Η Φιλαρμονική Γαστουρίου "ΟΜΟΝΟΙΑ", ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1898. Είναι εκ των αρχαιότερων φιλαρμονικών της Ελλάδος. Tο πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίνεται και υπογράφεται στις 19 Απριλίου του 1898 από το Βασιλέα Γεώργιο Α΄ και τον υπουργό των εσωτερικών Γεώργιο Κόρπα. Λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά του νησιού, πολλά από τα οποία διακρίθηκαν και διακρίνονται σε όλα τα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κρατικές και συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και στον ευρύτερο μουσικό τομέα. Στους ευεργέτες της αναγράφονται μεγάλα ονόματα της ιστορίας μας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος  και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας.

 

                                                 

Σήμερα το μουσικό σώμα της αποτελείται από 117 μουσικούς, ενώ στις σχολές της Φιλαρμονικής φοιτούν 40 μαθητές που, επί καθημερινής βάσης, μυούνται στην επιστήμη και τη τέχνη της μουσικής, ενώ από το περασμένο έτος έχει ιδρυθεί και πολυπληθές τμήμα ενηλίκων. 


Η Φιλαρμονική Γαστουρίου έχει συμπράξει με πλήθος Ελλήνων ερμηνευτών και συνθετών όπως τους: Μαρινέλλα, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη, Φραγκούλη, Ρέμο, Αρβανιτάκη, Μποφίλιου, Ζορμπαλά, Θεοδωρίδου, Μακεδόνα, Ζουγανέλη και άλλους ενώ έχει αναγορεύσει, έπειτα από συνεργασία μαζί τους, σε επίτιμους αρχιμουσικούς της φιλαρμονικής τους συνθέτες: Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Διονύση Σαββόπουλο.  


Στο ενεργητικό της καταγράφονται δεκάδες εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική Γαστουρίου είναι η μοναδική φιλαρμονική της Ελλάδος που έχει εμφανιστεί σε θέατρο στο Broadway και συγκεκριμένα στο φημισμένο Town Hall Theater της Νέας Υόρκης λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές!

 

Στο Παλλάς στις 24 Mαΐου, η Φιλαρμονική Ομόνοια Γαστουρίου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με δύο σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές που έχουν χαράξει την δική τους μοναδική διαδρομή. Θα παρουσιάσει τα τραγούδια τους αφενός μέσα από το ηχόχρωμα των πνευστών οργάνων, αφετέρου πλαισιωμένους από 60 εκπληκτικούς χορωδούς της χορωδίας Αχαράβης από τη Κέρκυρα.

 

Τόσο η Γλυκερία όσο και ο  Γιάννης Κότσιρας αποτελούν κομμάτι μιας ιδιαίτερης κατηγορίας της ελληνικής μουσικής, αυτή που για εμάς είναι ο ορισμός της καλής ελληνικής μουσικής που συναντιέται με ιδιαίτερους στιχουργούς και ποιητές και πηγάζει από σημαντικούς συνθέτες.


Η Φιλαρμονική επιδιώκει τη συνεργασία με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη. Καταρχάς, χάρη σε αυτές τις συνεργασίες τα νέα παιδιά  μυούνται σε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής μουσικής παράδοσης που αν και θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στη μουσική ύλη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε με λύπη ότι το αγνοούν. Τα σημερινά παιδιά δυστυχώς έχουν πλήρη άγνοια. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νέοι αλλά και οι ενήλικοι για να σταθούν στο ύψος των καλλιτεχνών που συνοδεύουν  απαιτεί να αναπτυχθεί πειθαρχία και συνεργασία σε υψηλό βαθμό.

 

Και αυτό είναι η εγγύηση για το θέαμα που θα παρακολουθήσουν οι θεατές στη παράσταση που θα δουν όσοι έρθουν στις 24 Μαΐου στο Παλλάς που είμαστε σίγουροι ότι θα τους ανταμείψει και θα τους εντυπωσιάσει!

Γλυκερία-Κότσιρας, η φιλαρμονική “Ομόνοια” Γαστουρίου και η χορωδία Αχαράβης θα προσφέρουν μία υψηλού  επιπέδου, δίωρη παράσταση με τραγούδια γνωστά και αγαπημένα και με στόχο θεατές και συμμετέχοντες να γίνουν μια μεγάλη χορωδιακή παρέα, σα να σεργιανίζουν στα καντούνια των νησιών του Ιονίου, κάνοντας καντάδα  στα παραθυρόφυλλα των κατοίκων τους, 153 χρόνια αφότου ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα...