Το συγκρότημα Αλκμάν δανείζεται το όνομα ενός σπουδαίου αρχαίου Έλληνα μουσικού. Ο Αλκμάν ήταν λυρικός ποιητής, που έζησε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και υπήρξε ιδρυτής της Σπαρτιατικής Σχολής των χορωδιακών ασμάτων.

 

Τα τραγούδια του ερμήνευαν χοροί, συνήθως νεαρών κοριτσιών. Ο ρυθμός και η αρμονία του λέγεται πως είχαν χαρακτήρα σεμνό και πανηγυρικό. Ο ποιητικός λόγος του συνταιριάζει την ιωνική χάρη με τη δωρική βαρύτητα. Αναφέρεται στον έρωτα και τις χαρές της ζωής και περιγράφει την ομορφιά της φύσης. Λέγεται πως χρησιμοποιούσε τρεις δούλους από τη Φρυγία ως αυλητές (τους Σάμβα, Άδωνα και Τήλο) .

Ομοίως, οι σημερινοί "Αλκμάν" τραγουδούν εν χορώ (Κυριάκος, Δημήτρης Σ., Αθηνά), σε ύφος συχνά... πανηγυρτζίδικο, μιλούν για τη ζωή κοντά και μακριά απ' τη φύση, και πάλι τρεις... κάνουν τη βρώμικη δουλειά (Βαγγέλης, Κώστας, Δημήτρης Κ.)

 

Οι Αλκμάν ιδρύθηκαν το 2009. Παίζουν δικά τους τραγούδια με ελληνικούς στίχους. Η μουσική τους συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία και αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις πάνω στις φόρμες του ροκ τραγουδιού.

Στο τραγούδι και τα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ) είναι ο Κυριάκος Καραμπερόπουλος και ο Δημήτρης Σινάνογλου τραγουδά και παίζει πιάνο. Μαζί τους τραγουδά και παίζει κρουστά η Αθηνά Τασούλα. Μπάσο παίζει ο Κώστας Αρσένης και τύμπανα Βαγγέλης Κοτζάμπασης. Στο βιολί ο Δημήτρης Καζάνης.

"Με τον ερχομό του Κυριάκου - οι Αλκμάν είχαν ήδη δυο χρόνια ζωής - όλα άλλαξαν. Οι τρεις μας (Βαγγέλης, Κώστας, Δημήτρης Σ.) παίζαμε κάτι σαν ροκ με το πιάνο σε συνοδευτικό ρόλο και το μπάσο σε σολιστικό...

Όταν γίναμε τέσσερις με τον Κυριάκο, το παραδοσιακό στοιχείο προέκυψε αυθόρμητα. Όλοι είχαμε κάποια σχέση με τα δημοτικά από πριν, άλλος λιγότερη άλλος περισσότερη, και μια μέρα με προτροπή του Κώστα, το σχήμα άλλαξε ρότα: Πάψαμε να προσπαθούμε να εντάξουμε παραδοσιακά στοιχεία στο ροκ μας και επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα τραγούδι που να εμπεριέχει ροκ και παράδοση από τη γέννησή του, τόσο σε επίπεδο μουσικής όσο και στίχου.

 

Τα επόμενα χρόνια δουλέψαμε πάνω σε αυτή τη βάση και γράψαμε τραγούδια όπως το Λάκκα Δωδώνη, τον Τραγουδιστή, το Μπόρα είναι θα περάσει. Ο ερχομός της Αθηνάς πρόσθεσε, εκτός των άλλων, πολυφωνία στο τραγούδι μας, ενώ ο Δημήτρης Καζάνης πραγματικά "κλείδωσε" στο σχήμα από τα πρώτα παιξίματα."

Δημήτρης Σινάνογλου - Αλκμάν

 

Οι Αλκμάν προσπαθούν και ανανεώνουν το δημοτικό τραγούδι επεκτείνοντας την θεματολογία της παραλογής. Έχοντας σπουδάσει το παραδοσιακό τραγούδι χτίζουν πάνω σε στέρεες φόρμες νέους μύθους με όπλο τον υπερρεαλισμό της δημοτικής μας παράδοσης και τον λυρισμό της νιότης τους.

Άγγελος Σφακιανάκης