Με αφορμή τις εμφανίσεις του μαζί με την Ευτυχία Μητρίτσα στο Σταυρό του Νότου, ο Απόστολος Ρίζος γράφει μια επιστολή προς τον Αναγνώστη για το "μαζί" στη μουσική και την τέχνη.

 

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Nα΄μαστε μαζί, λοιπόν!
Κι επειδή δεν ξέρω πώς θα το πάρεις αυτό το μαζί, επίτρεψέ μου να σου παραθέσω μερικές από τις δικές μου ερμηνείες:

 

Μαζί, σημαίνει “παρέα”. "Ο ένας με τον άλλον", ή αν προτιμάς, "ο ένας για τον άλλον". Ακόμα κι όταν ο 'άλλος' είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και μοιράζεστε συναισθήματα, απόψεις, φιλοσοφείτε, γνωρίζεστε καλύτερα και εκτοξεύετε όνειρα στον ουρανό του κοινού σας μέλλοντος.

 

Μαζί σημαίνει ενίοτε “πλήρες”. Είναι το μόνο που αντιμάχεται το κενό που όλο και περισσότερο κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά και μέσα μας. Στην ωραία παρέα, το κενό δεν βρίσκει θέση να καθήσει, αποχωρεί και το μαζί γιορτάζει την πληρότητά του - μαζί του βέβαια κι εμείς.

 

Μαζί σημαίνει επίσης, “συγχρόνως, ταυτόχρονα”. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση - εκτός των άλλων - για πάμπολλες δημιουργικές ανθρώπινες δραστηριότητες, από την γόνιμη κρεββατοκάμαρα, μέχρι το δυνατό χειροκρότημα, και βεβαίως από το να παίζεις μουσική με τη μπάντα σου, μέχρι το να αντισταθείς στην καταστροφή μιας χώρας, μιας κοινωνίας, ενός πλανήτη. Κι γι αυτό το τελευταίο, χρειάζεται να ’μαστε μαζί πολλοί – μα πάρα πολλοί!

 

Σε χαιρετώ από καρδιάς και σε περιμένω μαζί με την Ευτυχία, τον Κώστα, τον Θοδωρή και τον Νίκο στον Σταυρό του Νότου Club, όλες τις Πέμπτες του Νοέμβρη. Με το τραγούδι ως αντίδοτο στα δηλητήρια που ξέρεις και δεν χρειάζεται εδώ να αναφέρω, γιατί έχω μπουχτίσει.

 

Κι αν είσαι μόνος, μην ντραπείς να έρθεις, το ξέρεις άλλωστε: Το αντίθετο του “μαζί” δεν είναι το “μόνος” . Είναι ο “ένας”, ο κατειλημμένος από το αδιέξοδο κενό .

 

Καλή αντάμωση στο Σταυρό του Νότου Club, αλλά και όπου αλλού η επιθυμία “να ’μαστε μαζί” μας οδηγήσει!

 

Απόστολος