβριο του 2016 όπου και είχα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα τζαζ στο παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο της Ελλάδας στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Καθώς είμαι πιανίστας αλλά και λάτρης της τεχνολογίας γοητεύτηκα αμέσως απ’την πρόσκληση και όντως περάσαμε μια μαγική βραδιά με ίσως το πιο ένθερμο και πνευματικό κοινό της καριέρας μου.

Στο φετινό φεστιβάλ έχω κληθεί να ντύσω μουσικά δύο υπέροχες ταινίες βωβού κινηματογράφου . Θα παίξω με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε ένα κλώνο του γνωστού Worlitzer Style 150, το οποίο είναι ένα theater organ, δηλαδή ένας ξάδελφος του εκκλησιαστικού οργάνου, εξελιγμένο έτσι ώστε να μην έχει τον κλασσικό εκκλησιαστικό ήχο αλλά να αναπαράγει όργανα της ορχήστρας καθώς και κρουστά και κάποιους ήχους ηχητικών εφέ.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι το πρώτο Workstation και αυτό απο μόνο του με γοήτευσε εξ αρχής. Οι ταινίες είναι πολύ ιδιαίτερες και παρουσιάζουν τρομερό ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι «Οι περιπέτειες του Βιλάρ (The adventures of Villar)» του 1924 και η δεύτερη είναι βουβό παραμύθι (κινούμενο σχέδιο) «Η Σταχτοπούτα» και είναι του 1922.

 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον χώρο της συναυλίας-είναι μια από τις 2 παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα τον κινηματογράφο και η μόνη που γίνεται εκτός ναού –που είναι το προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους ένα υπέροχο μέρος στην Ερμούπολη.

 

Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο στην Σύρο υπάρχει μία ιδιαίτερη πνευματική ατμόσφαιρα και είμαι ενθουσιασμένος που θα παρουσιάσω ξανά τη μουσική μου σε αυτό το υπέροχο νησί.

 Θα παίξω κινηματογραφικά κομμάτια όπως το My Prince Will Come, My Romance, Somewhere Over the Rainbow, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις καθώς και αυτοσχεδιασμούς σε πραγματικό χρόνο συνοδεύοντας τις ταινίες.

 

Ευχαριστώ τον Χάρη Βεκρή και τον Χρήστο Παρασκευόπουλο που με κάλεσαν.

 

Εύχομαι σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.