Η Ρίτα Αντωνοπούλου με αφορμή τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Σφίγγα με τη συνοδεία του συνθέτη και πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, σε ένα καινούριο πρόγραμμα, γράφει για τη σχέση τους και την κοινή τους παρουσία στη σκηνή, που θα γίνει από τις 21 Οκτωβρίου και για 4 Σάββατα. 

 

Θεσσαλονίκη. Σεπτέμβριος 17. Είμαι στο καμαρίνι στο θέατρο Κήπου, με παλτό...πριν λίγο έχει βρέξει εν ώρα παράστασης. Σκέφτομαι τις παραστάσεις του χειμώνα. Σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω. Σκέφτομαι τι θέλω αλήθεια να κάνω; Κάτι άλλο. Τί άλλο; Θέλω να κάνω αυτό που είμαι αυτή τη στιγμή. Αυτό που νιώθω, αυτό που ζω. Με ποιον θέλω να το κάνω; Χωρίς δεύτερη σκέψη ήρθε στο μυαλό μου το όνομα του Θοδωρή Οικονόμου. Στο επόμενο λεπτό τον είχα πάρει τηλέφωνο. Ήξερα ότι εδώ και πολύ καιρό είχε αποσυρθεί από τις live εμφανίσεις κι έγραφε μουσική μόνο για θέατρο και κινηματογράφο. Όταν του πρότεινα να συνεργαστούμε σχεδόν αμέσως μου είπε ένα τεράστιο ναι. Μετά ανέβηκα και τραγούδησα το Federico Garcia Lorca

 

Ο Θοδωρής είναι σπουδαίος σε αυτό που κάνει. Γιατί δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο πιάνο. Έχει ψυχή και την καταθέτει. Όταν κάθεται μπροστά στο πιάνο είναι σα να ετοιμάζεται να ξεκινήσει η μάχη. Είναι σα να παλεύει με το όργανο, σα να του επιβάλλεται. Ο τρόπος που παίζει πιάνο, ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο που θέλω να τραγουδάω. Αυτά τα ήξερα από πριν κι ήταν ο λόγος που του πρότεινα να βρεθούμε επί σκηνής. Ομολογώ όμως ότι το αποτέλεσμα ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Θεωρώ ότι είναι μια παράσταση πολύ διαφορετική από όσες έχω κάνει μέχρι στιγμής και σίγουρα για μένα αποτελεί σημαντικό βήμα εξέλιξης. Και η εξέλιξή μου με αφορά πάρα πολύ!

 

Νιώθω ότι θα παρουσιάσουμε κάτι σημαντικό και τολμώ να το πω χωρίς να φοβάμαι. Και δε μπορώ παρά να είμαι περήφανη για αυτό. Αυτή η παράσταση με "εμπεριέχει" και δε θα μπορούσε να είναι η ίδια, χωρίς το Θοδωρή. Με το παίξιμό του έδωσε νέα πνοή στα τραγούδια που με ακολουθούν αυτά τα χρόνια αλλά και σάρκα και οστά στα τραγούδια που επέλεξα να πω για πρώτη φορά. Έτσι βρίσκω κι εγώ νέα πατήματα και νέους τρόπους έκφρασης...δηλαδή νιώθω πιο απελευθερωμένη ερμηνευτικά από ποτέ! Οι πρόβες μας είναι καθαρή δημιουργία. Περιμένω τις live εμφανίσεις για να νιώσω τη μαγεία!! 

 

Η Σφίγγα είναι για μένα ένας χώρος που αγαπώ. Αγαπώ κι όλους τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί κι αυτό δημιουργεί ένα πολύ όμορφο κλίμα και τους ευχαριστώ πολύ.

 

Η παράσταση αυτή θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέχρι τον Ιανουάριο του 18. Οπότε το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω να αγκαλιαστεί όπως της αξίζει! 

 

​ ​