Με αφορμή το φεστιβάλ "Μουσικές Πατρίδες" με μουσικές από την Αλεξάνδρεια, τη Σμύρνη, την Πόλη και τη Μικρασία, που γίνεται στο Χαμάμ από τις 3/10 έως τη 1/11 ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, στιχουργός και διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, γράφει στο MusicPaper.gr σχετικά με αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και τις εμφανίσεις στο www.xamam.gr

- Πηγή: Ogdoo.gr -  

Ο «Ξεριζωμός» είναι ένα απ’ τα θέματα που με τυραννούν μια ζωή. Ατέλειωτες αναζητήσεις μέσα από μαρτυρίες, βιβλία, καταγραφές, αρχεία… και βέβαια το βίωμα του χαμένου παππού, οι ατέλειωτες διηγήσεις της γιαγιάς. Εγγονός αλλά και γιος προσφύγων… όσο κι αν τα πράγματα σε γενικές γραμμές, με αίμα και ιδρώτα, κόπο και μόχθο, ήρθαν δεξιά για την οικογένειά μου… η Μικρασία δε σβήνει.

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο κύκλος τραγουδιών «Ξεριζωμός»…  Ένα μικρό «ξεχρέωμα», να αλαφρώσει λίγο ψυχή με στίχους δικούς μου, μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών στο τραγούδισμα. Το «Φίλα με» που κλείνει το δίσκο χάρις την διορατικότητα και «μαγκιά» του Κραουνάκη βγήκε προς τα έξω… Αλλά και τα άλλα κομμάτια έκαναν αίσθηση…

 

Το φεστιβάλ «Μουσικές Πατρίδες» στο Χαμάμ ήρθε να καλύψει αυτήν την ανάγκη… Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Πόλη, Μικρασία, περιδιαβαίνουν ένα γεωγραφικό τόξο στο οποίο ο Ελληνισμός θέριεψε και έλαμψε σε όλες του τις εκφάνσεις ενώ την ίδια ώρα μπολιάστηκε από τον πολιτισμό διαφόρων φυλών και λαών.

 

Ένα κοινωνικοπολιτικό σταυροδρόμι, ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι που ειδικά στην περίπτωση του τραγουδιού συγκέρασε με μοναδική ευρηματικότητα και μεγαλειώδη δημιουργικό τρόπο τους μουσικούς δρόμους της ευρύτερης Ανατολής, του Βυζαντίου αλλά και της Δύσης.

 

Ένα μουσικό σύμπαν υψηλής τεχνικής, απαράμιλλης ομορφιάς, χαρισματικής έκφρασης.

 

Ήχοι πλάγιοι του τετάρτου, που ταυτίζονται με τα ανατολίτικα μακάμια ράστ. Αιγαιοπελαγίτικοι σκοποί και σέρβικοι ρυθμοί, ιταλικές καντσονέτες, γαλλικές μελωδίες, ρουμάνικες χόρες και τουρκικά σαρκιά. Αυτή η μουσική πανδαισία υπογράμμισε ανεξίτηλα την καθημερινότητα λαών που για αιώνες συμβίωσαν και ανέδειξαν τις πανανθρώπινες αξίες.

 

Πολιτικές και συμφέροντα ανάγκασαν μυριάδες ανθρώπους σε υποχρεωτική μετανάστευση και ξερίζωμα απ’ τις πατρογονικές εστίες τους. Τους λεηλάτησαν τις περιουσίες και τον υλικό τους πλούτο, αλλά δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν ή να καταστρέψουν τον πνευματικό τους θησαυρό. Αυτόν τον πλούτο τον μετέφεραν και στις νέες τους εστίες, στις νέες τους πατρίδες, που σαν κιβωτοί, τον φύλαξαν και τον μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.

 

Στάγματα αυτού του πολιτισμού παρουσιάζουμε στις μουσικό-λογοτεχνικές παραστάσεις Μουσικές Πατρίδες στη μουσική σκηνή Χαμάμ με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών και μέσα από ευρηματικές –θέλω να πιστεύω- ενότητες.

 

Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Πόλη, Μικρασία, τόποι που θα ανασύρουμε στη μνήμη μας και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να τιμήσουμε ανεπανάληπτους δημιουργούς που πρόσφεραν με το συγγραφικό, ποιητικό, στιχουργικό και συνθετικό τους έργο αληθινά διαμάντια που παραμένουν φάροι φωτεινοί δίνοντας βήμα, «μέτρο» και ερέθισμα στις νεότερες γενιές των πνευματικών ανθρώπων.