Το «Ποιος;» είναι μια σειρά από 11 βιωματικά τραγούδια σε στίχους της Ζωής Παναγιωτοπούλου και μουσική δική μου. Επιμένω στο βιωματικό τραγούδι, γιατί είναι αυτό που με εκφράζει περισσότερο. Αν σε ένα τραγούδι δεν βρίσκω κάτι δικό μου, ένα κοινό βίωμα με αυτόν που το έγραψε, όσο καλοφτιαγμένο και να είναι, κινδυνεύει να με αφήσει ανέγγιχτο. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας, που καταγράφει τις προσωπικές του ιστοριούλες, μπορεί να εξασφαλίσει ένα ωραίο τραγούδι ώστε να με συγκινήσει. Ξεκινάμε από το προσωπικό μας βίωμα, (κάτι σαν αφορμή δηλαδή), αλλά για να αφορά και τους άλλους, πρέπει τον προσωπικό μας μικρόκοσμο, να τον υπερβούμε.

 

 

Η Ζωή Παναγιωτοπούλου λοιπόν, έγραψε αυτούς τους στίχους σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Μιλάει με ποιητικό τρόπο για τα δικά της πάθη και καταφέρνει όταν την ακούμε, να νομίζουμε πως αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν για μας. Η αμεσότητα και ο Δωρικός τρόπος γραφής της, με οδήγησαν στο να φτιάξω απλές μελωδίες που είναι όμως και οι πιο δύσκολες, διότι αν δεν είναι ευρηματικές, κινδυνεύουν να καταλήξουν απλοϊκές.

 

 

Έπαιξα αρκετά με το λαϊκό στοιχείο, μια που το περιείχαν οι στίχοι και επέλεξα τα περισσότερα να έχουν ένα οικείο άκουσμα, δανειζόμενος συχνά ρυθμούς και δρόμους απ την λαϊκή μας παράδοση.

 

 

Με τη Ζωή γνωριζόμαστε από χρόνια. Ξέρω δηλαδή πως προφέρει τις λέξεις που γράφει, ξέρω τον ήχο τους, ξέρω να τις τραγουδήσω και να τις κάνω να πετάξουν. Δεν είναι βέβαια προϋπόθεση αυτό και δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να μελοποιήσουμε ένα ποίημα του Καβάφη, επειδή δεν τον γνωρίσαμε, αλλά αν δεν γνώριζα τη Ζωή, θα μελοποιούσα αλλιώς τα τραγούδια της.

 

Τα τραγούδια του «Ποιος;» ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια και ολοκληρώθηκαν πέρυσι.

Πολλοί με ρωτούν γιατί τόση καθυστέρηση κλπ.

 

Όμως γιατί η δραστηριότητα ενός μουσικού εξαντλείται στο πότε και αν θα κάνει έναν δίσκο;

Το έργο ενός συνθέτη, δεν είναι μόνο αυτό που θα θεωρήσουν οι εταιρίες εμπορικό και θα κυκλοφορήσουν.

 

Ένας συνθέτης με ανησυχίες δεν γράφει για τις εταιρίες, αλλά για τον εαυτό του, αλλιώς δεν μπορεί να ζήσει. Είναι σε μια διαρκή αναζήτηση, χτίζει καθημερινά το έργο του και το παρουσιάζει στις συναυλίες. Έτσι γινόταν πάντα. Η μουσική υπήρχε πολύ πριν ανακαλυφθούν τα γραμμόφωνα και μπει η δισκογραφία στη ζωή μας.

 

 

Σήμερα, σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και απόλυτης παρακμής στη δισκογραφία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αλλά εγώ ούτε πριν ήμουν το αγαπημένο παιδί των εταιριών και ανέκαθεν είχα προβλήματα μαζί τους. Ομολογώ πως εξαιτίας των είχα πολλές καθυστερήσεις και αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα είχα κάνει τουλάχιστον τους διπλάσιους δίσκους. Ο χώρος του βιβλίου μου ταιριάζει περισσότερο, γι’ αυτό και τα βρήκα με την Οδό Πανός που ανέλαβε την παραγωγή. Ευχαριστώ το Γιωργο Χρονά, ελπίζω να βγάλει τα έξοδα του.

 

 

Πρέπει να πω πως το αποτέλεσμα του «Ποιος;» είναι αυτό που ονειρευόμουν και είναι ο μόνος δίσκος μου, που τον ακούω απ’ την αρχή ως το τέλος, χωρίς να θέλω να αλλάξω κάτι.

 

Αισθάνομαι τυχερός για τους εκλεκτούς συνοδοιπόρους και τους ευχαριστώ από καρδιάς που πίστεψαν σε μένα και στήριξαν αυτή την εργασία.


Σας παραδίδω λοιπόν 11 καινούρια τραγούδια και εύχομαι να τα αγαπήσετε και να τα τραγουδήσετε.


Καλή ακρόαση.