Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου στον Ιερό Καθεδρικό Καθολικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου πατέρα Πέτρου Στεφάνου Επισκόπου Σύρου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης. Η οργανωτική επιτροπή που το διεκπεραιώνει και αποτελείται από τους: Χρήστο Παρασκευόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή, Χάρη Βεκρή, εκτελεστικό διευθυντή και Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, έχει θέσει σαν στόχο του Φεστιβάλ την ανάδειξη του αρχαιοτέρου εκκλησιαστικού οργάνου που ηχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (από το 1888), και επίσης την ανάδειξη καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτό.

 


γράφει ο Χρήστος Παρασκευόπουλος


 

 

Η φετινή, πρώτη διοργάνωση, έχει εκλεκτούς οργανίστες από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και από μουσικούς που παίζουν άλλα όργανα που μπορούν να συνυπάρξουν με το εκκλησιαστικό όργανο.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τρείς συναυλίες, στις 21, 23 και 26 Αυγούστου.

Η διεθνούς φήμης οργανίστρια Ελένη Κεβεντσίδου που ζει στη Μεγάλη Βρετανία και ο Ηλίας Γυφτονικολός στο βιολί, θα ξεκινήσουν το Φεστιβάλ με μία συναυλία στις 21 Αυγούστου.

Στις 23 Αυγούστου οι καλλιτέχνες Στράτος Γκιουλμπάνογλου στο εκκλησιαστικό όργανο και Γιάννης Καϊκης στο τρομπόνι, θα ερμηνεύσουν έργα για αυτά τα δύο όργανα από την εποχή του Μπαρόκ έως και τη Σύγχρονη εποχή. Η τελευταία συναυλία περιλαμβάνει τους καλλιτέχνες Χρήστο Παρασκευόπουλο καθηγητή και σολίστ του εκκλησιαστικού οργάνου και τη γνωστή μετζοσοπράνο και καθηγήτρια φωνητικής Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη.

 

Τα έργα που θα ερμηνευθούν σε όλες τις συναυλίες έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, από την εποχή της Αναγέννησης έως και τη Σύγχρονη εποχή και αναδεικνύουν τον πολυμορφικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού οργάνου. Το εκκλησιαστικό όργανο έχει τη δυνατότητα να παράγει μεγάλη γκάμα ηχοχρωμάτων, λόγω του γεγονότος ότι αποτελείται από διάφορες ομάδες αυλών που παράγουν διάφορους ήχους. Ο οργανίστας, επιλέγοντας κάθε φορά τις κατάλληλες ομάδες αυλών, μπορεί να κάνει το όργανο να ηχεί με συνοδευτικό χαρακτήρα, εφόσον έχει ενεργοποιήσει αυλούς με χαμηλή ένταση και με χαρακτηριστικό συνοδευτικό ηχόχρωμα, ενώ - αν το επιθυμεί - μπορεί να επιλέξει πολλούς ήχους σε διάφορα τονικά ύψη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγαλοπρεπές ηχητικό αποτέλεσμα κατάλληλο και για σολιστική χρήση.

 

Στο Φεστιβάλ εκτός από τις τρεις συναυλίες που προαναφέρθηκαν, θα πραγματοποιηθούν σύντομες διαλέξεις πριν από κάθε συναυλία με θέματα όπως: «Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», «Η ελληνική προέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου», και «Η συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία».

 

Επίσης, θα γίνουν ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον οργανίστα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κ. Γιάννη Ρούσσο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν από κοντά το ιστορικό αυτό όργανο το οποίο κατασκευάστηκε από το Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888. Την ίδια χρονιά δωρίθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και το έφερε στη Σύρο.

 

Το όργανο επισκευάσθηκε καθ’ ολοκληρίαν το 2016 από τον Ιταλό τεχνικό Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα της υφηλίου (Καθεδρικός Ναός Μιλάνο, Άγιος Πέτρος Ρώμης, Σκάλα του Μιλάνο).

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό πριν από κάθε συναυλία.